Voor jezelf beginnen: wat zijn de valkuilen?

Voor jezelf beginnen: wat zijn de valkuilen? Je wilt voor jezelf beginnen, dat is je droom. Voor een baas heb je lang genoeg gewerkt. Je zegt de veiligheid van een vaste baan vaarwel. Wat staat je te wachten? Als kleine zelfstandige, als zzp-er of freelancer, ben je jouw eigen, strengste baas en je ergste concurrent. Elk uur dat in je werk gaat eist zijn tol van je lichaam, je geest, je gezondheid. Om alle ballen in de lucht te houden is verstandig zelf-management onontbeerlijk: zorg goed voor die unieke werknemer, je bent er 100% van afhankelijk. Zelfcontrole en zelfdiscipline moeten het werk doen. Ook als het gaat om ontspanning! Besef je dat, stroop dan die mouwen maar op!

Voor jezelf beginnen

Het lijkt zo aantrekkelijk; voor jezelf beginnen. Anderzijds ben je er ook huiverig voor. Je was veilig in je baan, straks sta je er alleen voor. Kun je het aan? Zal het lukken? Maar als je het nu niet doet is het te laat. Dit is je kans. Bereid je voor. Informeer je. Praat met de Kamer van Koophandel. Gebruik je netwerk en breidt het uit. Zeker zal niet alles op rolletjes lopen. Wat kun je verwachten, waar moet je voor oppassen?

Valkuilen

Juist omdat je je eigen en strengste baas én je ergste concurrent bent, is het goed te beseffen wat je valkuilen zijn. Zodat je er niet met open ogen intrapt. Want als je zo druk bezig bent, sta je jezelf in de weg en zie je niet of je goed bezig bent. En niemand die je even terugfluit. Hier zijn de gevaren waar jij op moet letten. Doe af en toe een stapje terug. Een gewaarschuwd mens...

1 Enthousiasme

Hoe enthousiaster je aan de slag bent gegaan om voor jezelf, aan een eigen project te beginnen, des te meer tijd voor ontspanning moet je inplannen. In je eigen bedrijf is de sky the limit, niet alleen qua mogelijkheden, ook qua inzet. De kans is groot dat je teveel werk op je neemt. Maak tijd vrij voor recreatie. Zorg voor verschillende vormen van vertier. Maak een schema waarin je invult hoeveel tijd je aan werk en hoeveel aan leven wilt besteden. Zeker als je werk je leven is!

2 Variatie

Zorg voor afwisseling in je dagen, je weken. En één dag rust per week heb je beslist nodig. Zo heb je ook iedere dag enkele uren ontspanning broodnodig. De boog kan niet altijd gespannen zijn, al willen zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) dat nog wel eens vergeten in het vuur van hun tomeloze ambitie en passie. Wissel huishoudelijke, administratieve, communicatieve, technische en andere taken af. Zorg regelmatig voor lichaamsbeweging en neem genoeg rust. Doe dat met beleid! Breng ritme in je dagelijkse werkzaamheden. Schep orde in de chaos.

3 Deadline

Leg jezelf een strakke deadline op om je te dwingen tot het noodzakelijke (verlies jezelf niet in onbenullige akkefietjes). Je werkt in eerste instantie voor jezelf: jouw persoonlijkheid geeft kleur, echtheid en betrokkenheid aan het project. Laat dan ook zien wat je in huis hebt. Twijfel is part of the game: soms weet je het helemaal niet, andere keren denk je: “ik zal mijn huiswerk nog beter moeten doen.” En af en toe vraag je je af of je wel goed genoeg bent. Je vecht tegen je eigen beperkingen met het doel het maximale uit jezelf te halen, en aan te bieden.

4 Piekeren

Heb vertrouwen in de toekomst, in de mogelijkheid eraan vorm te geven. Verdoe je tijd niet met piekeren, gebrek aan zelfvertrouwen, angst en andere negatieve gedachten. Ze kosten veel energie en leveren niets op. Lukt het je niet je zorgen los te laten, schrijf ze kort op en besteed er tijdens een vast piekerkwartiertje aandacht aan. Forceer niets, dat werkt averechts! Houd je doel helder voor ogen, alsof je het al gehaald hebt. Geniet van het resultaat, laaf je eraan, verwen jezelf. Zo ontspan je vanzelf en laad je je batterij op om verder te kunnen.

5 Versnipperen

Pas op dat je je tijd niet versnippert. Bezig zijn geeft een goed gevoel, maar is geen doel op zichzelf! Een kwestie van zelfdiscipline en je einddoel steeds duidelijk voor ogen houden. Laat je ook niet afleiden, door twijfels over de haalbaarheid van je project. Je droom mag best een paar maten te groot zijn! Zie het als een spel, zij het een serieus spel. Realiseer je wat belangrijk is. Waar gaat het om? Het doel is zo goed te worden in datgene wat je graag doet, dat werken spelen wordt.

6 Tijd

Als je pas begint is tijd je grootste luxe, het enige waarover je in overvloed beschikt. Gebruik die luxe om die dingen te leren waar veel tijd voor nodig is. Als beginneling ben je kwetsbaar omdat je nog moet leren hoever je kunt gaan zonder er onderdoor te gaan. Besef dat je, juist als solist, rustig aan kunt doen. Neem minder werk aan en kies voor de diepte. Bij soloprojecten gaat het niet om efficiency of objectiviteit, maar juist om een specifieke invalshoek, liefde en toewijding voor een onderwerp.

7 Ervaring

Bega niet de fout om zo hard mogelijk achter (nieuwe) opdrachten aan te gaan. Om jezelf te onderhouden heb je minder werk nodig. Kies wat je echt interesseert, duik erin, benader het project van alle kanten en geef er je eigen draai aan. Maak fouten, doe ervaring op, leer je jezelf kennen. Je leert hoe rijk en diep het leven is. Het gaat er niet om een dozijn deals af te kunnen sluiten, het gaat er om er een paar elegant af te handelen. Zo maak je het verschil, voor jezelf en je klant!

8 Grenzen

De grootste valkuil is misschien wel dat je jouw eigen slechte baas wordt. Je bent te kritisch, weet niet te relativeren, rent jezelf voorbij, neemt teveel hooi op je vork, etc.. Controle en discipline maken plaats voor zelfcontrole en zelfdiscipline; sla daar niet in door! Wanneer je geen grenzen stelt en er niets is om je mee te meten, bestaat de kans dat je jezelf over de kop werkt. Je bent je eigen (ergste) concurrent. Je bokst op tegen je eigen beperkingen. Nu je niet meer wordt belemmerd door de organisatie, de schaal, de macht en het gemak van je oude baan, wordt het tijd het oude patroon tegen het licht te houden. Ga je op de bekende weg door, dan maakt het weinig verschil dat je voor jezelf begonnen bent.
© 2010 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Motiveer jezelf om je huiswerk te makenMotiveer jezelf om je huiswerk te makenHet is niet altijd makkelijk om jezelf te motiveren tot het maken van je huiswerk. Natuurlijk wil je over en wil je dat…
Zelfdiscipline verbeterenZelfdiscipline verbeterenNiet iederen weet goed om te gaan met zelfdiscipline, vaak leven mensen gehaast en hebben totaal geen structuur in hun l…
Piekeren is fantaseren in zijn meest negatieve vormPiekeren is fantaseren in zijn meest negatieve vormDit artikel is tot stand gekomen door een kreet van een Loesje scheurkalender. Deze luidt: Piekeren is de verkeerde kant…
Wat is piekeren?Wat is piekeren?Hoewel het heel vervelend kan zijn, piekeren doet iedereen op zijn tijd. Piekeren is normaal, maar het piekeren kan ook…

Zelfstandig ondernemen: meer vrijheid, minder geldZelfstandig ondernemen: meer vrijheid, minder geldEen baan geeft zekerheid en gemak. Je weet waar je aan toe bent en hebt leuke collega’s. De dagen zijn voorspelbaar en m…
Bedrijf overnemen: Hoe neem je een onderneming of zaak over?Een bedrijf overnemen klinkt een beetje eng. Maar op zich is het allemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Eigenlijk i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Will, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Harriët Rubin: Solo
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 31-05-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.