Exporteren naar Rusland
Nederland is een van de belangrijkste handelspartners van Rusland. Er wordt jaarlijks voor meer dan 16 miljard euro aan goederen geëxporteerd. Tegelijkertijd heeft het land nog een slechte reputatie waardoor veel Nederlandse ondernemers huiverig zijn om goederen te exporteren naar Rusland. Er is namelijk veel corruptie en het is lastig om via de douane spullen in te voeren. Vaak moet daarvoor een makelaar worden ingeschakeld. Lees er alles over in dit artikel.
De export naar Rusland is de afgelopen jaren snel toegenomen. Zowel over 2010 als 2011 nam de export naar Rusland met meer dan dertig procent toe. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal exporteren bijna vierduizend Nederlandse bedrijven naar de voormalige Sovjet-republiek. In 2011 werd er voor maar liefs 16 miljard euro aan goederen geëxporteerd. Nederland is na Duitsland, de Verenigde Staten, Oekraïne, Wit-Rusland, Italië en China de belangrijkste handelspartner van Rusland. Dat is opvallend omdat Nederland een klein land is. De handelsgeschiedenis gaat ver terug, zeker tot de 14e eeuw. Toen werden er vooral veel goederen verhandeld via de Oostzee. In de tijd van Sovjet-Unie was er veel minder handel, omdat het land grotendeels op slot zat.
Exporteren naar Rusland
Tegelijkertijd laat Nederland volgens het agentschap voor exportbevordering NL EVD Internationaal veel kansen liggen. Dat heeft vooral te maken met het slechte imago van de Russische markt. Bij veel buitenlanders leeft toch het beeld dat er sprake is van veel corruptie en een grote criminele industrie. Verder helpt het niet mee dat de Russische overheid verschillende grote ondernemers die kritiek hadden op de overheid hebben aangeklaagd. Sommige van hen zitten zijn tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Volgens de NL EVD schrikt dit veel Nederlandse ondernemers af. Tegelijkertijd is Rusland een snelstgroeiende markt met 143 miljoen mensen. Volgens het agentschap neemt de corruptie langzaam af, ook omdat Rusland is toegetreden tot de Wereldhandelsorganisatie WTO. Op de Transparency International Corruption index neemt Rusland de 154e plek in van de 178 landen.
De Russische douane
Rusland vormt vanaf 1 januari 2012 samen met Wit-Rusland en Kazachstan een eigen economische unie. Het voordeel daarvan is dat er tussen deze landen onderling sneller en goedkoper kan worden gehandeld. Voor buitenlanders is het ook voordelig dat er minder invoerrechten betaald hoeven te worden. Voorheen kwam het wel voor dat er twee keer importrechten betaald moesten worden wanneer een bepaald product bijvoorbeeld naar Kazachstan via Rusland werd vervoerd. In de toekomst is dat een stuk moeilijker. Veel Nederlanders worden afgeschrikt door 'gedoe' met de Russische douane. Het is veel regelwerk om iets te importeren en meestal moet er een aparte makelaar worden ingeschakeld. Dit zijn doorgaans voormalige doauneambtenaren die hun weg beter binnen het systeem weten te vinden. Zij regelen de licenties en verdere formaliteiten. Daardoor neemt de wachttijd af.
Russische ondernemers die Nederlandse bedrijven benaderen
Russische ondernemers zijn ook steeds actiever begonnen om Nederlandse ondernemers te benaderen. Er is sprake van een heuse trend. Dat komt omdat ook steeds meer in het westen woonachtig zijn en daar proberen hun brood te verdienen. Een logische keuze is dan op hun kennis over Rusland te gebruiken om goederen naar het land te exporteren. Zij weten immers de weg en het is voor hen daardoor relatief makkelijk om de weg te vinden in Rusland. Voor Nederlandse ondernemers is het voordeel ook dat het hun een hoop regelwerk scheelt. Tegelijkertijd zijn veel ondernemers voorzichtig vanwege de reputatie van Rusland. Eventuele risico's kunnen het best ontvangen worden door bijvoorbeeld vooruitbetalingen te verlangen.