Rechtswinkel: voor iedereen is een advocaat mogelijk

Rechtswinkel: voor iedereen is een advocaat mogelijk Wat is de rechtswinkel eigenlijk? Wie werkt er? Is het betrouwbaar? Worden de kosten echt grotendeels vergoed? Deze vragen zijn ontzettend belangrijk voor mensen die een advocaat nodig hebben, maar die niet kunnen betalen. Deze mensen kunnen naar de rechtswinkel gaan.

De Nationale rechtswinkel

De Nationale rechtswinkel helpt u bij een juridische probleem. Het is de eerste hulp bij juridische problemen. U kunt er met al uw juridische problemen heen. Het handige van deze rechtswinkel is dat u niet naar deze ‘winkel’ toe moet. Ook spreekuren horen tot de verleden tijd. U kunt gemakkelijk een e-mail sturen met uw vraag over uw eigen juridische probleem. U kunt, voordat u een mail stuurt, eerst zoeken op hun sites of u zelf ook al een antwoord kunt vinden op uw vraag. Is dat niet het geval dan kunt u altijd een specifieke vraag sturen aan een gespecialiseerd advocaat. Dit is geheel gratis. Ook kunt u, als dat nodig blijkt, een intake krijgen met een gespecialiseerd advocaat, die bij deze rechtswinkel werken.

De tweede stap

U kunt een mail hebben gestuurd naar de rechtswinkel, waarna u als antwoord krijgt dat de vraag te moeilijk te beantwoorden is voor in een mail. Dan kunt u een advocaat inschakelen. De prijzen schrikken mensen meestal af en daardoor verliezen mensen een rechtszaak. De rechtswinkel is dan de oplossing. Deze winkel is namelijk vooral gemaakt voor mensen die zich een advocaat niet kunnen veroorloven. Vaak komt u namelijk in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand. Daarbij krijgt u een subsidie voor rechtshulp, maar u moet altijd nog een kleine bijdrage betalen. Deze kan erg klein gemaakt worden. U moet zich niet laten afschrikken. De rechtswinkel kan u uitleggen dat rechtshulp in de meeste gevallen geld bespaart of oplevert.

Als u een rechtsbijstandsverzekering hebt, mag u niet zomaar een advocaat inschakelen. Uw verzekeraar kan dan weigeren de rekening te betalen. De verzekeraar laat een rechtsbijstandsjurist voor u aan de slag gaan.

Houd uw advocaat in de gaten

Ten eerste moet u het altijd even hebben over het uurtarief dat u betaalt aan de advocaat. Als advocaten merken dat u zeer weinig te besteden hebt, zullen zij in uurtarief snel dalen. Zeker als de advocaat standaard zaken moet uitvoeren, moet u het uurtarief proberen te verlagen.

Houd daarna alles in de gaten wat de advocaat uitvoert. U kunt zien hoeveel uur uw advocaat bezig is geweest. Als de resultaten in die tijd zeer laag zijn, moet u dit melden. Advocaten zijn altijd verplicht voor u uit te zoeken of u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand.

Als een advocaat een naar uw mening onjuiste factuur stuurt, kunt u de advocaat verplichten dit door Raad van Toezicht te laten controleren. De Raad van Toezicht is meestal erg kritisch aangezien steeds meer mensen niet tevreden zijn met de gang van zaken bij advocaten.

Rechtswinkel voor ondernemers

De rechtswinkel voor ondernemers werkt voor het grootste deel op dezelfde manier als de rechtswinkel voor particulieren. De juridische problemen verschillen natuurlijk enorm. Bij rechtswinkel voor particulieren kan het probleem gaan over het scheiden van uw partner. Bij de rechtswinkel voor ondernemers kan het gaan over het scheiden tussen de werkgever en de werknemer, oftewel ontslagen. Toch lijken deze problemen op het eerste gezicht ontzettend op elkaar, maar juridisch zitten daartussen enorme verschillen.

Ga dus voordat u een (particuliere) advocaat inschakelt eerst naar de rechtswinkel voor informatie. Dit bespaart enorm veel geld en voor mensen die geen zin en geen geld hebben voor een dure advocaat, is dit een zeer goede en betrouwbare oplossing.
© 2010 - 2024 Jokaz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoGesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoAls u te maken hebt met een juridisch probleem en over een laag of lager inkomen beschikt, kunt u eventueel aanspraak ma…
Gratis juridisch adviesGratis juridisch adviesEr hangt vaak een behoorlijk prijskaartje aan juridisch advies, maar gelukkig zijn er gratis alternatieven. Het inhuren…
Rechtsbijstand: voorwaarden en tipsMocht je onverhoopt in een rechtszaak verwikkeld raken of op een andere manier juridische hulp nodig hebben waar je niet…
Prepaid juridische hulp of rechtsbijstandsverzekering?Prepaid juridische hulp of rechtsbijstandsverzekering?De prepaid juridische hulp kan een goed alternatief zijn voor de rechtsbijstandverzekering. Bij een rechtsbijstandverzek…

Rechtsfeit, rechtshandeling en feitelijke handelingRechtsfeit, rechtshandeling en feitelijke handelingHet recht zit lastig in elkaar, vooral de basisbeginselen zijn soms bijna onbegrijpelijk. Bepaalde begrippen in het civi…
Wanneer stap je naar de rechter?Als je het niet eens bent met een beslissing van bijvoorbeeld de gemeente of je wordt verdacht van een strafbaar feit, d…
Jokaz (47 artikelen)
Laatste update: 08-09-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.