Smartengeld na een ongeval (been- en voetletsel)

Smartengeld na een ongeval (been- en voetletsel) Na een ongeval denken veel mensen niet direct aan smartengeld om het leed enigszins te verzachten. Soms weet men niet eens dat men een schadevergoeding na een ongeval met been- en voetletsel kan krijgen. In dit artikel worden enkele uitspraken van rechtbanken omtrent smartengeld na been- en voetletsel ten gevolge van een ongeval besproken.

Smartengeld

Met smartengeld wordt een vorm van schadevergoeding bij letselschade bedoeld. Het smartengeld is als het ware een soort van compensatie voor het leed van het slachtoffer. Artikel 6:106 van het Burgerlijk Wetboek schrijft een aantal situaties voor waarin men aanspraak kan maken op een schadevergoeding:
  • Wanneer er sprake is van opzettelijk toegebracht letsel door een derde
  • Wanneer er sprake is van lichamelijk letsel
  • Wanneer er sprake is van het schenden van de eer of de goede naam
  • Wanneer de goede naam van de nagedachtenis van een overledene wordt aangetast
  • Wanneer een persoon psychisch aangetast wordt (mentaal leed)

In het artikel wordt steeds gesproken van een geïndexeerde schadevergoeding. De uitspraken zijn immers in het verleden gedaan, en de relatieve waarde van een bedrag verandert ieder jaar. Daarom is gekozen voor het vermelden van de geïndexeerde schadevergoeding: het bedrag dat uitgekeerd zou worden wanneer het incident op dit moment plaatsgevonden zou hebben.

Smartengeld na een ongeval met been- en voetletsel

Schadevergoeding tot 1000

Een man is terwijl hij in zijn auto reed tegen een andere auto aangebotst. Meneer had kneuzingen aan de rib, linkerknie en rechtpols en bloeduitstortingen op het linkerbeen. Meneer is behandeld in het ziekenhuis en kon daarna weer naar huis. De man kon enige tijd geen til- en draagwerkzaamheden uitvoeren. Meneer droeg geen autogordel. Dit is meegenomen in de schadevergoeding die de man gekregen heeft. De rechtbank in Haarlem heeft de man op 23 juli 1991 een geïndexeerde schadevergoeding van 384 toegekend.

Een oudere man werd op het erf van een woning waar groente en fruit verkocht werd in de voet gebeten door een loslopende hond, waarna hij behandeld moest worden door de huisarts. Enige dagen later ging de wond ontsteken en kreeg de man verschijnselen die op een tetanus infectie leken. Meneer werd gedurende zestien dagen opgenomen in het ziekenhuis met hoge koorts, en heeft een angst voor loslopende honden aan het incident overgehouden. Het Hof in Arnhem heeft de man op 10 februari 1998 een geïndexeerde schadevergoeding van 558 toegekend.

Schadevergoeding tot 2000

Een pizzakoerier werd door een rechtsafslaande personenauto aangereden, waardoor hij zijn linker scheenbeen en kuitbeen gebroken heeft. Meneer heeft door doktersbezoek en revalidatie zijn vakantie naar familie moeten missen, en kon enige tijd niet voetballen en zwemmen. De jongeman is door de rechtbank in Amsterdam op 3 oktober 1996 een geïndexeerde schadevergoeding van 1418 toegekend gekregen.

Een meneer is al lopende door een auto van achter aangereden en heeft hierbij zijn rechter onderbeen gebroken. Meneer heeft achttien dagen in het ziekenhuis gelegen en is geopereerd. Vervolgens heeft hij langdurig fysiotherapie moeten volgen. De eerste maanden na het ontslag uit het ziekenhuis heeft meneer niet goed kunnen lopen. De rechtbank in Amsterdam heeft de man op 15 mei 1991 een geïndexeerde schadevergoeding van 1599 toegekend.

Schadevergoeding tot 3000

Een jonge voetballer heeft door foutief handelen van de verzorger van de sportclub na een blessure een grote brandwond gekregen op de achterzijde van zijn bovenbeen. De verzorger had de blessure meer dan een uur gekoeld met een ijspack, terwijl deskundigen maximaal 20 minuten koelen adviseren. De jongen is zes dagen opgenomen geweest in het ziekenhuis en heeft vier maanden fysiotherapie gehad. Er zijn geen restgevolgen, de jongen heeft wel een ontsierend litteken van ongeveer 25 bij 10 centimeter op zijn been. De rechtbank in Arnhem heeft de jongen op 9 september 1993 een geïndexeerde schadevergoeding van 2112 toegekend.

Een 59-jarige vrouw is na een dansavond op de veel te gladde vloer van de hal van een café/restaurant uitgegleden en heeft hierbij haar knie gebroken. Zij heeft tweemaal een operatie moeten ondergaan en ruim zeven weken in bed moeten liggen. Vervolgens had zij nog 64 fysiotherapie behandelingen nodig in verband met heupproblemen. Mevrouw heeft blijvend last van haar knie bij het buigen, waardoor zij niet meer kan werken en fietsen. Rekening houdend met de leeftijd van de vrouw heeft de rechtbank in Den Bosch op 1 januari 1999 een geïndexeerde schadevergoeding uitgekeerd van 2677.

Schadevergoeding tot 5000

Een fietsster is door een personenauto aangereden, waarbij ze een gecompliceerde breuk aan haar linker enkel opgelopen heeft. Twee weken ziekenhuisopname volgden. Mevrouw heeft 15% functieverlies in haar linkerbeen. De rechtbank in Rotterdam heeft op 8 februari een geïndexeerde schadevergoeding van 4254 toegekend.

Een vrouw is door de hond van de buren meerdere malen in haar linkerkuit gebeten. Mevrouw is zes weken dagelijks poliklinisch behandeld en heeft met het been omhoog moeten liggen. De wond is gaan rotten, waardoor de chirug genoodzaakt was een stuk uit haar onderbeen weg te snijden. Dit werd gevolgd door twee huidtransplantaties. Mevrouw heeft tweemaal gedurende veertien dagen in een rolstoel moeten zitten en heeft enige tijd met krukken moeten lopen. Mevrouw had erg veel pijn aan de wond. Het linkerkuitbeen zit vol met littekens en littekenvlees. De rechtbank in Arnhem heeft de vrouw op 21 november 1991 een geïndexeerde schadevergoeding van 4799 toegekend.

Schadevergoeding tot 10.000

Een wagenwasser heeft hete olie over zijn rechterbeen en beide voeten gekregen, met ernstige brandwonden als gevolg. Meneer heeft dertig dagen in het ziekenhuis gelegen en is later nog teruggekomen voor huidtransplantatie. Na ongeveer 3.5 maand kon meneer zijn werk in aangepaste vorm hervatten. Er is sprake van gederfde levensvreugde door de lelijke littekens. Meneer heeft nog een jaar onder medische controle gestaan. Op 11 april 1996 heeft de rechtbank in Arnhem een geïndexeerde schadevergoeding toegekend van 6806.

Een sportleraar is tijdens de skiles die hij aan het geven was aan een groepje leerling door een van hoger opkomende vrouw "aangeskied". Meneer liep een dubbele onderbeenbreuk op en heeft na 2.5 week ziekenhuis met drie operatie langdurig met krukken moeten lopen. Na 1.5 jaar is meneer nog steeds niet helemaal herstel, en heeft last van zenuwschokken in het been. De rechtbank in Amsterdam heeft op 15 november 2000 een geïndexeerde schadevergoeding van 8691 toegekend.

Schadevergoeding tot 25.000

Een jonge vrouw heeft tijdens plastische chirurgie haar heupzenuw beschadigd. Dit had psychisch leed en lichamelijk ongemak en pijn tot gevolg. Mevrouw heeft een klapvoet overgehouden aan het incident. De rechtbank in Amsterdam heeft rekening gehouden met sociaal isolement en verminderde kansen op de huwelijksmarkt en heeft op 10 augustus 1994 een geïndexeerde schadevergoeding van 11.799 toegekend.

Tijdens een onderzoek van de knie is perongeluk de verkeerde vloeistof ingespoten, waardoor er blijvende schade aan de knie is opgetreden. De jonge man heeft door deze medische misser nu een aangepaste woning nodig en zal mogelijk in de toekomst een vermindering van de arbeidscapaciteit ervaren. De rechtbank in Roermond heeft in de uitspraak rekening gehouden met de gederfde levensvreugde en het hoge percentage functionele invalidateit. Op 1 juli 1993 heeft de rechtbank een schadevergoeding van 24.141 toegekend.

Schadevergoeding tot 75.000

Een man werd op de fiets aangereden door een auto, waarbij hij een grote hoofdwond, een hersenschudding en een luxatiefractuur aan de rechterschouder met blijvende bewegingsbeperking opliep. Daarnaast was er sprake van ernstig letsel aan het rechterbeen, waardoor aanvankelijk het onderbeen en later het bovenbeen zijn geamputeerd. Sinds het ongeval lijdt meneer aan insuline-afhankelijke diabetes. De rechtbank in Den Haag heeft op 14 februari 1996 een geïndexeerde schadevergoeding van 56.723 toegekend.

Lees verder

© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De functie van smartengeldDe functie van smartengeldSmartengeld is een schadevergoeding die uitgekeerd wordt wanneer men schade geleden heeft. Over het algemeen wordt aange…
Smartengeld bij letselschadeSmartengeld bij letselschadeIn verschillende situaties kun je aanspraak maken op een financiële vergoeding nadat je letselschade hebt opgelopen. Ied…
De hoogte van smartengeldSmartengeld wordt uitgekeerd als soort van schadevergoeding voor de immateriële schade die iemand opgelopen heeft. Smart…
Letsel advocaat en letselschade, wat is dat?Letsel advocaat en letselschade, wat is dat?Een letseladvocaat wordt ook wel een letselschade advocaat genoemd. Het is een advocaat die zich gespecialiseerd heeft i…

Verboden vragen sollicitatiegesprekOp grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWBG) en de Sollicitatiecode mag je potentiële werkgever bepaalde vrag…
Bronnen en referenties
  • Jansen, M. (2006) Smartengeld: uitspraken van de Nederlandse rechter over de vergoeding van immateriële schade
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 14-04-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.