Waar kan ik terecht met juridische vraagstukken?

Waar kan ik terecht met juridische vraagstukken? Bij juridische vragen wordt gelijk gedacht aan een dure advocaat, maar u kunt ook bij andere partijen terecht die minder of zelfs niets in rekening brengen voor een advies. Op het moment dat u vertegenwoordigd moet worden in een rechtszaak, zal de rekening hoog uitvallen. Iedereen kan in de positie terecht komen dat er juridisch advies nodig is. U kunt in dit soort gevallen terecht bij een advocaat, maar u kunt vaak ook aankloppen bij instanties en belangenorganisaties. In dit artikel treft u een aantal organisaties of personen aan, waarbij u kunt aankloppen voor advies. In bepaalde gevallen is het niet noodzakelijk om een advocaat in te schakelen, maar kunt u het geschil beslechten tegen lagere kosten.

Wat is een mediator?

Een goedkoper alternatief in vergelijking met het inschakelen van advocaten is het inschakelen van een mediator. Deze is onpartijdig en probeert de partijen die onderling een conflict hebben, dichter bij elkaar te brengen. Deze bemiddelaar wordt vaak ingeschakeld bij echtscheidingen en kleinere conflicten. Bij een echtscheiding vervangt de mediator twee advocaten. De aanstaande ex-partners hoeven namelijk niet elk een advocaat in te schakelen die onderling briefjes naar elkaar gaan toesturen tegen hoge kosten voor hun clienten.

Wat kan een mediator u besparen?

Advocaten proberen het eerst onderling uit te vechten, om uiteindelijk de stap naar de rechter te maken. De kosten kunnen in dat geval eenvoudig in de duizenden euro´s lopen. Een mediator heeft als doel om het conflict op te lossen, en zal er minder snel voor kiezen om de zaak voor te leggen aan de rechter.

Gebruik maken van het juridisch Loket

Het Juridisch Loket heeft 30 vestigingen in het land en hebben daarnaast een telefoonnummer waar u heen kunt bellen voor juridisch advies. De service en advies is gratis. Mensen die in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand kunnen ook gratis naar het spreekuur komen.

Advies inwinnen bij een rechtswinkel

In bepaalde gemeenten, kunt u ook terecht bij de rechtswinkel. Zij kunnen u gratis adviseren over juridische zaken.

Advies inwinnen bij de vakbond

Werknemers die lid zijn van de vakbond, kunnen gratis juridisch advies inwinnen bij de vakbond. Deze service is echter wel beperkt tot arbeidsgerelateerde geschillen. Zij kunnen ook arbeidsconflicten voor u uitvechten. Dit is namelijk een onderdeel van uw lidmaatschap. De voorwaarden kunnen hierin verschillen tussen de verschillende vakbonden.

Advies inwinnen bij een notaris

Bij bepaalde juridische geschillen kunt u ook naar een notaris stappen. Zij zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld het nalatenschap en rechten met betrekking tot onroerend goed. Een notaris kan optreden als deskundige bemiddelaar tussen de diverse partijen.

Geschillencommissies inschakelen

Diverse branches hebben een geschillencommissie in het leven geroepen om te voorkomen dat de branche schade oploopt door klachten die ontstaan en niet goed worden afgewikkeld. U kunt bij deze commissies gratis uw klacht voorleggen, en zij zullen vervolgens proberen om het geschil tussen de verkoper en de consument op te lossen op een manier waar beide partijen mee kunnen leven.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoGesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoAls u te maken hebt met een juridisch probleem en over een laag of lager inkomen beschikt, kunt u eventueel aanspraak ma…
Gratis juridisch adviesGratis juridisch adviesEr hangt vaak een behoorlijk prijskaartje aan juridisch advies, maar gelukkig zijn er gratis alternatieven. Het inhuren…
Het Juridisch Loket: gratis juridisch adviesHet Juridisch Loket: gratis juridisch adviesHet kan iedereen overkomen dat je om wat voor reden dan ook juridisch advies nodig hebt. Je kunt dan een advocaat of een…
Een mediator of een advocaat inschakelen?Een mediator of een advocaat inschakelen?Bij juridische geschillen en echtscheidingen, worden er steeds vaker mediators ingeschakeld in plaats van advocaten. Dit…

Reorganisatie: gevolgen werknemersReorganisaties hebben vaak ingrijpende gevolgen voor werknemers. Gedwongen ontslag, overplaatsing, een andere functie of…
De rechtsbeginselen binnen de Europese UnieDe rechtsbeginselen binnen de Europese UnieHet Europees recht is in eerste instantie natuurlijk gestoeld op de Verdragen. Toch spelen een aantal belangrijke rechts…
Bronnen en referenties
  • Postbus 51
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.