Irene, 11-09-2016
Ik heb een nestje kittens gekregen, ik heb ze weggedaan. 1 kitten is terug gebracht, omdat de eigenaar voor paar weken naar het buitenland was gegaan. De familie zou de kitten weer terug krijgen als ze weer terug zijn, maar ik wil het niet terug geven, omdat ik moederpoes en kitten niet uitelkaar wil halen. Ook heb ik een hechte band met de kitten. Ik heb psychische problemen, ik slik medicatie en het gaat verergeren als ik de kitten geef. De familie gaat aangifte doen. Wat is mijn recht?
Reactie infoteur, 16-09-2016
Hallo Irene
Je hebt het kitten weg gedaan, weg gegeven of verkocht, feit is dat je het kitten aan een ander hebt gegeven en die is daarmee eigenaar geworden. Je bent akkoord gegaan het kitten gedurende de vakantie van hen op te vangen maar wilt het niet terug geven. Tja, officieel gezien, pleeg je daarmee verduistering. Als die mensen aangifte zouden doen bij de politie dan loop je het risico dat de politie komt bemiddelen en je zal proberen te overtuigen het kitten terug te geven aan de rechtmatige eigenaar. Mocht je dat dan weigeren dan zou de politie zo ver kunnen gaan het kitten in beslag te nemen en aan de rechter over te laten aan wie het kitten nu toebehoort. Voor alle betrokkenen en het kitten is dat uiteraard geen oplossing dus ik zou voorstellen om met die mensen aan tafel te gaan zitten en hen uit te leggen hoe zeer je aan het kitten gehecht bent geraakt en hen desnoods een vergoeding aan te bieden. Leg uit hoe je situatie is en kom tot een compromis.
Yhuisman, 31-05-2015
Als iemand een aanhangwagen wegneemt omdat hij die in de weg vind staan en brengt die dan naar een sloperij toe en ik kan deze aanhangwagen alleen terug krijgen van die sloperij door de stallingskosten te betalen. Is deze man dan schuldig aan diefstal?
Reactie infoteur, 03-06-2015
Hallo Yhuisman
Iemand is schuldig aan diefstal als hij enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt met het oogmerk zich dat goed toe te eigenen. Hij doet dat niet want hij wil zich die aanhangwagen niet toe eigenen, hij zegt zelfs waar hij is. Hij heeft in principe
die aanhangwagen verplaatst. Dat de sloperij stallingskosten vraagt is een heel ander verhaal en is eventueel aanvechtbaar middels een advocaat, dat is namelijk civiel recht en geen strafrecht. Dus nee, hij is niet schuldig aan diefstal, hij heeft een wat rare manier verzonnen om zijn ongenoegen te uiten en een gesprek met hem over de last die hij dan zou ondervinden lijkt me wel verstandig. Je kan dan altijd kijken voor een oplossing voor de aanhangwagen.
Robin, 22-02-2015
Mijn vader waar ik geen contact meer mee heb die heeft mijn fiets en weigerd deze terug te geven ook het servies wat ik ooit mijn opa en oma heb uitgeleend die pas zijn gestorven die krijg ik niet meer terug. Toen mijn oma stierf heb ik de bloemen betaald met het geld dat eigenlijk voor mn zoon was dat krijg ik ook niet meer terug.
Kan ik hier aangifte voor doen?
Reactie infoteur, 23-02-2015
Hallo Robin
Er is in zo'n geval geen sprake van diefstal maar van verduistering en je kan daar zeker aangifte van doen. Maar omdat het in de familiaire sfeer ligt is het extra belangrijk dat
je aan kunt tonen dat die fiets en dat servies inderdaad jouw eigendom zijn. Als je dat niet kan dan heeft aangifte weinig zin omdat je dan belandt in een spelletje wel of niet van mij.
Daarom is dat van het geld niet aangiftewaardig. Succes
H. Schouten, 13-04-2013
Ik rij al 1,5 jaar via een transportbedrijf voor Bakkersland, een broodfabriek. elke nacht na het klaarzetten van alle orders blijft er altijd overproductie staan. in de loop van de ochtend wordt dit, vers brood vaak meer als 100 stuks gewoon vernietigd. eigelijk heeft dit geen waarde meer. op zaterdags na de rit mag er altijd wat brood worden meegenomen door de chauffeurs. heb ik het als chauffeur een keer op maandag 2 zakjes kadetten, winkelwaarde nog geen 2 euro, meegenomen, van de overproductie, en ben na een mondelinge schorsing op de woensdag, op vrijdag mondeling op staande voet onslagen. voor nog minder als 2 euro lig ik eruit. is er een min. waarde van goederen, wat valt onder goederen diefstal? of staat er in de wet geschreven, het maakt niet uit wat de waarde is van de meegenomen goederen?
Reactie infoteur, 24-04-2013
Er staat in het artikel: enig goed en niet meer dan dat en dat betekent dus dat er geen waarde is opgegeven. Zou ook raar zijn dat je bijvoorbeeld een artikel van € 5,00 niet mag meenemen en een van €3,50 wel. Dat geldt voor alle vermogensdelicten. Overigen is het meenemen van die kadetjes vanaf je werkplek geen eenvoudige diefstal. Het artikel dat je hebt overtreden in verduistering en met de verzwarende omstandigheid: in dienstbetrekking. Daar staan ook zwaardere straffen op omdat de vertrouwensband geschaad is tussen werkgever en werknemer. Heel vervelend maar je kan er niet veel aan doen en hun reactie is niet aanvechtbaar en je mag blij zijn als ze gee aangifte doen bij de politie. Sterkte
A. Toirkens, 08-02-2012
Heel leuk allemaal, maar hoe zit het met een arts die een recept voorziet van een tweede regel, of een recept faxt voor een halve verpakking medicijnen? in mijn ogen is dat diefstal. de patient moet een artikel afnemen, waar hij niet om gevraagd heeft en daarvoor betalen. die halve verpakking kost hem zo'n 4 euro meer dan een hele verpakking. de arts steelt dat geld uit de beurs van de patient, met de bedoeling vriend apotheker een douceurtje te geven. vriend apotheker is, ofschoon de rechthebbende ontvanger van betaling voor de geleverde goederen tevens heler. daarenboven ontvangt vriend apotheker ook nog eens een toeslag op deze beide constructies. in het geval van de tweede regel is er duidelijk sprake van misleiding t.a.v. de aankoop. er is m.i. zelfs sprake van dwang. in de halve verpakking zit tevens de zekerheid van de arts in kwestie, dat de patient een extra consult en extra medicijnen nodig heeft. hoeveel diefstal zit hier? is er een manier waarop ik deze zakkenrollerij waar zoveel haken en ogen aan lijken te zitten, kan aanpakken?
Reactie infoteur, 09-02-2012
Hallo
Jawel hoor, kan je zeker maar je verwart nu strafrecht met civiel recht. In de gevallen die je noemt is er zeker geen sprake van diefstal, heling, valsheid in geschriften of oplichting.
Hier is prake van civiel recht maar zelfs in dat geval is de begrijpelijke ergernis over deze gang van zaken lastig aan te pakken. Je zou in dit geval de ombudsman eens een uitgebreide brief met jouw grieven kunnen sturen en kunnen vragen naar andere feiten waar mensen tegen op lopen. Ga eens op internet surfen en je vindt beslist mensen met soortgelijke grieven en probeer er dan samen iets tegen te doen.
Nee. van strafrecht is hier geen sprake.
Izan, 03-01-2011
Prachtig dit! Erg duidelijk! Heeft me goed geholpen met mijn studiewerk.
Reactie infoteur, 06-01-2011
Hallo Izan
Fijn om te horen en succes met je studie.
Groetjes van Peter