Wat mag een werkgever vragen bij een sollicitatie?

Brief en cv
In een sollicitatiebrief kan men het beste in algemene bewoordingen aangeven waarom men geschikt denkt te zijn voor de openstaande functie. Hierbij is het niet nodig om diep op privézaken in te gaan. Bij de brief gaat een curriculum vitae waarop in chronologische volgorde te zien is welke opleidingen de sollicitant heeft gevolgd en wat voor werkervaring hij heeft. In deze sollicitatiebescheiden mogen alleen feiten staan die waar zijn. Men mag dus geen opleidingen vermelden die men niet heeft gevolgd en geen werkervaring vermelden die niet is genoten.Ontslag bij onwaarheden in sollicitatiebrief of cv
Wie liegt in zijn sollicitatiebrief of op zijn curriculum vitae loopt het risico dat de werkgever, bij ontdekking, een einde aan de arbeidsovereenkomst maakt. Daarvoor is van belang of hij de werknemer heeft aangenomen met het oog op de, niet juist vermeldde, gegevens. Is dat het geval en de werknemer blijkt niet geschikt te zijn voor de functie dan is dat een reden om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Ook speelt een rol dat het vertrouwen tussen partijen is geschonden doordat de werknemer heeft gelogen op zijn cv.
Ontslag op staande voet bij ernstig verwijtbaar handelen
De kantonrechter in Den Haag heeft onder de nieuwe Wet werk en zekerheid uitspraak over een dergelijke zaak gedaan op 27 augustus 2015. Een werkneemster had op haar cv allerlei opleidingen vermeld die ze niet had gevolgd. Zij bleek niet adequaat te functioneren. De werkgever ontsloeg haar op staande voet, toen zij toegaf bij haar sollicitatie te hebben gelogen. De rechter was het eens met het standpunt van de werkgever en ontbond de arbeidsovereenkomst tegen een vroegere datum. De werkneemster had volgens de rechter geen recht op een transitievergoeding omdat zij ernstig verwijtbaar had gehandeld.