Gratis online boekhouden voor de kleine ondernemer

Gratis online boekhouden voor de kleine ondernemer Als kleine ondernemer doe je veel, zo niet alles, zelf. Van acquisitie via uitvoering tot administratie. Bij dat laatste hoort voor velen de boekhouding. Maar hoe doe je die, en komen online boekhoudprogramma's daarbij in beeld - de gratis versie of zelfs de betaalde prof-versie? Nee, hoor. "Ik zet het gewoon in Excel en dan ga ik met mijn schoenendoos bonnen naar de boekhouder", zegt ZZP'er Sjaak. Zijn collega-ondernemer Annemarie strandt ondanks haar goede voornemens telkens op de weinig gebruiksvriendelijke uitvoering van online boekhoudprogramma's. Volgens ontwikkelaar Zilverline kan dit beter. En wel met Freemle.com. Volgens ons moet dit programma het van de naam niet meteen hebben, maar vooruit, we onderzoeken de zaak eens nader. Alles voor het antwoord op de prangende vraag: hoe doe je zo simpel en goedkoop mogelijk je eigen boekhouding? De kleine ondernemer doet veel zelf. Acquisitie ofwel klanten werven, uitvoeren én administreren. Bij dat laatste hoort voor diverse ondernemers ook de boekhouding. Hier en daar tref je nog een enkeling - meestal bijna pensioengerechtigd - die de boekhouding met de hand doet. Jawel, op dat goede oude papier. Maar het merendeel heeft allang naar de elektronische hulpmiddelen gegrepen, onder het motto 'gemak dient de ondernemer'.

Is online boekhouden echt gemakkelijk?

Net als in alle andere programmatuur, is een grove scheiding te maken in betaalde en onbetaalde boekhoudprogramma's. Gratis programma's als Mill7 en PAP werken volgens het principe: begin gratis, ga betaald verder. Logisch is dat de onbetaalde ofwel 'freeware' alleen de basics voor je afhandelt, en de betaalde programmatuur alle toeters en bellen inclusief zaken als automatisch inlezen en doorboeken van bankafschriften of het uitspuwen van een kant-en-klare factuur. Dan nog is een gratis boekhoudprogramma een fijn opstapje, en voor sommigen zelfs het eindstation. Toch zitten er addertjes onder het gras.

Freemle.com: komt gebruiksgemak in beeld?

Een van de aanbieders van online boekhoudoplossingen is Zilverline, marktleider in Nederland op het gebied van Agile en Scrum consultancy. De naam van al dit moois - wij waren er zelf niet opgekomen - is Freemle.com. Het pakket is speciaal ontwikkeld voor kleine ondernemers en ZZP-ers. Freemle.com past in bovenvermeld systeem, waarbij er een gratis en een betaalde versie verkrijgbaar is. Maar Freemle.com is ook bedoeld om een van die addertjes onder het gras uit de weg te ruimen. Want, zegt het persbericht bij Freemle.com, het "is een kostenbesparend alternatief voor de nieuwe ondernemer voor wie bestaande boekhoudsystemen vaak worden gekenmerkt door een overdaad aan functionaliteiten en een laag gebruiksgemak." Dat laatste woord zal menig ondernemer een zucht van herkenning ontlokken. Want ojee, aan dat gebruiksgemak ontbreekt het nog weleens... vaak is zo'n programma een soort afleidsel van een Excel-kloon, vol raadselachtige foutmeldingen en voorzien van een brei van letters en cijfers.

"Gewoon in Excel"

Misschien is het geen wonder dat gratis boekhoudsoftware onder kleine ondernemers geen hoge vlucht heeft genomen. Kleine ondernemer Annemarie verzucht: "Ik heb meerdere van die minicursussen gedaan, en ik neem me elk jaar voor om deze keer echt zo'n programma te gaan gebruiken. Maar voor ik eruit ben met zo'n pakket, heb ik het allang rond met een simpeler doe het zelf oplossing!" Zij is de enige niet. "Ik doe de boekhouding gewoon in Excel," zegt kleine ondernemer Sjaak desgevraagd, "Regelmatig de posten invoeren, de zaak via Excel optellen en dan met schoenendozen met bonnen plus Excel-gegevens naar de accountant." Aha. Sjaak doet de boekhouding dus eigenlijk half.

"Zo gemakkelijk mogelijk"

Een boekhoudpakket zou ook kunnen helpen bij het broodnodige overzicht in je eigen financiele situatie. Freemle.com belooft volgens het persbericht om het de ondernemer zo gemakkelijk mogelijk te maken. Lars Vonk van Zilverline legt de vinger op de zere plek: “Werken met Freemle.com is veel eenvoudiger dan met bestaande boekhoudsystemen, die er vaak uit zien als applicaties uit de jaren tachtig. Met Freemle.com is het eenvoudig om zelf online inkomsten, uitgaven, bankgegevens en belastingen te beheren, zonder hiervoor de hulp van een boekhouder te hoeven inschakelen. Je houdt als ondernemer tijd en geld over zodat je je kunt richten op je echte werk.”

Freemle: wat en hoe

Freemle omvat een gratis Free-hee basisversie. Opvallend is dat je als ondernemer met dit pakket ook onbeperkt facturen kunt maken. De betaalde Pro-wow versie geeft je de kans BTW-aangifte te doen, bankgegevens in te laden en uitgaven te beheren. Freemle Pro-wow werkt met een abonnement van 25 euro per maand. “Dat is aanzienlijk goedkoper dan het inhuren van een boekhouder”, aldus Vonk. Bij een gemiddeld uurtarief van veertig harde euro's per uur is dat al snel waar, zij het dat wij Freemle dan graag eraan houden om hetzelfde gemak te genereren... Volgens Vonk is het pakket in elk geval op een geheel eigen manier gebruiksvriendelijk gemaakt: “We gaan meerdere keren per week over tot productie van nieuwe software. Daarnaast organiseren we regelmatig gebruikerstests om zo ons product nog beter af te stemmen op de wensen van onze gebruikers. Zij hoeven niet op computercursus, wij gaan op mensencursus.”

Wie Freemle wel een kans wil geven, kan zich melden op de website Freemle.com, en meteen van start gaan.

Over Zilverline

Zilverline, de enige gecertificeerde Scrum specialist in Nederland, helpt bedrijven ideeën en innovaties snel te vertalen in software bedoeld om meer omzet en winst te genereren. Zilverline zet softwareontwikkeling in om samen met de werkvloer en de bestuurskamer te komen tot strategisch maatwerk; ‘software that matters’. Het bedrijf verzorgt trainingen, consultancy en projecten op verschillende platformen, waaronder Java, .Net en Ruby en heeft de enige twee Certified Scrum Trainers en de enige twee Certified Scrum Coaches van Nederland in huis. Klanten zijn onder andere Albert Heijn, Havenbedrijf Rotterdam, Wehkamp en RIPE NCC. Voor meer informatie: www.zilverline.com.
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Financiële administratie: Software en boekhoudpakkettenZowel voor particulieren als voor ondernemingen is goede financiële administratie onontbeerlijk. Hiervoor bestaat er gel…
Boekhouden als een pro, zonder boekhoudkennis: AcumulusBoekhouden als een pro, zonder boekhoudkennis: AcumulusWerk je als zzp'er, dan is een goede boekhouding een must. Hiervoor kan je natuurlijk een boekhouder inhuren, maar vaak…
Tips voor een ZZP administratieTips voor een ZZP administratieVoor ZZP’ers is het belangrijk dat de administratie goed op orde is. Dit is belangrijk voor de belastingdienst, maar uit…

Freelancer of ZZP’er wordenFreelancer of ZZP’er wordenInschrijven als ZZP’er of freelancer biedt voordelen ten opzichte van de situatie dat u extra inkomsten bij de belasting…
De attributietheorie uitgelegdDe attributietheorie uitgelegdHet kennen en begrijpen van de attributietheorie kan je helpen om gedrag van mensen beter te verklaren. In dit theorie w…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Zilverline / L&DJ
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.