Zzp'er: maak van je werk de zin van je leven

Zzp'er: maak van je werk de zin van je leven Zelfstandig ondernemer word je niet van de ene op de andere dag. Het kan lang duren voordat je de beslissing neemt zzp'er te worden en hier kunnen veel afwegingen aan vooraf zijn gegaan. Het kan uiteindelijk een pak van je hart zijn, als je de knoop hebt doorgehakt om voor jezelf te beginnen. Voor veel mensen blijft het bij dromen. Makkelijk wordt het zeker niet, maar je bent nu een vrij man/vrouw. Hoe pak je het aan? Zelfreflectie is een vereiste. Ontdek waar je krachten liggen. Concentreer je op je sterke kanten. Voeg een persoonlijk element toe en leer van mislukkingen. Geef je zelf helemaal. Een afwijzing maakt je sterker. Groei doet pijn, maar is ook verrijkend.

Zzp'er

In tijden van werkeloosheid, bij een tekort aan banen, kan een moment komen, waarop je overweegt voor jezelf te gaan beginnen, je eigen werk te scheppen. Ook als je wel een baan hebt, kan de wens ontstaan iets voor jezelf te willen opzetten. Het mooie is, dat je als zelfstandige ondernemer vooral ook aan je eigen leven werkt. Je staat er middenin. Je kiest je eigen opdrachten en de mensen waarmee je wilt werken. Je verspilt je talenten niet maar laat ze groeien. Je ontdekt waar je krachten liggen. Je experimenteert en leert van mislukkingen. Routine ken je niet, verrassingen des te meer. Een rijk leven: gun het jezelf!

De zin van je leven

Als zelfstandige ondernemer (zzp'er) bouw je niet alleen je eigen product of dienst, je bouwt ook aan jezelf. Je staat op scherp om jezelf, je product te verbeteren. Die zelfreflectie verdiept ook je leven. Je ontdekt wat je krachten zijn. Het is beter je sterke kanten verder te ontwikkelen dan je te concentreren op je zwakke kanten. Projecten filteren je blik op het leven. De filter zorgt ervoor dat wat je waarneemt ook interessant wordt voor anderen. Daarmee maak je van je werk je leven, je plezier; de zin van je leven.

Persoonlijk element

De betrokkenheid van een zzp'er met zijn werk is groter dan dat van een willekeurige werknemer bij een groot bedrijf. Je zit in je werk, vereenzelvigt je ermee, je staat niet aan de zijlijn. Het werk windt je op. Het verandert jou en je cliënt. Alles wat je ontdekt kun je weer gebruiken in volgende projecten, het is van jou. Jouw naam komt eronder. Van elk project leer je, word je beter. Projecten selecteer je op grond van de vragen die jou boeien. Het feit dat projecten zoveel met jezelf te maken hebben, geeft aan hoe groot het verschil is met ieder ander soort werk. Een project met een persoonlijk element is het meest geslaagd.

Ritueel

Als zzp'er bezwijk je gemakkelijk voor de druk om jezelf constant uit te vinden. Rituelen verlichten die druk en bevestigen het gevoel van vrijheid. Iedere dag lijkt zelfbedacht. Teveel vrijheid maakt onrustig. Perk jezelf in door steeds te bedenken wat je die dag minimaal gedaan wilt hebben. Werk niet door totdat iets helemaal af is, het duurt altijd langer dan je denkt eer je echt tevreden bent! Stop liever midden in een zin, een activiteit, en je kunt de volgende dag de draad zó weer oppakken. Maak tijdens een zakenreis tijd vrij voor spontane invallen, zo vermijd je routine.

Groei

Iemand die moet spelen, kan dat niet. Moeten blokkeert de creativiteit. Routine en noodzaak leiden tot slaafsheid en stilstand. Spel biedt verrassingen. Verliezen hoort bij het spel. Dat maakt een zzp'er kwetsbaar. Maar, je leert ervan, komt tot nieuwe inzichten. Zonder verrassing geen groei. Het verrijkt je volgende project.

Spelen

Neem de dingen zoals ze komen, met zorg, maar minder serieus. Speelsheid laat alle mogelijkheden open. Je bent niet bang voor onvoorspelbare uitkomsten, koerst niet af op vastliggende conclusies. Een solist voedt zich met (veer)kracht, niet met macht. Macht is gebonden aan opgelegde grenzen, kracht kent alleen natuurlijke grenzen. Kracht kan tot uiting komen in je vakmanschap, je opvatting of overtuiging.

Jezelf helemaal geven

De liefde voor je vak straalt over op anderen. Ook al is niet alles wat je maakt even geslaagd. Je geeft je helemaal, stelt je kwetsbaar op. Dat raakt mensen. Het is beter nieuwe paden in te durven slaan, vol verrassingen, voor jezelf zowel als voor anderen. Speel niet op veilig, uit angst te mislukken. Echtheid wordt altijd gewaardeerd.

Afwijzing

Als je door de besten wordt afgewezen, kun je altijd nog een niveau lager je geluk beproeven. Er zitten veel mensen aan de top, er blijven er genoeg over van wie er één ‘ja’ kan zeggen. Krijg je helemaal geen response, vraag je niet af of het aan jou ligt, wat je fout doet. Populariteit komt en gaat met golven. Ga gewoon door met leren, experimenteren en jezelf in situaties brengen waarin je je verder kunt ontwikkelen. Vergeet degene die je uitlacht. Draai je om en loop weg. Je bent er niet van afhankelijk. Andersom kun jij cliënten afwijzen die jou niet bevallen. Zo is het leven.
© 2010 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ga je om met afwijzing?Hoe ga je om met afwijzing?We hebben het maar moeilijk met “afgewezen worden” en dat is niet voor niets. We willen als mensen ergens bijhoren, dat…
Sterrenbeelden elementen overzichtSterrenbeelden elementen overzichtIn de astrologie – je horoscoop – worden de vier elementen geduid, daar deze bij je sterrenbeeld een belangrijke rol spe…
Drie elementen van spiritualiteitSpiritualiteit is een begrip dat moeilijk te definiëren valt en kan worden omschreven op vele verschillende manieren. El…
Leren omgaan met afwijzingLeren omgaan met afwijzingWie zit er op te wachten “leren omgaan met een afwijzing”? Het antwoord zal niet lang op zich wachten, maar dat neemt ni…

Bedrijfspand financieren: Kopen of toch liever huren?Wanneer je een bedrijfspand nodig hebt voor het opzetten of voortzetten van je onderneming, kom je automatisch voor de b…
Zelfstandig ondernemen: meer vrijheid, minder geldZelfstandig ondernemen: meer vrijheid, minder geldEen baan geeft zekerheid en gemak. Je weet waar je aan toe bent en hebt leuke collega’s. De dagen zijn voorspelbaar en m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay (bewerkt)
  • Harriët Rubin: Solo
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 15-06-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.