Grootste valkuilen van de ZZP’er
De arbeidsmarkt is langzaam aan het veranderen. Werkgevers nemen steeds minder mensen aan. Ze kiezen juist voor flexibele ZZP’ers om ze bij te staan. ZZP’er worden en zijn heeft veel valkuilen.
Jaren geleden zagen werknemers het als een ideaal om iets voor zichzelf te beginnen. Door de veranderde arbeidsmarkt worden steeds meer voormalige werknemers gedwongen om ZZP’er te worden. Dit wordt veroorzaakt doordat bedrijven steeds vaker kiezen voor ZZP’ers in plaats van werknemers. ZZP’er zijn kent veel valkuilen waar u niet in moet stappen. In dit artikel worden enkele valkuilen benoemd en uitgelegd.
Van klus naar klus
Veel voormalige werknemers worden verleid om ZZP’er te worden doordat ze een opdracht van meerdere maanden kunnen krijgen. De uitdaging is om ook na de tijdelijke klus weer aan het werk te kunnen. Dit is afhankelijk van de vraag naar zelfstandigen in uw vakgebied. Tijdens de tijdelijke klus moet u alweer op zoek gaan naar een vervolgopdracht. De valkuil is dat er te licht wordt gedacht over het vinden van een nieuwe opdracht. Indien u zelfstandig gaat werken en u hebt recht op een WW-uitkering, treedt dan in overleg met de UWV. Zij moeten op de hoogte worden gesteld. De uitkering kan tijdelijk stopgezet worden.
Goede administratie en inzicht in de geldzaken
Als werknemer krijgt u maandelijks het netto bedrag uitgekeerd. Als ZZP’er moet u zelf zorgen voor een goede administratie en voor een reservering voor de belastingbetaling. Een goede administratie is hierbij doorslaggevend. U moet een groot deel van de inkomsten reserveren voor de belastingheffing. Indien u BTW-plichtig bent moet u ieder kwartaal aangifte doen. Bij een onjuiste opgave aan de Belastingdienst kunt u achteraf nog een aanslag krijgen die op meerdere belastingjaren betrekking kan hebben.
De handel zakt in
Als ZZP’er bouwt u geen WW-rechten op. Zodra u niet meer rond kunt komen van de inkomsten, zou u aan moeten kloppen bij de gemeente voor een bijstandsuitkering. Een zelfstandige moet in betere tijden een financiële buffer opbouwen om slechtere tijden te kunnen overbruggen. Dit geldt zeker als u voor een deel afhankelijk bent van seizoenen. Een hovenier moet bijvoorbeeld een buffer opbouwen voor de wintermaanden.
Pas op voor een te grote werkdruk
U kunt niet altijd aan het werk zijn. In drukkere tijden zult u de neiging hebben om zoveel mogelijk uren te maken. Indien het druk blijft moet u niet in de valkuil vallen om zes dagen in de week lange werkdagen te blijven draaien. Er moet tijd zijn voor ontspanning. Op den duur gaan werkweken van 70 tot 80 uren u opbreken.
Let goed op betalingen van klanten
U moet ervoor zorgen dat betalingsachterstanden van uw klanten niet te hoog op kunnen lopen. Een faillissement van een grote klant waar u nog een goot bedrag hebt uitstaan kan u de kop kosten als zelfstandige ondernemer. Zodra er betalingsachterstanden ontstaan moet u gelijk duidelijke afspraak met uw klant maken. U kunt bijvoorbeeld een betalingsregeling voorstellen.
Denk commercieel
Een zelfstandige moet vaak commercieel gedreven zijn om aan nieuwe opdrachten te komen. Zodra het loopt kunnen de opdrachten u aan komen waaien, maar u moet uzelf eerst neerzetten in de markt. Hierbij kan het van belang zijn om een goed en groot netwerk op te bouwen. Hiervoor kunt u gebruik maken van LinkedIn, Facebook en Twitter.