Het kiezen van een letselschade advocaat
De letselschade advocaat is een persoon met wie je liever niet te maken wilt krijgen. Maar wanneer dit toch het geval is, is het verstandig een geschikte letselschade advocaat uit te kiezen. Er zijn tegenwoordig echter zo veel advocaten, hoe kies je nu een geschikte letselschade advocaat. Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen die je bij je keuze kunnen helpen.
Er zijn personen met wie je eigenlijk liever nooit te maken wilt moeten hebben. De letselschade advocaat is één van die mensen.
Letselschade advocaten zijn advocaten die zich gespecialiseerd hebben in de letselschade en die je dus bij kunnen staan bij het verkrijgen van een schadevergoeding.
Wat is letselschade?
Letselschade, ook wel letsel genoemd, is de schade die een mens kan ondervinden wanneer men bij een ongeluk betrokken geweest is. Letselschade kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Letselschade kan bijvoorbeeld optreden bij een auto-ongeluk, een bedrijfsongeval of een medische fout.
Het kiezen van een letselschade advocaat
Letselschade advocatuur is big business. Letselschade advocaten adverteren op diverse plaatsen en bieden je hun diensten aan. Maar hoe kies je uit die enorme hoop letselschade advocaten nu de meest geschikte? Om deze vraag te beantwoorden kan je jezelf de volgende vragen stellen:
- Is de advocaat gekwalificeerd voor het afhandelen van jouw schadeclaim?
- Vraagt de advocaat een persoonlijke bijdrage in de kosten?
- Wil de advocaat een schikking treffen of de schadeclaim via de rechtbank afhandelen?
- Wat gebeurt er wanneer je de zaak verliest?
Is de advocaat gekwalificeerd voor het afhandelen van jouw schadeclaim?
Deze vraag lijkt misschien overbodig, maar is dit zeker niet. Tegenwoordig hebben advocaten in opleiding de keuze uit diverse specialisatiegebieden, waarvan letselschade er één van is. Voor je een afspraak maakt met de advocaat is het dus verstandig uit te zoeken of diegene gespecialiseerd is in letselschade.
Je kan natuurlijk ook een algemener georiënteerde advocaat uitkiezen, maar de kans is dan zeer aanwezig dat de advocaat niet op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en trends met betrekking tot letselschade. Het gevolg kan zijn dat je alsnog naar een andere advocaat over moet stappen. Het terrein van de letselschade vereist namelijk zeer gespecialiseerde vakkennis.
Vraagt de advocaat een persoonlijke bijdrage in de kosten?
Wanneer je een overeenkomst sluit met de advocaat die je gaat helpen wil je natuurlijk niet dat je op een gegeven moment een eindafrekening van de advocaat krijgt met de voor jou gemaakte kosten. De letselschade advocaat dient immers alle kosten ten gevolge van het ongeval te verhalen op de tegenpartij.
Wil de advocaat een schikking treffen of de schadeclaim via de rechtbank afhandelen?
Je kan een schadeclaim op twee manieren indienen en afhandelen: via de rechtbank of via een schikking. Via de rechtbank kan erg lang duren, een schikking daarentegen vraagt veel alertheid en nauwkeurigheid. Sommige letselschadeadvocaten hebben hun eigen vaste werkwijze en willen hier niet van afwijken. Voor je een advocaat in de arm neemt is het verstandig uit te zoeken of de advocaat jouw wensen inwilligt of via een eigen, vaste methode werkt.
Wat gebeurt er wanneer je de zaak verliest?
Letselschade advocaten zijn erg prijzig, dus je wilt niet voor deze kosten opdraaien. Maar wat gebeurt er nu wanneer je geen schadevergoeding uitgekeerd krijgt? Veel advocaten werken op "no cure no pay" basis. Deze zogenaamde
no cure no pay advocaten garanderen je dat je geen kosten maakt, ongeacht of je de zaak wint of verliest. Sommige advocaten proberen zichzelf in te dekken door je te vertellen dat je zo sterk staat dat je de zaak toch wel wint. Trap hier niet in!