Wat doet een wetswinkel precies?

Heeft u dringend juridisch advies nodig? Dan kunt u gratis en zonder afspraak terecht bij de wetswinkel. Het eerste gesprek is geheel kosteloos en is veel gevallen is het gehele traject kosteloos! Als u in de problemen bent geraakt en gelegen zit om juridische dienstverlening is het niet altijd even makkelijk om zelf uw zaken op orde te krijgen. Soms is het zelfs onmogelijk. Voor deskundig advies kunt u terecht bij de wetswinkel, zij zullen u graag van dienst zijn tijdens het bemiddelen of behartigen van uw ingewikkelde problemen. Uw eerste beoordelingsgesprek zal geheel kosteloos zijn en in veel gevallen is het gehele traject gratis voor klanten omdat er bij de wetswinkel mensen in opleiding werken.

Voor welke soorten problemen kunt u terecht bij de wetswinkel?

Met de meeste problemen inzake het algemene rechtsgebied kunt u terecht bij de wetswinkel, er zijn al vestigingen in Nijmegen, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Uden, Heerlen, Haarlem en Amsterdam. Tijdens het kosteloze eerste beoordelingsgesprek krijgt u te horen of u geholpen kunt worden. Tevens krijgt u te horen wat de eventuele vervolgkosten zullen bedragen.
De soorten problemen waarmee de wetswinkel u onder andere kan helpen zijn als volgt:

Schulden

U kunt ondersteuning krijgen wanneer u bijvoorbeeld geen inzicht heeft in uw financiële situatie, of wanneer u onvoldoende hulp krijgt van reguliere schuldhulpverlening.

Scheidingen en alimentatieplichten

Tijdens of na een scheiding kunt u bijvoorbeeld ondersteund worden tijdens het bereken van de alimentatie.

Arbeidsrechten

Wanneer u bijvoorbeeld vindt dat u onterecht ontslagen bent of vindt dat u te weinig vakantiedagen krijgt kunt u hierbij ondersteund worden.

Uitkeringen en pensioensregelingen

U wilt bijvoorbeeld weten wat er gebeurt als u met iemand samen gaat wonen wanneer u een uitkering ontvangt.

Verschillende vormen van contracten en overeenkomsten

Wanneer u een contract of overeenkomst moet ondertekenen waarvan u niet zeker bent kunt hier advies over krijgen.

Huur en verhuur

Wanneer bijvoorbeeld uw verhuurder zijn verplichtingen niet na komt en u niet weet hoe u dit op de juiste manier kunt aankaarten.

U kunt dus advies en ondersteuning ontvangen voor een hoop uiteenlopende problemen. Mocht uw specifieke probleem niet vermeld staan dan bent u altijd vrij om contact op te nemen om de kwestie voor te leggen. De wetswinkel zal altijd proberen om uw belangen te behartigen waar en wanneer mogelijk.

Wat is de algemene werkwijze van de wetswinkel?

U kunt zonder afspraak terecht voor een kosteloos eerste beoordelingsgesprek. Ook kan er telefonisch contact opgenomen worden voor juridisch advies. Sommige wetswinkels bieden zelf een huisbezoek aan om uw probleem in eigen omgeving te bespreken.
Tijdens het eerste gesprek wordt uw situatie bekeken en worden de eventuele documenten met betrekking tot uw probleem met u doorgenomen. Vervolgens wordt er gekeken naar een mogelijke oplossing voor uw probleem. Wanneer u een deskundige nodig heeft zoals bijvoorbeeld een advocaat, dan kunt u door de rechtsagent van de wetswinkel naar de juiste persoon doorverwezen worden.

Verloopt alles in rechte?

Alle dienstverleningen van de wetswinkel worden afgestemd op uw specifieke belangen. Wanneer een probleem buiten rechte opgelost kan worden dan heeft u de mogelijk om dit te doen. Hiermee blijven u hoge kosten en vele judiciële ergernissen bespaard.
Maar wanneer een rechtszaak niet vermeden kan worden, dan kan de wetswinkel uw belangen in de rechtszaal behartigen, mits er geen advocaat nodig is. Is er wel een advocaat nodig, dan heeft u de mogelijkheid om doorverwezen te worden naar het advocatenkantoor, met welke de wetswinkel samenwerkt.

Zijn er voorwaarden verbonden aan de hulp?

Om in aanmerking te komen voor ondersteuning tijdens uw juridisch geschil zijn er een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen:
  • Uw gezinsinkomen mag niet hoger zijn dan 35.600 euro per jaar.
  • Uw verzamelinkomen als alleenstaande is niet hoger dan 22.500 per jaar.
  • Voor advies van de wetswinkel moet u woonachtig zijn in deze stad
  • Wanneer u een eigen zaak heeft kan de wetswinkel u niet helpen met kwesties inzake belastingrecht of vreemdelingenrecht.
  • Wanneer u werkgever, verhuurder of ondernemer bent kan u, respectievelijk, geen advies krijgen inzake de desbetreffende rechtsgebieden arbeidsrecht, huurrecht of ondernemersrecht.

Als u aan deze voorwaarden voldoet dan kunt u zonder afspraak en zonder kosten een adviesgesprek aanvragen!

Ter conclusie

De wetswinkel kan bijna iedereen soelaas bieden bij een hoop uiteenlopende problemen. Uw belangen worden altijd behartigd waar dat mogelijk is. Het maakt niet uit of u nou advies nodig heeft over uw rechten als consument of hulp nodig heeft bij het opstellen van officiële documenten, u kunt altijd kosteloos een eerste dialoog aangaan.
© 2014 - 2024 Nvaonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis juridisch adviesGratis juridisch adviesEr hangt vaak een behoorlijk prijskaartje aan juridisch advies, maar gelukkig zijn er gratis alternatieven. Het inhuren…
Gratis Norton Security Scan via GoogleGratis Norton Security Scan via GoogleGebruik de gratis Norton Security Scan als extra check om jouw computer nog beter te beveiligen. Met deze gratis Norton…
Minimumloon, jeugdloon - Juli 2020 plus uurloonMinimumloon, jeugdloon - Juli 2020 plus uurloonHet wettelijk minimum volwassen loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaal…
Gebruik niet zomaar twee virusscanners tegelijkGebruik niet zomaar twee virusscanners tegelijkVeel mensen gebruiken twee virusscanners tegelijk en denken hun computer zo beter te beveiligen. Dit gebeurt omdat er te…

Faillisement in DuitslandFaillisement in DuitslandDuitsland kenmerkt zich door een uitzonderlijke regelgeving rondom faillissementen. Een Nederlands bedrijf dat zaken doe…
Geschillencommissies en hun overkoepelingGeschillencommissies en hun overkoepelingHet werk van geschillencommissies bestaat uit beslissingen nemen in die zaken waar mensen het niet met elkaar eens kunne…
Bronnen en referenties
  • www.haagsewetswinkel.nl/
Nvaonline (19 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.