Alles over advocaat en rechter worden

Alles over advocaat en rechter worden Hoe word ik advocaat of rechter? Hoelang duurt een opleiding tot advocaat of rechter? Wat verdien ik als advocaat of rechter? Wat verdien ik als advocaat-stagiaire of Rechter in Opleiding? Wat is het civiel effect? Waar kan ik een rechtenstudie volgen waarmee ik geschikt ben om advocaat of rechter te worden? Welk advocatenkantoor moet ik kiezen? Lees dat en meer in onderstaand artikel.

Bachelor Rechtsgeleerdheid en master Nederlands recht

Om rechter of advocaat te worden dient men een bachelor Rechtsgeleerdheid te hebben afgerond en daarna een universitaire master Nederlands recht. Hier ben je in totaal vier jaar mee bezig. Men kan op de volgende universiteiten een master doen die toegang geeft tot de advocatuur of de rechterlijke macht:
 • Erasmus Universiteit Rotterdam
 • Open Universiteit
 • Radboud Universiteit Nijmegen
 • Rijksuniversiteit Groningen
 • Universiteit Leiden
 • Universiteit Utrecht
 • Universiteit van Amsterdam
 • Universiteit van Maastricht
 • Universiteit van Tilburg
 • Vrije Universiteit

Als men in nominaal studietempo de bachelor en master doorloopt, dan is men drie jaar tijd kwijt voor de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid en één jaar tijd voor de juridische master.

Civiel effect

De advocatuur en de juridische macht zijn zogenaamde toga beroepen. Om toegang te krijgen tot deze beroepen dient je universitaire rechtendiploma aan een aantal voorwaarden te voldoen. Als je diploma aan deze voorwaarden voldoet, dan komt er de 'aantekening Civiel Effect' op je diploma. Op de website van de universiteit waar je een juridische master wilt doen, kun je kijken welk traject je moet volgen om een civiel effect te behalen. Meestal staat er welke masteropleidingen een civiel effect geven, maar er kunnen ook andere eisen aan de opleiding staan.

Advocaat

Als men de geschikte studie heeft afgerond zoals hierboven staat beschreven en daarnaast bij deze opleiding het civiel effect heeft behaald, dan kan men advocaat-stagiaire worden. Je volgt daarnaast dan de Beroepsopleiding Advocaten. Deze opleiding is verplicht en bestaat uit de volgende drie leerlijnen:
 • Burgelijk (proces)recht
 • Bestuurs(proces)recht
 • Straf(proces)recht

De Beroepsopleiding Advocaten is een opleiding die vanaf september 2013 is ingevoerd. Het is een geïntegreerde, driejarige opleiding en daarmee de opvolger van de eenjarige Beroepsopleiding en de tweejarige Voortgezette Stagiaire Opleiding (VSO).

Als advocaat-stagiaire verdient men een aardig bedrag. Dit bedrag verschilt per advocatenkantoor waar men wilt werken. Als eerstejaars-student verdient men minimaal 2207, als tweedejaars student minimaal 2516 en als derdejaars student minimaal 2795. Deze bedragen zijn vastgesteld door de Nederlande Orde van Advocaten en gelden met ingang van 1 januari 2013. Ze zijn exclusief vakantiebijslag, onkostenvergoeding en dergelijke. De salarissen voor advocaat-stagiaires kan aanmerkelijk verschillen per advocatenkantoor. Een verschil van 1000 is zelfs mogelijk.

Welk advocatenkantoor moet ik kiezen?

Het is belangrijk dat je een aantal dingen in ogenschouw neemt alvorens je een advocatenkantoor kiest.
 • Wil je werken bij een groot, middelgroot of klein kantoor? Grote kantoren doen vaak de opleiding intern. Kleine kantoren bieden doorgaans eerder zelfstandig werk aan.
 • Wil je bij een kantoor werken dat commercieel georiënteerd is of een kantoor dat sociaal georiënteerd is? Een commercieel georiënteerd kantoor heeft geld verdienen als belangrijke factor, waar een sociaal georiënteerd vooral opkomt voor mensen met bijvoorbeeld een klein bedrag te besteden. Er zijn echter genoeg kantoren welke een combinatie van beiden zijn.
 • Wil je werken bij een algemene praktijk of bij een praktijk die erg gespecialiseerd is?

Rechter

Om rechter te worden volg je naast je opleiding Rechtsgeleerdheid en je geschikte juridische master met civiel effect een extra opleiding die voor de meeste personen zes jaar duurt. Je wordt nu zogenaamde Rechter in Opleiding (RIO). Als rechter in opleiding volg je nu een opleidingstraject. De inhoud en duur van de opleiding kan van de standaard zes jaar afwijken, als men bijvoorbeeld ervaring heeft in het recht. De opleidingsduur wordt bepaald tijdens een intakegesprek nadat u door de selectieprocedure bent gekomen. Het is ook mogelijk om rechter worden door eerst zes jaar werkervaring op te doen in een juridisch beroep. Men kan dan vervolgens een verkorte opleiding tot rechter volgen. In het algemeen geldt dat de duur en inhoud van de opleiding persoonlijk wordt vastgesteld aan de hand van kennis en ervaring.

Gemiddelde salarissen

In onderstaande tabellen staan de gemiddelde salarissen voor advocaten en rechters naar gelang het aantal jaar ervaring. De salarissen zijn een benadering en kunnen jaarlijks veranderen. Voor advocaten is het salaris van heel veel aspecten afhankelijk, zoals bijvoorbeeld het kantoor waar men werkt. Het salaris van rechters wordt wettelijk vastgesteld in de Wet Rechtspositie Rechterlijke Ambtenaren.

Advocaat

Aantal jaar ervaring als advocaatSalaris
0 (advocaat-statigiair)Bedragen staan hierboven genoemd
0 (beginnend advocaat)3000
53200
93400

Rechter

Aantal jaar ervaring als rechterSalaris in euro's
0 (tijdens de RAIO-opleiding)2100 (jaar 0 van de opleiding) - 3200 (jaar 6 van de opleiding)
0 (beginnend rechter) 4750
55420
96150
© 2013 - 2024 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Advocaat (beroep)Advocaat (beroep)Een advocaat verdedigt de juridische belangen van zijn cliënten. Het woord advocaat komt van het Latijnse woord advocatu…
Eisen civiel effectEisen civiel effectAls je rechten studeert en de mogelijkheid open wilt houden om later advocaat of notaris te worden of toe te treden tot…
Verloop van civiele procedureVerloop van civiele procedureEen civiele procedure speelt zich af in het burgerlijk recht, tussen burgers onderling en zonder tussenkomst van de over…

Ontslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesOntslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesU heeft ontslag gekregen en u bent het er niet mee eens. In dit artikel leest u meer informatie over de ontslagprocedure…
Bronnen en referenties
 • www.advocatenorde.nl
 • www.rechtspraak.nl
 • http://www.loonwijzer.nl/home/salaris/salarischeck?job-id=2611010000000
B-bbergkamp (81 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.