WBSO en RDA subsidie: voor wie geldt de aftrek?

WBSO en RDA subsidie: voor wie geldt de aftrek? De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een subsidie in voor bedrijven. De RDA (Research en Development Aftrek) is een subsidie die is gekoppeld aan de WBSO. Welke voordelen geven deze subsidies en wanneer kan een bedrijf aanspraak maken op de WBSO of RDA? Voor wie is de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk?

WBSO

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk is een fiscale stimuleringsregeling voor innovatie-, onderzoek- en ontwikkelingsactiviteiten. Tot deze activiteiten behoren het ontwikkelen van producten, processen of programmatuur. Daarnaast zijn procesgericht technisch onderzoek en technisch wetenschappelijk onderzoek ook projecten die aanspraak maken op WBSO.

Voordelen WBSO

Het voordeel van de WBSO is dat het de loonkosten van het speur- en ontwikkelingswerk (S&O) verlaagt. Dit voordeel kunt u verrekenen met de Belastingdienst in de maandelijkse loonheffingen of, voor de zelfstandigen, met uw inkomstenbelasting. De afdrachtvermindering is te berekenen:

  • S&O-uren x S&O-uurloon x percentage

Dit percentage is over de eerste 250.000 loonkosten 35% en over het meerdere 14%. Voor startende ondernemers (minder dan vijf jaar loonbelastingplichtig) is het percentage 50% over de eerste 250.000 en 14% over het meerdere.

Voor zelfstandigen is de aftrek een vast bedrag. In 2014 is dit bedrag 12.310. Starters krijgen nog een extra aftrek van 6.157. Dit geldt alleen wanneer de starter de afgelopen vijf jaren geen ondernemer was en niet meer dan tweemaal de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk heeft toegepast.

RDA

De Research & Development Aftrek is een fiscale subsidie die gekoppeld is aan de WBSO. Dit betekent dat er geen gebruik kan worden gemaakt van de RDA zonder WBSO. Er kan aansprak op RDA worden gemaakt voor investeringen in apparatuur, materialen of huisvesting ten behoeve van de speur- en ontwikkelingswerkzaamheden.

Voordelen RDA

De RDA is een extra aftrekpost op de winstbelasting. Voor ondernemers in de vorm van vennootschapsbelasting en voor zelfstandigen in de zin van inkomstenbelasting. De aftrek wordt op basis van de speur- en ontwikkelingsverklaring van de WBSO berekend. In 2014 mogen 60% van de kosten van apparatuur, materialen of huisvesting afgetrokken worden van de vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen bedrijven die voor meer dan 150 uren per maand WBSO aanvragen of voor minder dan 150 uren per week WBSO aanvragen.

Forfaitair (vast bedrag per uur)
Als u een S&O-verklaring heeft voor minder dan 150 uren per maand, komt u in aanmerking voor RDA op basis van forfait. Dit betekent dat u de uren uit de S&O-verklaring moet vermenigvuldigen met 15 (in 2014). Zestig procent van dit bedrag mag dan af worden getrokken van de van de fiscale winst. Als de geschatte kosten van de WBSO-projecten hoger zijn dan 50.000, maar er staan minder dan 150 uren in de S&O-verklaring, kan het bedrag voor de RDA-aftrek op verzoek worden berekend op basis van de kosten en uitgaven van het WBSO-project.

Op basis van kosten en uitgaven
Als u een S&O-verklaring heeft voor meer dan 150 uren per maand, komt u in aanmerking voor RDA op basis van kosten en uitgaven. Dit zijn alle niet-loonkosten en uitgaven die direct aan een WBSO-project kunnen worden gekoppeld. De subsidie is een heffingskorting ter grote van 60% van de S&O-uitgaven. Dit bedrag is aftrekbaar in uw aangifte winstbelasting.

Voor wie is WBSO en RDA?

In principe kunnen alle Nederlandse bedrijven met speur- en ontwikkelingswerkzaamheden aanspraak maken op de WBSO en RDA. Kennisinstellingen kunnen ook gebruik maken van de WBSO, maar niet van de RDA. Het betreffende project moet wel aan alle voorwaarden, die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stelt, doen.
© 2014 - 2024 Schrijversblock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aftrek rijksmonument 2018, 2019 en 2020 inkomstenbelastingAftrek rijksmonument 2018, 2019 en 2020 inkomstenbelastingVoor een rijksmonument kunt u in 2018 onder voorwaarden allerlei onderhoudskosten aftrekken. In 2019 en 2020 is daar een…
Subsidiemogelijkheden in de horecaSubsidiemogelijkheden in de horecaOndernemers met een horecagelegenheid komen vaak in aanmerking voor subsidies. Helaas weten maar weinig van het bestaan…
Rijksmonument: de fiscale aftrek en subsidiesRijksmonument: de fiscale aftrek en subsidiesKoopt u een Rijksmonument, dan profiteert u mogelijk ook van de fiscale voordelen en subsidies die horen bij een monumen…
Aftrek studiekosten 2020 en 2021Aftrek studiekosten 2020 en 2021U kunt u in 2020 en 2021 een deel van de studiekosten en scholingsuitgaven aftrekken zodat u een deel van de gemaakte st…

Openbare veilingen, hoe zit dat?Openbare veilingen, hoe zit dat?Je kunt spullen kopen in een winkel, online achter je computer, maar ook op veilingen. Openbare veilingen zijn veilingen…
De koopovereenkomstDe koopovereenkomstEen koopovereenkomst is een overeenkomst waarbij de verkoper een product/dienst moet leveren aan de koper en waarbij de…
Bronnen en referenties
  • http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/wbso-en-rda
Schrijversblock (55 artikelen)
Laatste update: 20-06-2019
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.