Schadevergoeding

Schadevergoeding Ongevallen en letsel behoren tot de dagelijkse praktijk van het leven. Slachtoffers van een dergelijke letselschade zaak kunnen op diverse terreinen mogelijkheden en potentieel verliezen. Een schadevergoeding kan dienen als een vergoeding voor de geleden schade van het slachtoffer, welke door de aansprakelijk gestelde dader of diens verzekering betaald wordt. Schade vergoeden draait doorgaans om het betalen van een som geld als vergoeding voor geleden schade van een ander. Toegebracht letsel moet op geldelijke waarde geschat worden, om de hoogte van de schadevergoeding vast te kunnen stellen.

Onder letselschade zaken vallen onder meer de volgende zaken:
  • Aansprakelijkheid voor verkeersongevallen
  • Productaansprakelijkheid
  • Medische aansprakelijkheid
  • Aansprakelijkheid in sport- en spelsituaties
  • Aansprakelijkheid voor bedrijfsongevallen
  • Aansprakelijkheid voor mishandeling

Aansprakelijkheid vaststellen

Een dader kan alleen maar gedwongen worden tot betaling van een schadevergoeding wanneer hij of zij aansprakelijk is voor het ongeval of letsel van het slachtoffer. De aansprakelijkheid moet vastgesteld worden voordat men over kan gaan tot het bepalen van de omvang van de schadevergoeding.

Vaststellen van het causaal verband

Door het vaststellen van het causale verband kan met dader en slachtoffer in kaart brengen. Het is echter wel belangrijk dat de dader enkel die zaken hoeft te vergoeden die onder zijn of haar verantwoordelijkheid vallen en waar hij of zij aansprakelijk voor is. Bij het bepalen van wat wel en niet een gevolg is van het ongeval dient men rekening te houden met diverse factoren die het mogelijke verband kunnen beïnvloeden.

Aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid

Er is een verschil tussen aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid wat betreft letselschade. Er bestaat risico-aansprakelijkheid en schuldaansprakelijkheid. Het verschil tussen beide is zeer lastig aan te geven, maar over het algemeen betreft het bij schuldaansprakelijkheid meer een zaak waarbij de dader volledige verantwoordelijkheid voor het ongeval had door bijvoorbeeld middelenmisbruik of roekeloos gedrag. Bij risico-aansprakelijkheid betreft het zaken die de dader niet of zeer lastig had kunnen voorkomen.

Het vaststellen van de schade

De schade dient zo goed en nauwkeurig vastgesteld te worden. Wanneer dit niet exact mogelijk is dient men de schade te schatten. Sommige schadeposten zijn doorlopend of treden pas in de toekomst op. Men kan de schadevergoeding dan gedeeltelijk of volledig uitstellen.

De omvang van de schade

De totale omvang van de schade is een optelsom van verschillende onderdelen waarop schade geleden is. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen schadeposten en overlijdensschade.

De eigen schuld of billijkheidscorrectie

Het kan zo zijn dat het slachtoffer zelf ook een deel van de verantwoordelijkheid en/of aansprakelijkheid bij het ongeval heeft. In dit geval ontvangt men vaak minder dan 100% schadevergoeding. Wanneer dit resultaat erg oneerlijk of nadelig uitpakt voor het slachtoffer kan de billijkheidscorrectie toegepast worden.

Uitkeren van de schadevergoeding

De schadevergoeding kan op diverse manieren uitgekeerd worden. Grofweg is er onderscheid te maken tussen het uitkeren van de schade vergoeding in één keer en het uitkeren van de schadevergoeding in meerdere keren.

Lump sum

Een lump sum is het uitkeren van de schadevergoeding in één keer, in tegenstelling tot het uitkeren van deelschadevergoedingen. Wanneer er eerder voorschotten verstrekt zijn wordt de lump sum ook wel de slotuitkering genoemd.

Uitkering in termijnen

Men kan ook een periodieke uitkering overeen komen. De hoogte van de uitkering kan desgewenst al dan niet met tussenkomst van een rechter gewijzigd worden wanneer de situatie hier om vraagt.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is letselschade?Wat is letselschade?We horen regelmatig de term letselschade? Maar wat is letselschade nou eigenlijk? Veel mensen weten het wel ongeveer, ma…
Het kiezen van een letselschade advocaatHet kiezen van een letselschade advocaatDe letselschade advocaat is een persoon met wie je liever niet te maken wilt krijgen. Maar wanneer dit toch het geval is…
Whiplash: schadeclaim, schadevergoeding, letselschade-expertWhiplash: schadeclaim, schadevergoeding, letselschade-expertDe verzekeraar van degene die de whiplash veroorzaakt heeft kan zijn aansprakelijkheid erkennen en aansprakelijk gesteld…
Letselschade: inschakelen van een advocaatLetselschade: inschakelen van een advocaatSteeds meer Nederlanders schakelen een letselschadeadvocaat in. Dat doen zij omdat ze hopen op een hogere vergoeding wan…

Wat moet u doen en wat kunt u beter laten als ontslag dreigtWat moet u doen en wat kunt u beter laten als ontslag dreigtWie niet zeker is van zijn/haar vaste dienstverband, doet er goed aan een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Zodat we…
De NV: de Naamloze VennootschapDe NV: de Naamloze VennootschapNet als de v.o.f, de b.v en de eenmanszaak, is de naamloze vennootschap een juridische rechtsvorm waaruit je kunt kiezen…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 17-05-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.