Bedrijf overnemen: Hoe neem je een onderneming of zaak over?
Een bedrijf overnemen klinkt een beetje eng. Maar op zich is het allemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Eigenlijk is het zelfs eenvoudiger dan zelf een nieuwe zaak opzetten. Er zijn wel een paar dingen, die je moet weten voordat je aan de slag kunt gaan om daadwerkelijk een ander bedrijf te kopen. Dit artikel beschrijft waar je op moet letten om een begin te kunnen maken. Hoe pak je zoiets nou aan? Hoe neem je een onderneming over in slechts een paar stappen?
Wat voor bedrijf wil je gaan overnemen?
Eén van de meest belangrijke vragen die je jezelf zou moeten stellen is wat voor type bedrijf je wilt gaan overnemen. Het overnemen van een theehuis in Tiel kan in eerste instantie aanlokkelijk lijken. Maar is het meewerken in de bediening echt wat je wilt doen op een dagelijkse basis?
Wil je een groot of een klein bedrijf overnemen? Een eenmansbedrijf of een onderneming met vaste personeelsleden? Een Internet winkel of een echt bedrijfspand? Een agrarisch bedrijf of een technische zaak? Welke dienst wil je gaan leveren? Welk product wil je gaan verkopen?
Deze vragen zijn essentieel wanneer je nadenkt over een overname. Maak een duidelijk beeld voor jezelf van wat je jezelf in de praktijk ziet doen om het bedrijf in de nabije toekomst te laten slagen. Wat vind je leuk en waar ben je echt goed in? Waar krijg je energie van en waarvan absoluut niet?
Waar vind je bedrijven of winkels die voor overname worden aangeboden?
Op Internet zijn er verschillende databases te vinden waar bedrijven te koop worden aangeboden. Je vindt daar informatie over wat voor bedrijf het is, hoeveel personeel er in vaste dienst is en hoe het bedrijf in algemene zin presteert. Ook wordt er een indicatie afgegeven van de overnameprijs, die natuurlijk onderhandelbaar is.
De overnameprijs staat vaak los van de waarde die het bedrijf vertegenwoordigt. Het is fee die jou het recht geeft om het bedrijf voort te zetten. Het kan zijn dat je daarnaast verplicht bent om lopende schulden of de huur over een bedrijfspand over te nemen.
Bedrijven voor overname vind je ook via gespecialiseerde bureaus, die voor jou op zoek gaan naar geschikte bedrijven. Voordeel is dat ze erg veel ervaring hebben in het zoeken en bemiddelen op de aankoopprijs. Ook doen ze aanvullend onderzoek naar hoe het bedrijf ervoor staat, zodat je zeker weet dat je geen kat in de zak koopt.
Zeker als beginnende ondernemer weet je natuurlijk nog niet precies wat je moet vragen en uitzoeken. En je moet je altijd afvragen waarom een bedrijf te koop wordt gezet en de huidige eigenaar het zelf niet meer wil of kan voortzetten.
Hoe neem je in de praktijk een bestaande zaak over?
Is het bedrijf financieel gezond?
Wanneer je een geschikt bedrijf denkt te hebben gevonden vraag je dan af of je ervaring hebt in de branche, of de huidige eigenaar op leeftijd is, of het bedrijf financieel gezond is en het goede vooruitzichten biedt. Dit zijn namelijk in de praktijk succesfactoren voor een overname van een bedrijf waarvan je het management wilt gaan voeren.
Onderzoek zelf of laat het specialistisch bureau onderzoek uitvoeren naar het marktaandeel van het bedrijf, de concurrentie en de mogelijkheden tot het aantrekken van gekwalificeerd personeel. Kijk ook of er bestaande gemeentelijke zaken spelen zoals vergunningen of issues met belastingen.
Zorg voor een solide ondernemingsplan
Ook voor een overname heb je natuurlijk een ondernemingsplan nodig, zodat je weet hoe je zaken straks moet gaan aanpakken en hoe je financiering er moet komen uit te zien. Wat zijn je doelen voor de komende tijd? Hoe ziet de markt en concurrentie eruit?
Welke zaken spelen er op het gebied van personeel? Wat wordt je strategie? Hoeveel geld heb je nodig en uit welke bronnen ga je die financieren?
Regelen van de zakelijke lening en financiering
Een goede bedrijfsfinanciering maakt gebruik van een combinatie van eigen vermogen, een zakelijke lening van de bank, eventuele subsidies en investeerders. Onderzoek je mogelijkheden goed, zodat je precies weet hoe je het bedrijf gaat financieren. Houd er hierbij rekening mee dat je niet alleen de overname maar ook de doorstart van het bedrijf zelf moet kunnen financieren.
Fiscaal overnemen van het bedrijf
Bij verkoop van een bedrijf moet de vorige eigenaar eerst afrekenen met de belastingdienst. Deze kan echter eventueel de fiscale boekwaarde doorschuiven naar de nieuwe eigenaar. Wanneer er hier sprake van zou zijn, neem dan een gespecialiseerd bureau in de arm om te kijken naar de juridische en financiële consequenties.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schulden overnemen van uw kindU wilt een schuld of schulden overnemen en misschien wel boetevrij schenken in 2023 of 2024. Wat zijn de gevolgen als u…
Lenen van een klein bedragEen klein bedrag lenen was nog nooit zo gemakkelijk en daardoor ook nooit zo verraderlijk als nu. Vergeet minimale bedra…