Bedrijfspand financieren: Kopen of toch liever huren?

Wanneer je een bedrijfspand nodig hebt voor het opzetten of voortzetten van je onderneming, kom je automatisch voor de beslissing te staan of je kiest voor kopen of toch voor huren. Kopen en huren hebben ook bij een zakelijk pand hun eigen voordelen en nadelen, die je zorgvuldig tegen elkaar moet afwegen. Dit artikel geeft inzicht in wat er komt kijken bij de aankoop of huur van een zakelijk pand, zodat je kunt bepalen welke strategie het beste past bij jou en jouw bedrijf.

Wanneer kies je voor kopen van een bedrijfspand?

Het kopen van een zakelijk pand is een vorm van beleggen. Wanneer het pand in waarde stijgt, werk je aan opbouw van vermogen. Een zakelijk pand kopen is investeren. Net zoals bij het kopen van een eigen huis dus, waar de situatie niet zo heel veel anders is. Ook hier heb je aan het einde van de looptijd een bedrijfspand dat ook echt jouw eigendom is.

Dikwijls is kopen van een bedrijfspand bovendien voordeliger dan huren. Vaak zijn de maandlasten van een zakelijke hypotheek, net als bij een particuliere hypotheek, lager dan wat je zakelijk gezien op maandbasis aan huur zou kwijt zijn.

Een derde voordeel is dat je kunt afschrijven op een zakelijk pand. Dat kan wel maar tot maximaal de helft van de WOZ-waarde van het pand in kwestie.

Wanneer kies je voor huren van een zakelijk pand?

Wanneer je niet de middelen of de zakelijke lening hebt om meteen te kunnen kopen, kan het zijn dat je op de korte termijn hoe dan ook gebonden bent aan het huren van een bedrijfspand. Je hebt hiermee geen rekening te houden met de kosten van onderhoud.

Wanneer je later wilt gaan uitbreiden en je dus maar kort vanuit een specifiek zakelijk pand wilt gaan opereren, is huren interessanter dan kopen. Ook kan huren interessant zijn wanneer de prijzen voor onroerend goed hoog liggen. Wanneer je weinig investeringskosten wilt maken, kun je zelfs kiezen voor een volledig ingericht (turn-key) kantoor.

Wanneer je langere tijd gebruik denkt te gaan maken van een pand, is over het algemeen kopen altijd interessanter dan huren. Omdat je een investering doet in de toekomst. Wanneer je bedrijfsfinanciering het toestaat, is een zakelijke hypotheek dan ook het overwegen waard.

Kopen van een zakelijk pand of een pand voor privé doeleinden?

Voor de volledigheid is het ook goed om te vernoemen dat privé een pand kopen ook een optie is. Je kunt het dan verhuren aan je eigen bedrijf en met die huur je aflossing financieren.

De kredietruimte die je krijgt als privé persoon en als zakelijk ondernemer kunnen namelijk behoorlijk van elkaar verschillen en de hier beschreven mogelijkheid is dan ook niet voor iedereen weggelegd.

Ook kun je het omgekeerde doen van het hierboven beschreven scenario en een groter zakelijk pand kopen dan eigenlijk voor je bedrijfsvoering op dit moment noodzakelijk is. Je kunt dan vervolgens vierkante meters verhuren aan andere bedrijven, zodat je additionele inkomsten verwerft uit verhuur.

Bedrijfspand financieren: Kies je voor kopen of toch liever voor huren?

Het is raadzaam om goed na te denken voordat je een definitieve keuze maakt voor huren of kopen. Denk eerst goed naar over wat voor soort pand je nodig hebt en waar het gelegen moet zijn. Overweeg vervolgens of je in de nabije toekomst groeiplannen hebt of niet.

Wanneer je meer gevoel hebt bij jouw specifieke behoeften kun je gericht op zoek gaan naar mogelijkheden om te kopen of te huren. Hoeveel kredietruimte krijg je zakelijk? Heb je aanvullende privé mogelijkheden om een pand te financieren? Wil je je investeringskosten liever laag houden of juist niet?

Wanneer je nadenkt over een zakelijke hypotheek oriënteer je dan goed bij verschillende aanbieders op rente, voorwaarden en aflossingsvormen voordat je een definitieve keuze maakt voor één van de hier genoemde scenario’s. Kopen of huren van een bedrijfspand is een strategische beslissing voor de toekomst.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zakelijke hypotheek: Bedrijfshypotheek voor zakelijk pandEen bedrijfspand kopen is een slimme belegging en bovendien vaak goedkoper dan het langere tijd huren van een zakelijk p…
Waarom bedrijfspand huren en verhuren met btwWaarom bedrijfspand huren en verhuren met btwDe zakelijke verhuur van een bedrijfspand en bedrijfsruimte is, als u niets afspreekt, vaak vrijgesteld van btw. Maar er…
Wat is vermogensetikettering?Om de winst uit onderneming te kunnen bepalen, is het eerst noodzakelijk om de vermogensbestanddelen de juiste vermogens…

Effectief stappenplan voor de interne kwaliteitsauditEffectief stappenplan voor de interne kwaliteitsauditEen ISO-kwaliteitscertificaat geeft aan dat de diensten en producten van de onderneming op een kwalitatief verantwoorde…
Zzp'er: maak van je werk de zin van je levenZzp'er: maak van je werk de zin van je levenZelfstandig ondernemer word je niet van de ene op de andere dag. Het kan lang duren voordat je de beslissing neemt zzp'e…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 13-01-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.