Wat is logistiek?
In dit artikel wordt het onderwerp logistiek behandeld. Veel mensen denken dat logistiek enkel het vervoer van A naar B omvat. Dit is onjuist. Logistiek is een verzamelwoord voor alles wat komt kijken bij het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van de stroom aan goederen vanaf het moment dat de grondstoffen worden ingekocht tot aan de levering van het eindproduct aan de afnemer. Logistiek kan men onderverdelen in de inkooplogistiek, productielogistiek, distributielogistiek en retourlogis
Wat is logistiek?
Logistiek is het beheersingsproces van goederen- en informatiestromen. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Logistiek is niet enkel het vervoer van goederen van A naar B, maar bevat ook:
- het beheren van voorraden;
- het zo efficiënt mogelijk gebruiken van machines;
- het zo snel mogelijk leveren van bestellingen aan klanten;
- logistieke technieken kunnen gebruikt worden bij het organiseren van productieprocessen.
Inkooplogistiek
Inkoop van vaste en vlottende activa. Vaste activa zijn bezittingen van het bedrijf waarvan het vermogen langer dan een jaar vast staat. Voorbeelden van de vaste activa zijn: gebouwen, machines en transportmiddelen. Vlottende activa zijn bezittingen van het bedrijf waarvan het vermogen korter dan een jaar vast staat. Voorbeelden van vlottende activa voorraden (grondstoffen of een gereed product), debiteuren of liquide middelen.
Productielogistiek
Logistieke activiteiten binnen het bedrijf. De grondstoffen worden het magazijn in gebracht en zullen als eindproducten het magazijn moeten verlaten. Het doel van productielogistiek is om een zo kort mogelijke doorlooptijd te realiseren en een zo hoog mogelijke benutting van het productieapparaat.
Distributielogistiek
Het besturen en beheersen van de goederenstroom van een gereed product. Hoe krijgt men een gereed product vanaf het einde van het productieproces naar de uiteindelijke afnemer.
Retourlogistiek
De retourstroom van producten die repareerbaar of recyclebaar zijn of hergebruikt kunnen worden. Hierbij is ook de term “maatschappelijk verantwoord ondernemen” belangrijk. Wellicht is het in sommige gevallen duurder om producten terug te nemen voor een van bovenstaande doelen, maar de overheid stelt steeds strengere eisen aan milieubeheersing en het hergebruik van producten.
Materials Handling
Materials handling kan in zijn algemeen worden omschreven als de fysieke handling van goederen. Het heeft betrekking op het intern transporteren, bewegen of het fysiek verplaatsen van materialen. Deze materialen kunnen zowel grondstoffen, halffabrikaten als ook eindproducten zijn. De hoofddoelstelling van Materials Handling in productiebedrijven is om te proberen de goederen zo economisch mogelijk door het fabricageproces te sturen.
Bij het ontwerpen van een Materials Handling systeem kunnen er verschillende deelaspecten van de hoofddoelstelling geformuleerd worden, die er toe moeten bijdragen dat de totale kosten zo laag mogelijk zijn. Om dit te bereiken moet er tussen deze deelaspecten een zo goed mogelijke verhouding gevonden worden. Deze deelaspecten staan hieronder vermeld:
- Versnelde doorstroming, snelle signalering van vertragingen;
- Minimaliseren van transport en transportwegen;
- Verplaatsen van maximale hoeveelheden;
- Zo economisch mogelijk benutten van de ruimte;
- Afstemmen van opeenvolgende bewerkingen;
- Minimaliseren van voorraad in bewerking en magazijn;
- Betere kwaliteit door minder beschadigingen;
- Betere werkomstandigheden, grotere veiligheid;
- Minimaliseren van kosten;
Veel voorkomende afkortingen
Veel voorkomende afkortingen op het gebied van logistiek zijn:
- DC = Distributiecentrum
- ERP = Enterprise Resource Planning
- FIFO = First In First Out
- I/O + Input/Output
- JIT = Just in Time
- JOT = Just on Time
- LIFO = Last In First Out
- LPM = Logistieke Prestatie Indicator
- PQRST = Product, Quantiteit, Route, Service, Tijd
- RVS = Roestvast Staal of Roestvrij Staal
- SHA = Systematische Handling Analyse
- SLP = Systematische Lay-out Planning