Troonwisselingsvlag voor Beatrix en Willem-Alexander

Troonwisselingsvlag voor Beatrix en Willem-Alexander Met de troonopvolging door Prins Willem-Alexander, de Prins van Oranje, in het vooruitzicht ontwikkelde de Dockumer Vlaggen Centrale in 2013 een troonwisselingsvlag. Een vlag met als hoofdkleur oranje en verder het rood, wit en blauw van de Nederlandse vlag en een kroon om het koninklijke aan te geven. In de vlag zijn de silhouetten van toenmalige koningin Beatrix en toekomstige koning Willem-Alexander verwerkt. Het dundoek kreeg de erkenning van officiële kroningsvlag.

Koningsvlag met Beatrix en Willem-Alexander

De vlag lag al weken klaar, maar het wachten was op het nieuws over de datum van de troonswisseling. Die datum moest er ook op. Met de aankondiging van de Koningin dat ze op 30 april 2013 afstand doet van de troon en dat haar zoon Willem-Alexander de troon die dag bestijgt, konden de persen gaan draaien. Op 29 januari 2013 rolde de eerste troonswisselingsvlag van de band.

Bron: DVCBron: DVC

Dockumer Vlaggen Centrale in Dokkum

In Dokkum staat een vlaggenfabriek die graag inspeelt op de actualiteit. Of het nu een voetbalkampioenschap is of een ander feestelijke gebeurtenis, de Dockumer Vlaggen Centrale (DVC) ontwikkelt er een eigen vlag voor en weet er steevast successen mee te boeken. De vlag is niet alleen core business van de DVC, ze scoren met hun bijzondere exemplaren ook heel veel media-aandacht.

Exclusieve gedenkvlag

Nu de Koningin de scepter officieel overdraagt is het tijd voor een exclusieve gedenkvlag. De vlag is uniek en is voorbestemd een collectorsitem te worden.

Waardig op het dundruk

Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje staan er samen op een waardige manier op afgebeeld. De dundruk wordt vervaardigd volgens het procedé van de zeefdruk. De vlag is een eenmalige uitgave, een specialty.

Zeefdruk

Zeefdruk is een uitgelezen techniek voor het bedrukken van doek. Die techniek garandeert een hoge kleurweergave met scherpe details. De vlaggen zetten historische momenten kracht bij. De ontwikkelingen op dit gebied verschuiven richting digitale print. Digitaal printen kan razendsnel.

Vlag en traditie

Al eerder werden er vlaggen uitgegeven met speciale Koninklijke kleuren en motieven ter gelegenheid van Koninklijke feestelijkheden. Die traditie gaat terug tot 1936.
 • 1936 verlovingsvlag voor Prinses Juliana en Prins Bernhard;
 • 1936 rood-wit-blauwe zwaaivlaggetjes;
 • 1965 verlovingsvlag voor Koningin Beatrix en Prins Claus;
 • 2001 verlovingsvlag voor Prins Willem-Alexander en Máxima;
 • 2003 geboortevlag voor Prinses Catharina-Amalia;
 • 2013 troonswisselingsvlag voor Koningin Beatrix en Koning Willem-Alexander.

DVC en de verlovingsvlag

De verlovingsvlag voor Juliana en Bernhard werd gedrukt in het oprichtingsjaar van de Dockumer Vlaggen Centrale.
 • Opgericht in 1936;
 • 110 medewerkers in 2013/ 80 in 2017;
 • gemiddelde jaaromzet bedraagt 14,2 miljoen euro;
 • in 2004 was DVC gekozen tot Friese onderneming van het jaar;
 • In 2008 ontvingen DVC een onderscheiding van Deloitte als één van de vijftig bedrijven met het beste management.

Oranje Strik

Op vrijdag 12 april 2013 ontvangt de Dokkumer Vlaggen Centrale de Oranje Strik uit handen van de Commissaris van de Koningin van Friesland, John Jorritsma. Het is de officiële erkenning namens het Nationaal Comité Inhuldiging, speciaal voor de ontwikkeling van de populaire Kroningsvlaggen.

Gegevens DVC

Dokkumer Vlaggen Centrale

 • Holwerderweg 25
 • 9101PA Dokkum
 • emailadres: vbn@dvc.nl
 • www.vlaggenwinkel.nl.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Winterspelen - OS2014 SchaatsvlagOlympische Winterspelen - OS2014 SchaatsvlagDe Olympische Winterspelen in Sotsji inspireren niet alleen kinderen tot het aanbinden van de schaatsen, maar ook ontwer…
Alles over vlaggenWe vlaggen bijna allemaal wel met Koningsdag of 4 en 5 mei. Maar kennen we wel echt de protocollen? Weet je hoe je een v…
Nederlandse vlaginstructiesNederlandse vlaginstructiesIndien je de vlag van Nederland wilt gebruiken moet u voldoen aan vlaginstructies welke geldt voor rijk, provincie en ge…

Zelfstandig ondernemen naast een baanZelfstandig ondernemen naast een baanDe meeste startende zelfstandig ondernemers hebben moeite om rond te komen van de inkomsten uit de onderneming. In eerst…
Acquisitie de deur uit doen: heb je daar wat aan?Acquisitie de deur uit doen: heb je daar wat aan?Ondernemer zijn. Volgens velen een prachtig vak. Maar er zijn heel wat ondernemers die geen plezier (meer) hebben in acq…
Bronnen en referenties
 • Dvc.nl
 • Persbureau Amelsand
 • Afbeelding bron 1: DVC
Reactie

W. J. J. Tangeman, 05-02-2013
Ik wil gaarne van U weten wat de vlag van de troonwisseling kost. Ik heb er een nodig van 150 lang en 90 breed. Ik hoop dat U het mij wil laten weten, en of U ook aan particulieren levert.
M.V.G.WIM TANGEMAN Reactie infoteur, 05-02-2013
Dag W. Tangeman, Ik meen 15 euro. Ga even naar de website van de Dockumer Vlaggencentrale.
Succes.
Sjaan fan Ameland

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 04-04-2018
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.