Het onderhouden van een loyaliteitsplan

Het onderhouden van een loyaliteitsplan Er worden constant goede plannen geschreven door organisaties, met betrekking op loyaliteit of marketingcommunicatie. Als deze juist onderbouwd en onderzocht zijn, is de uitvoering hiervan redelijk gemakkelijk. Dan komt het lastige werk: het onderhouden van deze activiteiten om de loyaliteit van de klanten te behouden. In dit artikel leest u een voorbeeld van hoe u een loyaliteitsplan na afloop van een campagne kunt onderhouden. In dit geval heeft er onder andere een evenement plaatsgevonden. Na het houden van dit eenmalige evenement, zal er nog tijd, energie en geld geïnvesteerd moeten worden, om ervoor te zorgen dat de loyaliteit van de klanten naar de organisatie wordt behouden. Om dit te verwezenlijken, zullen de middelen die zijn ingezet om de klantenbinding te versterken ook na het evenement worden ingezet. Het is hierbij echter niet mogelijk om de middelen nogmaals uit te geven zoals ze in eerste instantie zijn ingezet. De uitnodiging voor het evenement vervalt hier bij, omdat deze niet meer relevant is.

De middelen

Ten eerste wordt na het evenement een e-mail gestuurd naar de personen die zich aangemeld hebben voor het evenement via de website en hierbij hebben aangegeven e-mails te willen ontvangen. In deze e-mail wordt gevraagd naar de mening van de bezoekers over het evenement. Er wordt aangegeven dat de organisatie alle reacties zal doornemen en hier ook wat mee zal doen. Op deze manier zullen de klanten zich meer betrokken voelen bij de organisatie.

De tell-a-friend button die op de website te vinden is zal hier altijd blijven staan. Het heeft niet per se te maken met het evenement, dus deze kan blijven staan om meer klanten te werven. Het tijdschrift dat wordt uitgegeven, zal ieder halfjaar terugkomen. Het tijdschrift moet namelijk bijzonder blijven voor de klanten en kan daarom niet te vaak uitgegeven worden. Bij het tijdschrift wordt ook een kortingsbon meegegeven. Deze kortingsbon zal één keer per kwartaal naar de klant worden verzonden, waarvan er dus twee bij het tijdschrift zitten inbegrepen. De overige twee bonnen worden als een code per mail naar de klanten toegestuurd. Deze code kunnen de klanten bij het afronden van de online bestelling intypen, waardoor de korting over het bedrag berekend wordt.

Kortingsbon

De eerste kortingsbon die is ingezet om de klantenbinding te versterken bedroeg een bedrag van €10,-. Dit zal bij de overige bonnen niet het geval zijn. Ditmaal zullen de kortingen worden gegeven in de vorm van een percentage. Twee bonnen betreffen een korting van 10% en twee bonnen betreffen een korting van 20%. De bonnen van 20% korting worden in het tijdschrift geplaatst. Dit is een strategische keuze, omdat het tijdschrift een pull strategie is waarbij de klanten door de organisatie worden benaderd en op de hoogte worden gebracht van de eventuele nieuwe collectie. Zo wordt het initiatief nemen om de site te bezoeken en een bestelling te doen vergroot. De overige twee bonnen van 10 procent worden per mail verzonden. De reden dat de 10% korting niet in het tijdschrift wordt geplaatst is, omdat ze zich al op het internet begeven en dit de stap tot het bezoeken van de site kleiner maakt.

E-mailnieuwsbrief

Tenslotte blijft de huidige maandelijkse e-mailnieuwsbrief bestaan. Deze wordt al opgesteld en uitgegeven door de organisatie op dit moment. In iedere nieuwsbrief is actuele informatie te vinden, waardoor de klanten op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de organisatie. De organisatie beschikt dus al over een werknemer die deze nieuwsbrief verzorgd, actualiseert en verstuurd naar de klanten. Hier hoeven dus geen extra arbeidsuren voor berekend te worden.

Kosten

De verschillende middelen worden allemaal ieder jaar ingezet. Deze worden verspreid over het hele jaar, zodat de klanten vaak op de hoogte worden gehouden en niet teveel worden gecontacteerd in een korte tijd. De tell-a-friend button wordt niet vermeld, omdat deze altijd aanwezig zal zijn op de website.

Het is belangrijk om altijd de kosten van een campagne, maar ook van het onderhoud in kaart te brengen. Dit kan schematisch weergegeven worden per maand en/of per middel. Hierbij wordt een korte beschrijving van het middel gegeven om de kosten te onderbouwen, denk hierbij aan de grootte of hoeveelheid van advertenties.
© 2014 - 2024 Qzweers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Draaiboek makenDraaiboek makenEen draaiboek is een script waarin tot detail beschrijven staat wie welke taken heeft, wat er moet gebeuren en welke mid…
Plan van aanpak makenPlan van aanpak makenVoorafgaand aan een project of een ander samenwerkingsverband wordt er een plan van aanpak opgesteld. Een plan van aanpa…
Inhoud plan van aanpakDit artikel beschrijft hoe een plan van aanpak ingedeeld kan worden. De verschillende hoofdstukken en inhoud hiervan wor…
Marketingplanning en strategieontwikkelingMarketingplanning en strategieontwikkelingPlanning en strategieontwikkeling vinden plaats op verschillende niveaus. We onderscheiden de concernstrategie, de onder…

Freemium business modelFreemium is een combinatie van de woorden ‘free’ en ‘premium’, het is een business model dat gratis en premium producten…
Voorbeeld Corporate Story: RijnstateU hebt er vast al eens van gehoord: een corporate story. Het is voor organisaties belangrijk om er een vastgesteld te he…
Qzweers (6 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Marketing
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.