Zakelijk krediet: Mogelijkheden voor zakelijke financiering

Zakelijk krediet: Mogelijkheden voor zakelijke financiering Wanneer je een geweldig idee hebt voor het starten of overnemen van een bedrijf, heb je meestal een zakelijk krediet nodig om je droom ook echt werkelijkheid te laten worden. In dit artikel wordt nader ingegaan op zakelijke kredietverlening, want de mogelijkheden zijn veel breder dan alleen een lening bij je eigen bank. Hoe kom je aan zakelijke financiering voor een eigen onderneming en welke mogelijkheden bestaan er eigenlijk allemaal op dit gebied? Must read voor startende ondernemers! Welke mogelijkheden bestaan er allemaal op het gebied van zakelijk krediet en zakelijke leningen? Is zakelijke financiering alleen maar een lening bij de bank? Of kan bedrijfsfinanciering ook uit andere bronnen komen? Is er nog meer mogelijk wanneer je een eigen bedrijf wilt beginnen of een overname wilt doen van een bestaand bedrijf?

Zakelijk krediet via de eigen bank

Veel startende ondernemers hebben een flexibel zakelijk krediet nodig, waarbij ze in tijden van nood kunnen terug grijpen. De meeste banken vragen voor een uitgebreide zakelijke lening met een redelijke rente echter voldoende ervaring in het aansturen van het eigen bedrijf en jaarcijfers waaruit blijkt dat de onderneming goed draait. Vaak wordt verlangd dat je minimaal twee jaar actief bent om in aanmerking te kunnen komen voor verdergaande zakelijke financiering.

Voor een relatief kleine lening tot ongeveer 10.000 EUR hoeven er meestal geen jaarcijfers te worden overlegd en is een goed ondernemingsplan met een financieel plan over het algemeen voldoende om het zakelijk krediet te krijgen. Meestal wordt de lening zo vormgegeven dat je als ondernemer tot het afgesproken bedrag rood kunt staan op de eigen zakelijke rekening en wordt dus geen apart krediet afgesloten voor kleinere leenbedragen. Houd er in dit geval wel rekening mee dat je met dit type lening niet de laagste rente krijgt die er op de markt te krijgen is.

Inbrengen van eigen vermogen

Bij het beginnen van een bedrijf zal een door de bank bijna altijd worden verlangd dat je ook eigen vermogen inbrengt om te laten zien dat je in het idee gelooft en ook zelf daarvoor een investering wilt doen.

Wanneer je hiervoor te weinig spaargeld hebt, kan het een idee zijn om geld te lenen van een familielid. Vaak is dit een voordelige vorm van lenen, omdat je samen een realistisch rentepercentage en een reële terugbetaaltermijn kunt afspreken en je de andere partij heel erg goed kent.

Wanneer je geld leent van familie of vrienden doe je er overigens wel goed aan om samen goed na te denken over de consequenties bij een eventueel faillissement. Hoe ga je de ander terugbetalen in dat geval? En kun je dat wel?

Subsidies voor beginnende ondernemers

Voor beginnende ondernemers bestaan er veel subsidies vanuit de Nederlandse overheid en de EU. Onder andere op het gebied van energie, innovatie, milieu, educatie, technologie, natuur en landbouw bestaan er heel veel mogelijkheden voor een kapitaalinjectie en steuntje in de rug voor de starter.

Subsidie zoeken en aanvragen is niet eenvoudig en daarom zijn er gespecialiseerde bedrijven, die voor starters op zoek gaan naar subsidie maar ook het hele proces van de aanvraag tot en met het daadwerkelijk verkrijgen van subsidie begeleiden. Dat betekent dat zon bedrijf op zoek gaat naar welke projecten er lopen en hoe jouw bedrijf hierin past. Vervolgens wordt er bekeken of er mogelijkheden tot subsidie bestaan en wordt een subsidieaanvraag opgesteld. In samenwerking wordt er gezorgd dat je als ondernemer voldoet aan de eisen voor subsidie en wordt het proces daarna afgerond.

Vreemd vermogen via investeerders of kapitaalfondsen

Er bestaan veel zakelijke maar ook particuliere investeerders, die investeren in startende bedrijven als vorm van belegging. Met hun investering steunen zij het bedrijf om daarna een afgesproken rendement te maken op de omzet en winst die het bedrijf genereert. Via aandelenparticipaties of een achtergestelde lening kan een investeerder een extra bron van financiering vormen voor jouw bedrijf en dat kan heel erg aantrekkelijk zijn.

Specialistische bedrijven met veel kennis van de markt kunnen voor jou op zoek gaan naar geschikte investeerders. Let er bij een eigen zoektocht goed op dat je niet in zee gaat met een zogenaamde investeerder die jou een lening aanbiedt tegen hele ongunstige voorwaarden. Pas er ook zeker op dat je goed nadenkt over bijvoorbeeld het opvoeren van je eigen woning als borgstelling; wanneer er iets mis gaat kan de investeerder jouw woning claimen en verkopen tegen een vaak lage verkoopprijs.

Zakelijk krediet: Kies liefst voor een combinatie van zakelijke lening, eigen vermogen, subsidie en/ of investeerders

Het is raadzaam om te streven naar het gebruiken van als het kan alle mogelijkheden, die hier worden genoemd. Wanneer je op deze manier je zakelijke financiering spreidt, spreidt je namelijk ook je risico en afhankelijkheden naar verschillende partijen toe. Probeer altijd om subsidie te krijgen als dat mogelijk is, want subsidie hoef je over het algemeen niet terug te betalen, wanneer je maar voldoet aan de specifieke vereisten, die er worden gesteld.

Gebruik maken van meerdere mogelijkheden van zakelijke financiering of bedrijfsfinanciering zorgt er bovendien voor dat er veel meer mogelijk wordt dan je tevoren voor mogelijk zou hebben gehouden. Met geld uit verschillende bronnen wordt jouw droom eerder werkelijkheid dan wanneer je afhankelijk bent van slechts één bron van financiering.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zakelijke lening, alles over zakelijk geld lenen!Het kan voorkomen dat je als (startende) ondernemer op een gegeven moment extra financiering nodig hebt. Om extra kredie…
Zakelijke rekening: Openen en kosten van rekening en kredietZakelijke rekening: Openen en kosten van rekening en kredietWanneer je een bedrijf begint, heb je natuurlijk ook een zakelijke rekening nodig maar waar kun je het beste een zakelij…
Zakelijke lening afsluitenZakelijke lening afsluitenAls je ondernemer of startende ondernemer bent, dan kan het voorkomen dat je opeens geld nodig hebt. Je kunt er dan voor…
Borgstellingsregeling MKB 2020 en starters 2020 (BMKB)Borgstellingsregeling MKB 2020 en starters 2020 (BMKB)Ook in 2020 kunnen MKB bedrijven en starters een beroep doen op de verruimde borgstellingsregeling van de Rijksoverheid…

Bedrijf overnemen: Hoe neem je een onderneming of zaak over?Een bedrijf overnemen klinkt een beetje eng. Maar op zich is het allemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Eigenlijk i…
MLM marketing, hoe bouw je een stabiele zaakMLM marketing, hoe bouw je een stabiele zaakEen eigen zaak starten zonder risico of investering kan door middel van MLM marketing oftewel Multi Level Marketing, Net…
Bronnen en referenties
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 20-02-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.