Kind erkennen: ook voor lesbische stellen

Kind erkennen: ook voor lesbische stellen Voor veel mensen is het belangrijk dat hun kind erkend wordt door beide ouders. Tot 1 april 2014 kon dat niet bij een lesbisch stel. Per 1 april 2014 is er een aantal wetswijzigingen doorgevoerd over wat meemoeders genoemd worden en de gelijkstelling van huwelijk en geregistreerd partnerschap. Maar wat betekent die gelijkstelling van huwelijk en geregistreerd partnerschap?

Kinderen erkennen: nu ook voor lesbische stellen

Op dinsdag 1 april 2014 is een aantal wetswijzigingen over meemoeders en de gelijkstelling van huwelijk en geregistreerd partnerschap in werking getreden. Dit betekent onder andere dat twee vrouwen die samen een kind hebben nu ook beide officieel de ouder kunnen worden van dat kind. Maar ook voor mannen veranderen er zaken.

Geregistreerd partnerschap

Als gevolg van de wetswijzigingen van 1 april 2014 worden mannen die in een geregistreerd partnerschap zitten nu automatisch vader van een kind dat uit die relatie wordt geboren. Dat is dus dan net zo als binnen een huwelijk.

Twee vrouwen met een kind: wie is de moeder

Twee vrouwen die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben kunnen vanaf 1 april 2014 nu ook samen moeder van een kind worden. Zij moeten daar wel wat voor doen. Bij de geboorteaangifte moeten zij een verklaring overleggen van de stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting.

Moeders die het kind van een andere vrouw erkennen

Vanaf 1 april kunnen vrouwen nu ook het kind van een andere vrouw erkennen. Een stel dat samen een kind heeft gekregen kon dat tot voorheen niet. Nu kan dat wel, mits er in de geboorteakte van het kind niet al twee ouders staan geregistreerd.

Getrouwde man, maar een kind van een andere moeder

Getrouwde mannen kunnen nu ook een kind van een andere vrouw dan de vrouw waarmee zij getrouwd zijn erkennen. Zij moesten daarvoor eerst naar de rechtbank, maar dat hoeft nu niet meer. Ook weer op voorwaarde dat er in de geboorteakte van het kind nog geen twee ouders staan geregistreerd.

Veel gebruik van gelijkstelling huwelijk en geregistreerd partnerschap gemaakt

Van de nieuwe regeling werd direct in april 2014 al flink gebruik gemaakt. Vooral veel vrouwen lieten hun kinderen erkennen door hun vrouwelijke partner.
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ouderlijk gezag: wat is ouderlijk gezag?Wat betekent ouderlijk gezag en wie hebben er ouderlijk gezag over een kind? En is het ook belangrijk of een stel getrou…
Geregistreerd partnerschapJe kunt ervoor kiezen om de relatie met je partner vast te laten leggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit k…
Het geregistreerd partnerschap in ons rechtHet geregistreerd partnerschap in ons rechtHet geregistreerd partnerschap is op 1 januari 1998 in onze samenleving ingevoerd. In eerste instantie was het enkel bed…
Een geregistreerd partnerschap, huwelijk of samenwonen?Een geregistreerd partnerschap, huwelijk of samenwonen?Er bestaan verschillen tussen de diverse samenlevingsvormen. Het huwelijk is vrijwel gelijkgesteld met geregistreerd par…

Transitievergoeding bij ontslagTransitievergoeding bij ontslagTot 2015 geldt de ontslagvergoeding oftewel de gouden handdruk bij onvrijwillig ontslag. Vanaf 2015 geldt alleen nog maa…
Bescherming tegen wanbetalers: het eigendomsvoorbehoudBescherming tegen wanbetalers: het eigendomsvoorbehoudHet komt helaas vaak voor dat u als ondernemer met onbetaalde rekeningen blijft zitten. Indien een klant vervolgens fail…
Bronnen en referenties
  • Gemeente Lelystad
  • Gemeente De Friese Meren
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 05-04-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.