Hoe ga je met een slechte baas om?

Hoe ga je met een slechte baas om? Dat is niet altijd even gemakkelijk, want je bent in bepaalde opzichten afhankelijk van deze man of vrouw. Toch is het goed te proberen een modus te vinden in een dergelijk situatie. Hoe ga je hier mee om?

Uitgangspunt

Het gemakkelijkste is de situatie te ontlopen en een andere baan te zoeken. Dat is niet altijd gemakkelijk en bovendien, als de omgeving en de baan verder leuk en uitdagend zijn, wil je dit niet altijd opgeven. Wat kan je nu het beste doen om de situatie “leefbaar” te krijgen?

Je baas

Vooropgesteld dat veel mannen en vrouwen in leidinggevende functies simpelweg niet goed zijn en het als status zien om leidinggevende te zijn, in een rol terecht gekomen zijn (want de senior wordt de manager) of denken dat ze goed zijn en niemand zelf in de buurt hebben, die zegt dat ze niet goed zijn of helpen de manager te ontwikkelen. Allerlei redenen waarom vaak niet de juiste man of vrouw op de juiste plek zit, maakt het al met al niet minder confronterend.

Maar realiseer je dat het de slechte baas vaak om macht gaat, macht die opgebouwd is uit het zich willen profileren en hun onzekerheid en angst verbloemen. Het zegt dus alles over hen en niets over de medewerker die er mee geconfronteerd wordt.

Wees jezelf

Als je een goed functionerende medewerker bent en je voelt je in je baan prettig, dan is de kans groot dat je ook op de juiste plek zit. Ben je hier bewust van en straal het uit. Blijf dicht bij jezelf, je eigen normen en waarden en ben alert als een situatie je een onrustig gevoel geeft. Doe normaal je werk zoals je dit gewend bent en blijf correct (ook al haalt de man of vrouw het bloed onder je nagels vandaan).

Controleren

Menig manager communiceert niet goed en het is daarom zaak dat jij als medewerker afstemt hoe de manager het wil (al is het maar om te voorkomen dat je achteraf het deksel op de neus krijgt). Vaak zijn onzekere en zichtbaar dominante managers controlefreaks en of men wil over de schouder meekijken of men wil continue op de hoogte gehouden worden. Stem af wat hij of zij wil en lever dit aan.

Probeer hem of haar enig moment een compliment te geven en vraag terloops waarom hij of zij een dusdanig intensief controlerende rol wil. Geef geen voorbeelden, maar wacht het antwoord af. Misschien is het antwoord niet wat je gehoopt had, maar wellicht zet het de manager aan het denken.

Compliment

Het zogenaamde “aap” –gedrag wil ook nog wel eens werken bij dit type leidinggevende. De dominante aap wil respect en gezien worden als de leider. Bagatelliseer zijn of haar gedrag in ieder geval niet, dat is een vorm van olie op het vuur gooien.
Geef hem of haar het gevoel dat hij of zij ook daadwerkelijk de baas, de leider van de groep is. Geef af en toe eens aan hoeveel kennis hij of zij heeft, want men kickt vaak ook op kennisaspecten, of maak een ander compliment.
Zolang de dit type baas het gevoel geeft dat hij of zij ook echt de leider is, heb je er over het algemeen weinig last van.

Tegenaanval

Zomaar de tegenaanval inzetten leidt meestal tot een desastreus resultaat, maar als je het met beleid doet, kan het nog wel eens effect hebben. Ben genuanceerd strijdbaar als iets je niet aanstaat en kom met redelijke argumenten. Wel volhouden, want daar kan de dominante manager weer gevoelig voor zijn. Hij of zij mag zich nog steeds de baas voelen, maar je bent het om een aantal goede redenen niet mee eens en daarin stel jij je strijdbaar op. Wacht weer af hoe hij of zij daarop reageert.

Rustig blijven

Maar wat je ook doet, blijf altijd rustig en verlies niet je kalmte in bijzijn van de betreffende baas. Realiseer je dat de man of vrouw in kwestie een probleem heeft en jij daar – als je al wat ondernomen hebt – blijkbaar niets aan kunt veranderen.

Jarenlang alles opkroppen levert de medewerker eerder een maagzweer op dan dat hij of zij zijn werk normaal kan blijven doen en je met prezier naar je werk gaat. Stel voor jezelf een termijn waarin je probeert de situatie te veranderen, verandert dit niet, denk dan aan jezelf en ga op zoek naar een andere baan. En misschien heeft de baas van de baas al gezien dat hij of zij een slechte leidinggevende heeft zitten en onderneemt deze actie … zo zou het eigenlijk moeten gaan.
© 2010 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baasstress, te veel stress door je baas of leidinggevendeBaasstress, te veel stress door je baas of leidinggevendeHeb jij het gevoel dat je afhankelijk bent van de grillen van je baas, manager of leidinggevende? Neem jij teveel werk m…
Werk: omgaan met kritiekWerk: omgaan met kritiekHoe ga jij om met kritiek op je werk? Schiet jij in de stress als je kritiek ontvangt? Waarom kan je slecht omgaan met k…
Alles onder controle?Alles onder controle?De ontwikkeling van de mens gaat door en dat brengt voor- en nadelen met zich mee. Een van de zaken die we proberen te r…
Baas weigert loon door te betalen ziekte: deskundigenoordeelStel je bent ziek en hebt je ziek gemeld. Maar je werkgever vindt helemaal niet dat je ziek bent en weigert om je loon d…

Personeelsdossier: de do's and dont'sZodra u personeel in dienst neemt, bent u verplicht om bepaalde gegevens vast te leggen. Maar wat zijn nu precies de reg…
Hoe bescherm ik mijn werknemers tegen een burn-out?In het huidige bedrijfsleven is het belangrijk dat u goede werknemers heeft. Werknemers krijgen meer verantwoordelijkhei…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-06-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.