Smartengeld na mishandeling (been- en voetletsel)

Smartengeld na mishandeling (been- en voetletsel) Schadevergoeding na mishandeling lijkt voor velen een ver van mijn bed show. Toch is er reeds enkele malen een schadevergoeding uitgekeerd na bijvoorbeeld een steekpartij of een vechtpartij. In dit artikel worden enkele uitspraken van rechtbanken omtrent smartengeld na been- en voetletsel ten gevolge van een mishandeling besproken.

Smartengeld

Met smartengeld wordt een vorm van schadevergoeding bij letselschade bedoeld. Het smartengeld is als het ware een soort van compensatie voor het leed van het slachtoffer. Artikel 6:106 van het Burgerlijk Wetboek schrijft een aantal situaties voor waarin men aanspraak kan maken op een schadevergoeding:
  • Wanneer er sprake is van opzettelijk toegebracht letsel door een derde
  • Wanneer er sprake is van lichamelijk letsel
  • Wanneer er sprake is van het schenden van de eer of de goede naam
  • Wanneer de goede naam van de nagedachtenis van een overledene wordt aangetast
  • Wanneer een persoon psychisch aangetast wordt (mentaal leed)

In het artikel wordt steeds gesproken van een geïndexeerde schadevergoeding. De uitspraken zijn immers in het verleden gedaan, en de relatieve waarde van een bedrag verandert ieder jaar. Daarom is gekozen voor het vermelden van de geïndexeerde schadevergoeding: het bedrag dat uitgekeerd zou worden wanneer het incident op dit moment plaatsgevonden zou hebben.

Smartengeld na mishandeling met been- en voetletsel

Schadevergoeding tot 1000

Een woordenwisseling met de buurman heeft een man moeten bekopen met een klap met een honkbalknuppel op zijn hoofd en voet. Meneer had een hoofdwond die gehecht moest worden en twee gebroken middenvoetsbeentjes. Meneer was gedurende 50 dagen arbeidsongeschikt. De rechtbank in Amsterdam heeft de man op 18 februari 1998 een geïndexeerde schadevergoeding van 272 toegekend.

Een dronken man van middelbare leeftijd kreeg op de kermis ruzie met een ander. Hij viel hierbij op de grond en werd al liggend tien à vijftien keer tegen de benen getrapt, waardoor hij een gebroken enkel opliep. Hij moest twee operaties ondergaan. De rechtbank in Almelo heeft de aard van de ruzie en de gedragingen van de man in acht gehouden en heeft de man op 20 juni 2001 een geïndexeerde schadevergoeding van 742 uitgekeerd. De rechtbank oordeelde dat er sprake was van een eigen schuld van 50%.

Schadevergoeding tot 2000

Tijdens een vechtpartij wordt een jongen met een mes gestoken in zijn rechterheup en linkerdijbeen. Ernstige steekwonden met grote ontsierende littekens zijn het gevolg. Twee jaar na de mishandeling heeft de jongen nog steeds last met lopen en lang zitten. Op 14 juli 1999 heeft de rechtbank in Den Haag een geïndexeerde schadevergoeding van 1338 toegekend.

Een man is op de grond gegooid en met kracht geslagen door een andere man. Hierdoor heeft de man zijn rechter knieschijf gebroken. Meneer heeft vijftien dagen in het ziekenhuis gelegen en heeft drie maanden met krukken moeten lopen. Op 18 juni 1997 heeft de rechtbank van Almelo een geïndexeerde schadevergoeding van 1674 toegekend.

Schadevergoeding tot 5000

Een man wilde met een aantal vrienden een discotheek betreden, maar werd geweigerd. Vervolgens werd hij in elkaar geslagen door het personeel van de discotheek, en liep hierbij beenletsel op. Hierdoor heeft hij een week in het ziekenhuis gelegen en kon hij een paar maanden niet lopen. Meneer heeft nog steeds moeite met traplopen. Op 16 juni 1999 heeft de rechtbank van Almelo de meneer een geïndexeerde schadevergoeding van 2678 toegekend.

Meneer is op verschillende plaatsen in zijn lichaam met een mes gestoken. Door een ingeklapte long is meneer direct in het ziekenhuis opgenomen omdat er dreigend levensgevaar was. Meneer heeft 20 dagen in het ziekenhuis gelegen en heeft 5,5 maand gerevalideerd. Het ruggenmergkanaal is geraakt door een messteek, hierdoor is een gedeeltelijke verlamming van het rechteronderbeen ontstaan. Meneer is hierdoor beperkt in zijn bewegingen en kan zijn hobby's niet meer uitoefenen. De rechtbank van Haarlem heeft op 18 februari 1997 een geïndexeerde schadevergoeding van 4187 toegekend.

Schadevergoeding tot 15.000

Een jongeman is door vier jongens getrapt en geschopt. Dit had een gebroken kuit- en scheenbeen, een hersenschudding en een gat in zijn wang tot gevolg. De jongen heeft een week in het ziekenhuis gelegen, waarbij pennen in zijn kuit- en scheenbeen aangebracht zijn. Deze zijn later weer verwijderd. De jongen heeft drie maanden met krukken gelopen en geruime tijd fysiotherapie gehad. De jongen heeft blijvend hinder van zijn rechterenkel en heeft een jaar studievertraging opgelopen. De rechtbank van Groningen heeft op 23 juli 1999 een geïndexeerde schadevergoeding van 8032 toegekend.

Er is met een auto over het been van een man heen gereden tijdens een ruzie. De man had ernstig letsel aan de enkel en heeft twee operaties ondergaan. Vervolgens heeft hij zes weken loopgips gehad en geruimde tijd fysiotherapie gehad. Er is sprake van blijvend letsel. Er is door de rechtbank van Amsterdam op 14 april 2004 een geïndexeerde schadevergoeding van 9785 toegekend.

Schadevergoeding tot 30.000

Tijdens een vechtpartij is meneer met een mes in zijn linker bovenbeen gestoken, waarbij een slagader geraakt werd. Meneer werd na een eerste behandeling van vijf dagen overgebracht naar een ziekenhuis waar hij 5,5 maanden opgenomen is geweest, waarvan zes weken op de IC. Aan de linkervoet is een teen afgezet, van twee tenen het laatste kootje en de overige tenen zijn ingekort door necrose. In het been is een kunstof ader als bypass aangelegd. Meneer heeft geen gevoel meer in het onderbeen en de enkel is scheef gaan steen. Hierdoor moet meneer met krukken lopen, waarna zich rugklachten ontwikkeld hebben waaraan hij geopereerd is. Meneer heeft inmiddels 45 operaties ondergaan en is 80-100% arbeidsongeschikt. Meneer kan niet meer sporten en de kunstofader moet om de acht jaar vervangen worden. Mogelijk is amputatie van het been alsnog noodzakelijk. De rechtbank van Den Haag heeft op 1 april 1998 een geïndexeerde schadevergoeding van 29.950 toegekend.

Lees verder

© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De hoogte van smartengeldSmartengeld wordt uitgekeerd als soort van schadevergoeding voor de immateriële schade die iemand opgelopen heeft. Smart…
De functie van smartengeldDe functie van smartengeldSmartengeld is een schadevergoeding die uitgekeerd wordt wanneer men schade geleden heeft. Over het algemeen wordt aange…
Smartengeld bij letselschadeSmartengeld bij letselschadeIn verschillende situaties kun je aanspraak maken op een financiële vergoeding nadat je letselschade hebt opgelopen. Ied…
Iemand aansprakelijk stellenIemand aansprakelijk stellenAls iemand ons schade heeft toegebracht, kunnen we hem aansprakelijk stellen en schadevergoeding eisen. Bij letselschade…

Verboden vragen sollicitatiegesprekOp grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWBG) en de Sollicitatiecode mag je potentiële werkgever bepaalde vrag…
Bronnen en referenties
  • Jansen, M. (2006) Smartengeld: uitspraken van de Nederlandse rechter over de vergoeding van immateriële schade
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 14-04-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.