Een eigen bedrijf, en dan? Tips voor de startende ondernemer
Een eigen bedrijf beginnen is helemaal niet zo ingewikkeld. Honderdduizenden mensen doen het elk jaar. Maar hoe houd je het vol? Inspirerende tips voor de beginnende ondernemer.
1. Schrijf op waarom je ondernemer bent geworden
In de opstartfase van je eigen bedrijf leef je op een roze wolk en kun je de hele wereld aan. Alles is nieuw en je hebt energie voor tien. Maar je enthousiasme kan al snel omslaan in pessimisme als de zaken niet meteen gaan zoals je had gehoopt; je hebt bijvoorbeeld nog weinig klanten en er gaat meer geld uit dan er binnenkomt. Schrijf daarom voordat je begint op waarom je ondernemer bent geworden en lees het op moeilijke momenten terug. Dit is een steun in de rug en geeft nieuwe energie.
2. Verwacht het onverwachte
Het leren herkennen van kansen is van groot belang voor een ondernemer. Een goede ondernemer herkent kansen, ook – of juist – als dat helemaal geen kansen lijken te zijn. Wees daarom elk moment van de dag alert op mogelijkheden die zich aandienen. Als iemand je belt om te praten over een onderwerp dat helemaal geen raakvlakken met jouw branche lijkt te hebben, probeer hem of haar dan toch aan te horen. En bezoek dat evenement waarvoor je bent uitgenodigd, ook al verwacht je er weinig van. Kansen dienen zich vaak plotseling aan. Verwacht het onverwachte, altijd en overal.
3. Maak een voordeel van een nadeel
Een ondernemer heeft goede dagen en slechte dagen, zoals iedereen. Niet altijd loopt alles zoals je wilt. Probeer moeilijke situaties positief te benaderen. Als je een belangrijke klant kwijtraakt, kun je daarover treuren. Maar je kunt ook actie ondernemen, want nu heb je eindelijk de kans om de concurrent van die bewuste klant te benaderen en warm te maken voor jouw diensten. Johan Cruijff zei het al: ‘Elk nadeel heeft z’n voordeel.’ Of zoals een bekend Zuid-Amerikaans gezegde luidt: ‘Als ergens een deur dicht gaat, gaat ergens anders altijd wel weer een raam open.’
4. Denk aan de toekomst, ook als het goed gaat
Het is verleidelijk om de lange termijn uit het oog te verliezen als het op de korte termijn crescendo gaat. Je hebt topklanten, je maakt recordwinsten, de economie bloeit, dus waarom zou je iets veranderen? Trap echter niet in deze valkuil en licht je organisatie regelmatig door op zwakke plekken. Als je bijvoorbeeld afhankelijk bent van slechts een paar klanten, hoe goed die ook zijn, ben je uiteindelijk kwetsbaar. Er hoeft maar iets te gebeuren met je klant en jij merkt de nare gevolgen. Probeer die daarom voor te zijn.
5. Bouw een groot netwerk op
Het belang van een uitgebreid netwerk kan niet vaak genoeg worden onderstreept. Via netwerken maak je nieuwe contacten en contacten zorgen vaak, direct of indirect, voor nieuwe opdrachten. Netwerken kan overal en altijd, dus zorg ervoor dat je altijd voldoende visitekaartjes op zak hebt. Bijeenkomsten van brancheorganisaties zijn populair, omdat daar veel collega’s uit dezelfde sector samenkomen. Maar een sportevenement of een benefietconcert kan net zo goed kansen opleveren, omdat je daar mensen treft van wie je op het eerste gezicht niet had gedacht dat je iets voor elkaar zou kunnen betekenen.
6. Maak actief gebruik van social media
Social media is hip en het is geen hype die binnenkort is overgewaaid. Sociale netwerken als LinkedIn en Twitter worden ook voor bedrijven steeds belangrijker. Maak een persoonlijk profiel aan via LinkedIn en kom in contact met collega-ondernemers, klanten en andere relaties. Je wordt hierdoor makkelijker bereikbaar. Via Twitter kun je nog meer mensen bereiken, maar kijk uit met het ventileren van privémeningen; die kunnen niet bij iedereen in de smaak vallen. Beter is het om een bedrijfsaccount aan te maken, waarmee je jouw volgers heel gericht kunt informeren over je zakelijke activiteiten.
7. Laat je inspireren door collega-ondernemers
Niet elke branche is er geschikt voor, maar in bedrijfstakken waarin concurrenten vriendschappelijk met elkaar omgaan, valt het aan te bevelen om je licht op te steken bij collega-ondernemers. Hoe regelen zij hun zaken, hoe kijken zij aan tegen de markt? Er zullen altijd raakvlakken zijn en je ziet of hoort altijd wel iets waarmee je uit de voeten kunt in je eigen bedrijf. Ook collega-ondernemers uit andere branches kunnen je veel leren. Er was ooit een bekende voetbalcoach die werd uitgelachen toen hij een korfbaltraining bezocht, maar die scepsis is verdwenen. Kennis loont.
8. Communiceer en sta open voor kritiek
Onvrede op de werkvloer is iets dat je nooit helemaal kunt voorkomen. Een beslissing die voor de één goed uitpakt, is de ander misschien een doorn in het oog. Je kweekt begrip door duidelijk en eerlijk uit te leggen waarom een bepaalde maatregel is genomen. Probeer open te staan voor kritiek, hoe moeilijk dat soms ook mag zijn, en je die niet persoonlijk aan te trekken. Kritiek is niet per definitie negatief, integendeel. Een gezonde kritische houding kan een ondernemer juist verder helpen. Je kunt problemen ontkennen, maar je kunt ze ook erkennen – en oplossen.
9. Stimuleer creativiteit
Creativiteit zorgt vaak voor nieuwe kansen en inzichten en voor nieuwe energie bij je werknemers. Brainstormsessies lijken misschien verloren tijd, maar ze leveren regelmatig ideeën op die in het voordeel zijn van het bedrijf. Een ideeënbus is ook een goed idee. Vraag werknemers hoe het bedrijf nog beter kan worden en stimuleer hun creativiteit met een beloning, bijvoorbeeld een prijs voor het beste idee van de maand. Wie helemaal open wil staan voor de creatieve invallen van zijn personeel, neemt een kantoor met glazen wanden of grote ramen. Deze hebben een uitnodigend karakter en verlagen de drempel om binnen te stappen.
10. Regel je pensioenzaken
Veel startende ondernemers zijn zo druk met hun bedrijf dat ze zichzelf helemaal vergeten of pas op de laatste plaats laten komen. Vaak vergt de opstartfase zoveel tijd en geld dat er niet of nauwelijks wordt nagedacht over belangrijke verzekeringen, zoals een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering of een betrouwbare pensioenvoorziening. ‘Mijn bedrijf is mijn pensioen’, wordt vaak gezegd, er niet bij stilstaand dat daar grote risico’s aan zijn verbonden. Neem het zekere voor het onzekere en regel je pensioen, want daar heb je de rest van je leven profijt van.
© 2014 - 2024 Caceres13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfstandig OndernemenSteeds meer mensen starten een zelfstandige onderneming. Wat is zelfstandig ondernemen precies? Zelfstandig ondernemen i…
Dag van de ZelfstandigeDe Dag van de Zelfstandige, jaarlijks op de tweede woensdag in maart, is een evenement dat sinds 2008 wordt georganiseer…