Van garagebedrijven tot giganten van de industrie

Van garagebedrijven tot giganten van de industrie Voor veel startende bedrijven, begint het bij het vinden van een verkoopruimte of productielocatie. Toch zijn er verschillende voorbeelden van succesvolle ondernemingen, welke vanuit huis zijn gestart. Hiermee worden de kosten aanzienlijk gedrukt. En door het besparen op een externe ruimte, kan het geld gebruikt worden om het bedrijf verder te ontwikkelen. In dit artikel een overzicht van enkele Amerikaanse bedrijven, welke vanuit hun garage een imperium hebben opgebouwd.

Apple

Steve Jobs en Steve Wozniak stopten in 1975 vroegtijdig met hun opleiding, waarna Wozniak zich ging bezighouden met het ontwikkelen van minicomputers. In 1976 ging Wozniak naar bijeenkomsten van de Homebrew Computer Club. Hij ontwierp en bouwde een compleet computersysteem en nam deze mee naar de bijeenkomst. Daar kwam Wozniak zijn oude schoolvriend Jobs weer tegen. Jobs was erg geïnteresseerd in de commerciële potentie van het computersysteem. Het lukte Jobs om Wozniak hiervan te overtuigen en stuurde hem aan om de computers te bouwen en te verkopen. Jobs besloot naar de lokale computershop te gaan en zijn idee daar neer te leggen. De eigenaar van de computerwinkel had hier wel interesse in, mits de computers volledig geassembleerd waren. De eigenaar wilde dan vijftig computers afnemen en zo kreeg het tweetal hun eerste order. Op toon van zijn order, kreeg Jobs op krediet de benodigde onderdelen van zijn leverancier. De twee gebruikten de garage van Wozniak om de vijftig computers te maken en noemden dit systeem Apple 1. Na het voltooien van deze order, ontwikkelde Apple zich continu verder en is het tegenwoordig een van de meest innovatieve en winstgevende bedrijven op gebied van technologie.

Disney

Walt Disney is in Californië begonnen met het opzetten van zijn imperium. In 1923 trokken Walt en Roy Disney in bij hun oom (Robert Disney). In zijn garage werd de eerste Disney studio opgezet. Hier begonnen zij met het filmen van “The Alice Comedies”, een onderdeel van de originele Alice in Wonderland. Disney is uitgegroeid tot een van de grootste tekenfilm- en animatiemakers. Disney maakt tegenwoordig niet alleen tekenfilms, animaties en films, maar heeft zich uitgebreid met onder andere attractieparken, waterparken, filmstudio’s, golfbanen en sportcomplexen.

Amazon

In 1994 startte Jeff Bezos zijn bedrijf Amazon en runde hij zijn bedrijf uit zijn garage in Bellevue, Washington. Het bedrijf richtte zich op de verkoop van boeken. Tijdens de eerste maand, lukte het Bezos goed om orders binnen te halen. Zo had hij orders uit alle vijftig staten van Amerika en maar liefst 48 landen. Maar Bezos wilde meer dan alleen een webwinkel runnen en creëerde een online gemeenschap. Lezers konden hier een review achterlaten, over het boek dat zij hadden gelezen. De webwinkel en de gemeenschap is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste in zijn soort. Naast boeken, verkoopt Amazon tegenwoordig bijna alles. Het bedrijf is nu gevestigd in 12 staten, acht landen en telt maar liefst 21.000 werknemers.

Mattel Inc

Elliot Handler en Harold “Matt” Matson begonnen in 1945 met het maken van fotolijsten. Dit deden ze vanuit een garage in zuid Californië. Om geen materiaal te verspillen, besloten ze de overblijfselen van de fotolijsten te gebruiken om poppenhuizen te maken. Al snel verkochten de poppenhuizen beter dan de fotolijsten. Hierdoor ging het tweetal zich volledig op de poppenhuizen richten. Ook gingen zij poppen produceren, waaronder de welbekende Barbie en Ken. Mattel Inc is nu een van de bekendste en grootste speelgoedfabrikanten te wereld.

Harley Davidson

In 1901 begon de 21-jarige William S. Harley plannen te schetsen voor een kleine motor, om een motorfiets te kunnen aandrijven. De volgende twee jaar, bouwde hij (samen met Arthur Davidson) zijn eerste motor. In 1903 had het duo de motor af en vonden zij er zelfs een koper voor. In 1905 bouwden het tweetal elf motors en in 1908 waren dit er zelfs 154. Al snel werd het bedrijf uitgebouwd en telde het binnen korte tijd zo’n twintig werknemers. In 1912 groeide het bedrijf verder en werd er gebouwd aan een nieuw bedrijfsgebouw met zes verdiepingen. In dit jaar begon Harley Davidson ook te exporteren en verkochten exportmotor aan Japan. Door de jaren heen is Harley Davidson uitgegroeid tot een van de grootste en bekendste motormerken in de industrie, met meer dan tweehonderd dealers in Amerika.

Maglite

In 1950 ging Maglica (oprichter van Mag Instrument) op zoek naar de verwezenlijking van zijn Amerikaanse droom. Afkomstig uit een oorlogsgebied in Kroatië, verhuisde hij naar Amerika. Met weinig kennis van de Engelse taal, nam hij elke baan aan die hij kon krijgen. In 1955 begon hij vanuit zijn garage te werken en richtte in 1974 zijn bedrijf Mag Instruments op. Hij maakte hulzen voor kogels en onderdelen voor een zaklampenfabrikant. Omdat de kwaliteit van de zaklampen erg slecht waren, besloot Maglica een betere zaklamp te ontwerpen. Na drie jaar ontwikkeling, was het ontwerp van Maglica af. Hij ontwikkelde een duurzame zaklamp met een aluminium behuizing en noemde deze Maglite. Door de jaren heen heeft Maglica diverse prijzen gewonnen voor zijn innovatie producten. In Amerika behoren zijn zaklampen tot de standaard uitrusting van de politiekorpsen. Hiermee heeft Maglite een prominente positie ingenomen op de zaklampenindustrie, waarbij hij eenzaam aan de top blijft staan.

Microsoft

In 1975 werd Microsoft opgericht door Bill Gatess en zijn schoolvriend Paul Allen. Deze Paul Allen overtuigde Gates om zijn vroegtijdig te stoppen met zijn opleiding, om zich te gaan richten op Microsoft. Met beperkte bronnen en een garage als werkruimte, richtte Microsoft zich op software voor PC’s. In samenwerking met IBM kreeg het eerste besturingssysteem een licentie. Vanuit dat besturingssysteem, werden nieuwe en betere versies ontwikkeld, wat uiteindelijk resulteerde in het besturingssysteem Windows. Microsoft is uitgegroeid tot een van de dominantste en winstgevende bedrijven op het gebied van personal computers. Een merk dat niet meer weg te denken is en in bijna elk huishouden wel terug te vinden is.

Google

In 1996 ontwikkelden Larry Page en Sergey Brine een zoekmachine, als onderdeel van een opdracht voor school. De meeste zoeksites richtten zich voornamelijk op de zoektermen die werden ingegeven. Het duo richtte zich op de relaties tussen de verschillende websites. Dit concept werd uitgewerkt en noemden zij BackRub. In 1996 ging het (afgestudeerde) duo verder met de ontwikkeling van BackRub. Ze huurden een garage van Susan Wojcicki als werkruimte. Zij verhuurde haar garage aan het tweetal om haar hypotheek te kunnen bekostigen. Page en Brine werkten vijf maanden aan de ontwikkeling van de zoekmachine en veranderden de naam van BackRub naar Google. In 2011 werd een miljard unieke bezoekers geregistreerd op de website, wat een absolute mijlpaal voor Google betekende. In 2013 kondigde Google aan 50 miljard dollar te hebben verdiend in 2012. Google is naast de meest winstgevende zoekmachine, ook uitgegroeid tot de meest gebruikte en bekendste zoekmachine op het internet.
© 2013 - 2024 Lo-writer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Harley Davidson motor kopen?Harley Davidson motor kopen?Harley Davidson is een Amerikaans motormerk wat wereldberoemd is geworden. Voor echte motor liefhebbers is de Harley Dav…
Harley Davidson V-twin motorHarley Davidson V-twin motorDe Harley Davidson V-twin motor bestaat een eeuw. Harley Davidson is het oudste motormerk ter wereld, legendarisch en ka…
Werken met OfficeWerken met OfficeIedereen kent het programma Office, en ook heel veel mensen gebruik het programma thuis, op school of op het werk. Offic…

Wat is een Besloten Vennootschap?De Besloten Vennootschap of BV is een populaire rechtsvorm voor ondernemingen. In dit artikel wordt een overzicht gegeve…
De voor- en nadelen van prestatiebeloningenDe voor- en nadelen van prestatiebeloningenPrestatiebeloningen (of variabele beloningen) worden door bedrijven ingezet om de betrokkenheid en de motivatie van hun…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Google
  • Harley Davidson
  • Apple
Lo-writer (49 artikelen)
Laatste update: 10-05-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.