Tips voor ondernemers

Tips voor ondernemers Heb je een onderneming? Ben je een ZZP-er (Zelfstandige zonder personeel)? Of ben je van plan binnenkort je eigen onderneming te beginnen? Er zijn veel handige tips en trucs of niet te veel belasting te betaling dan nodig is. Op deze manier kunnen IB-ondernemers veel geld besparen.
Bron: Brainloc, RgbstockBron: Brainloc, Rgbstock

Kosten en investeringen

Bewaar al je bonnen

Ben je zo iemand die van zijn hobby zijn beroep gaat maken? Bewaar dan al je bonnen en houdt een overzicht bij van jouw inkomsten voordat je de onderneming hebt gestart. De kosten die je maakt in de 5 jaar voordat je hobby een onderneming wordt, kun je dan in een keer aftrekken.

Voer je telefoonkosten op

De kosten van de telefoonaansluitingen in de privéwoning zijn niet aftrekbaar. De zakelijke kosten van de thuis gevoerde gesprekken en verstuurde faxen zijn dat echter wel. Al deze kosten kun je als ondernemer dus ten laste brengen van de winst.

Beloon je meewerkend partner

Vaak is het bij een klein bedrijf zo dat je partner meewerkt in de onderneming en daar niets voor krijgt. Een zakelijke beloning geven aan je partner is voor de ondernemer aftrekbaar en bij je partner belast tegen het laagste tarief. (let op: beloning moet dan wel onder de 18.000 euro blijven en er zijn geen andere inkomsten). Beloning wel altijd even schriftelijk vastleggen. Handig in deze is wel om dit van te voren eerst even met je accountant of belastingadviseur te bespreken. De ene onderneming heeft er meer baat bij dan de andere.

Bron: Vierdrie, RgbstockBron: Vierdrie, Rgbstock

Vervoerskosten

Rij meer privé

Auto van de zaak? Is lang niet altijd voordelig! Je kan ook in je privéauto gaan rijden en dan de zakelijke ritten en woon-werkverkeer belastingvrij vergoeden aan jezelf tegen 0,19 euro per kilometer. Dat scheelt een hoop geld op jaarbasis bij een drukke onderneming als je de kilometers aan jezelf declareert.

Nieuwe leaseauto?

Wil je een auto aanschaffen of leasen? Bespreek dit ten alle tijden eerst met je accountant. Motorrijtuigenbelasting, bijtelling en BPM variëren namelijk zeer sterk. Dit kan heel veel schelen op je aangifte. Bij sommige type auto’s heb je ook nog recht op extra aftrekposten, zoals bijvoorbeeld milieu-investeringsaftrek. Dit scheelt erg veel.

Verreken de BTW terug van je privéauto

Gebruik je de privéauto voor de onderneming? Dan kun je de btw van het gebruik en onderhoud van je auto aftrekken (om precies te zijn: voor zover je de auto gebruikt voor met BTW belaste handelingen). Het is meestal lastig aan te tonen of een auto zakelijk wordt gebruikt, derhalve mag er toch nog 75% van de btw in aftrek worden gebracht. Toch nog wat en goed om te weten.

Bankzaken slimmer oppakken

Financier de onderneming maximaal

Voor ondernemers is de rente aftrekbaar van de winst. Het kan daarom aantrekkelijk zijn om het saldo van de zakelijke rekening grotendeels naar je privérekening te verplaatsen en voor zakelijke uitgaven geld te lenen. Overleg met je accountant of belastingadviseur of dit voor jouw onderneming aantrekkelijk kan zijn.

Hou je uren heel goed bij!

Heb je als ondernemer in een kalenderjaar (aantoonbaar) meer dan 1.225 uren in de zaak gewerkt? En bedragen deze uren meer dan 50% van de totale gewerkte uren in de zaak? Dan heb je recht op de extra aftrekpost ‘oudedagsreserve’, ‘zelfstandigenaftrek’ en wellicht ook nog ‘meewerkaftrek’. Deze fiscale faciliteiten kan jou als ondernemer vele duizenden euro’s voordeel opleveren! Dus snel claimen via je IB-aangifte!

Bron: Xymonau, RgbstockBron: Xymonau, Rgbstock

Overige goede tips!

Trouwen? In gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

Je bent ondernemer en je gaat trouwen, dat is mooi! Maar dan wel op de goede manier natuurlijk. Door onder huwelijkse voorwaarden te trouwen, beperk je de mogelijkheden van schuldeisers om vordering op het bedrijf te verhalen op de niet bij het bedrijf betrokken partner.

BTW van oninbare vorderingen terugvragen

Heb je te maken met dubieuze debiteuren die hun betalingsverplichtingen niet meer nakomen? Gebruik dan je laatste aangifte van het kalenderjaar of direct na het vaststellen van je jaarrekening bij de belastingdienst om een verzoek tot teruggaaf van reeds betaalde omzetbelasting. Dan heb je in ieder geval nog wat terug ontvangen. Beter iets dan niets!
© 2011 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor Succesvol PersoneelsbeleidTips voor Succesvol PersoneelsbeleidTips voor Succesvol Personeels-beleid. Uit onderzoek van het Economisch Bureau van de ING Bank blijkt dat ondernemers c.…
NIBUD: ZZP'er moet zakelijker met geld (leren) omgaanNIBUD: ZZP'er moet zakelijker met geld (leren) omgaanDe ZZP'er heeft last van de recessie, maar ook van de eigen neiging om privé en zakelijke geldstromen door elkaar te lat…
Hypotheek voor een zelfstandigeHypotheek voor een zelfstandigeZelfstandige ondernemers hebben meer moeite een hypotheek te verkrijgen dan iemand in loondienst. De banken hebben ander…
Eigen bedrijf starten zonder geldEen eigen zaak beginnen zonder geld is lastig, maar niet onmogelijk. Er zijn een aantal geldschieters die het mogelijk m…

De impact van het internet op het verdienmodelDe impact van het internet op het verdienmodelDe wijze waarop een bedrijf geld verdient, wordt het verdienmodel genoemd. Nu mensen steeds meer doorbrengen op het inte…
Hoe werkt een toeleverancier?Hoe werkt een toeleverancier?Een toeleverancier is de schakel tussen klant en leverancier en werkt met een eigen catalogus waarin zowel stockartikele…
Bronnen en referenties
  • www.belastingdienst.nl
  • Afbeelding bron 1: Brainloc, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Vierdrie, Rgbstock
  • Afbeelding bron 3: Xymonau, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Laatste update: 07-02-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.