Aannemer: opleiding, werkzaamheden en opdrachtgevers

Aannemer: opleiding, werkzaamheden en opdrachtgevers Een aannemer is een persoon die een werk uitvoert tegen een opgegeven prijs. In de bouwwereld bestaat zo’n werk bijvoorbeeld uit het bouwen van een bedrijfspand, kantoor, of woning of gedeelten daarvan zoals een aanbouw, badkamer of een andere soort kleiner bouwwerk. De term aannemer wordt echter ook gebruikt bij het aannemen van industrieel onderhoud, industriële reparatie, onderzoekswerk of werk in het openbaar vervoer. Door de bouwaannemer worden tevoren alle zaken met betrekking tot het project uitvoerig vastgelegd. Zo worden onder meer naast de prijsbepaling ook afspraken gemaakt met de opdrachtgevers ten aanzien van de bouwtermijn. Soms wordt ook een architect ingeschakeld die het project ontwerpt en toezicht houdt op de bouwplaats.

Opleiding van een aannemer

In de bouwwereld is de opleiding tot aannemer de moeilijkste. Een aannemer moet namelijk een zeer brede kennis hebben. Hij moet, in tegenstelling tot een klusjesman, van alle aspecten van de bouw verstand hebben. Een klusjesman is meestal gespecialiseerd in een bepaald onderdeel van het bouwen. De kennis van een aannemer bestrijkt onder meer de gebieden bouw, kostprijsberekening, materialen, regelingen, vergunningen en voorschriften. Er bestaan zowel MBO als HBO opleidingen voor het vak aannemer.

Werkzaamheden van een aannemer

Mede afhankelijk van de grootte van het aannemingsbedrijf kunnen talrijke werkzaamheden worden verricht. Opdrachtgevers kunnen er terecht voor:
  • Aanbouw
  • Nieuwbouw
  • Renovatie
  • Uitbouw
  • Verbouw

Kleinere projecten die door een aannemer kunnen worden uitgevoerd zijn:

Grote projecten betreffen:
  • Bankgebouwen
  • Bedrijfshallen
  • Gemeentehuizen
  • Kantoren
  • Loodsen
  • Schuren
  • Scholen
  • Treinstations
  • Waterbouwkundige projecten
  • Wegbouwkundige projecten
  • Winkels
  • Woningen

Regelgeving

Ten aanzien van de regelgeving dient een aannemer kennis te hebben van veel gebieden zoals:

Opdrachtgevers

Opdrachtgevers kunnen zowel particulieren zijn als bedrijven en organisaties. Meestal worden de werkzaamheden uitgebreid vastgelegd in een vooraf door beide partijen te ondertekenen contract. Een aannemer kan echter ook zijn eigen opdrachtgever zijn als hij bijvoorbeeld zelfstandig een bouwproject uitvoert. Er is dan sprake van projectontwikkeling wat vooral voorkomt bij de bouw van meerdere woningen. De aannemer bouwt deze dan om ze op de markt aan te bieden en te verkopen.

Keuze mede afhankelijk van veiligheid

De keuze tussen een klussenbedrijf en een aannemer wordt meestal bepaald door de zwaarte van het werk. In Nederland is het echter verplicht om bij constructief werk een aannemer in te schakelen. Die regel heeft uiteraard vooral met de veiligheid te maken van zowel de werkzaamheden als het uiteindelijke bouwwerk.

Garantieregeling

Bij het zoeken en kiezen van een aannemer is niet alleen de prijs van belang maar zeker ook de geleverde kwaliteit van het werk. Ga daarom na of de aannemer aangesloten is bij een keurmerk of een organisatie met een garantieregeling. In dat geval is er zeker sprake van kwaliteit en mocht er iets fout gaan dan bestaat er een regeling.

Tips bij het zoeken van een geschikte aannemer

Het zoeken van een geschikte aannemer is voor velen een moeilijke klus omdat opdrachtgevers lang niet altijd verstand van zaken hebben. Er zijn echter enkele tips waarvan uitgegaan kan worden zoals:

Certificaten nagaan

Om na te gaan of de aannemer een deskundige professional is kan nagevraagd worden welke certificaten hij bezit. Een belangrijk certificaat is bijvoorbeeld het Vca-certificaat. Als de aannemer daarover beschikt is hij getoetst op het in acht nemen van regels betreffende de gezondheid, het milieu en de veiligheid.

Advies vragen

Met een aannemer in zee gaan zal door de meeste mensen slechts één of enkele keren voorkomen in hun leven. Bogen op ervaring is daarom meestal niet van toepassing. Vraag daarom advies aan bekenden die wel ervaring hebben in dezelfde soort werkzaamheden.

Referenties inwinnen

Win referenties in van mensen die door de aannemer zijn geholpen maar doe dit kritisch. Het kan zijn dat degene aan wie je referenties vraagt andere eisen stelde. Ga uit van de eigen eisen en laat je niet overrompelen door enthousiasme op andere gebieden.

Bouwwerken bezichtigen

Een prima manier om te ontdekken waartoe een aannemer in staat is kan door bouwwerken die door hem zijn ontwikkeld te gaan bezichtigen. De aannemer zal wel alle medewerking verlenen om toestemming te verkrijgen bij de klant voor een bezichtiging. Anders kan in elk geval het project van buitenaf bekeken worden.

Specialisme

Wat voor iemand een goede aannemer is hoeft dat nog niet voor een ander te zijn. Dat kan geheel afhankelijk zijn van het soort project. Veel aannemers zijn gespecialiseerd in een bepaald soort project zoals ofwel renovatie ofwel nieuwbouw. Het is goed om het specialisme van een aannemer na te gaan.

Prijsvergelijking

Het verschil in prijs voor een bepaald project kan van aannemer tot aannemer erg verschillend zijn. De uurtarieven zijn niet altijd gelijk en ook in materiaalkosten kunnen verschillen zitten. Dit goed nagaan kan een behoorlijk voordeel opleveren waarbij echter goedkoop ook duurkoop kan zijn door mindere totaalkwaliteit van het bouwwerk.

Lees verder

© 2017 - 2025 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is VCA en wanneer is een VCA-certificaat nodig?Wat is VCA en wanneer is een VCA-certificaat nodig?Veiligheid, gezondheid en milieu, het zijn zaken waar - terecht - steeds meer rekening mee wordt gehouden. Het komt dan…
Aannemers in AmsterdamAannemers in AmsterdamEr zijn een aantal specifieke dingen waar u op moet letten bij het kiezen voor een aannemer in Amsterdam. Omdat dit een…
Freelance tekstschrijverFreelance tekstschrijverTekstschrijver is een gewild beroep. Veel tekstschrijvers werken op freelance basis. Het is namelijk moeilijk om een vas…
Een aannemer inhuren? Zaken waar je op moet lettenEen aannemer inhuren? Zaken waar je op moet lettenVooral bij een wat grotere verbouwing is de kans groot dat je een aannemer moet inhuren. Maar waar begin je met zoeken?…

Een restaurant openen: zelfstandig bestaan als gastronoomEen restaurant openen: zelfstandig bestaan als gastronoomVelen dromen ervan om zelfstandig te worden in de horeca. Of het nu een (eet)café, een bar of een restaurant is. Per slo…
Je eigen koeriersbedrijf beginnenJe eigen koeriersbedrijf beginnenIn een tijd van toenemende e-commerce bestellen steeds meer mensen producten online. Dat is voor hen de gemakkelijkste e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mohamed1982eg, Pixabay
  • https://offerte.nl/aannemer
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aannemer
  • https://www.aannemerwijzer.nl/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.