Concentratie verbeteren

Concentratie verbeteren Als je effectiever wilt werken of studeren, dan is concentratie essentieel. Beter concentreren is een belangrijke sleutel tot succes. Concentratie bestaat niet alleen uit focus, maar ook uit vasthoudendheid. En bij het verhogen van de concentratie moet je vooral werken aan de vasthoudendheid. Probeer ongewenste prikkels te verminderen door een opgeruimde en rustige werkplek , door je telefoon uit te schakelen, en zonder honger, dorst of slaap aan je taak te beginnen. De prikkels die dan nog overblijven kun je negeren door duidelijke doelen te stellen en jezelf een beloning in het vooruitzicht te stellen. Mensen die je komen storen moet je zoveel mogelijk doorverwijzen naar een later moment. Hetzelfde geldt voor je eigen storende gedachten.

Concentratie is focus en vasthoudendheid

Om je prestaties op je werk of bij het studeren te verbeteren, zonder er extra tijd aan te besteden, is het van belang om je beter te concentreren. als je je concentratie kunt verhogen kun je sneller lezen, beter onthouden, makkelijker verbanden zien en meer. Concentratie is daarmee een belangrijke sleutel tot succes.

Bij concentratie denken veel mensen aan het woord 'focus'. Dat is ook niet zo raar, want voor concentratie heb je inderdaad focus nodig: je moet je aandacht ergens op richten. Maar concentratie bestaat niet alleen alleen uit focus, maar ook uit vasthoudendheid: zorgen dat je aandacht niet zomaar ergens anders op gericht wordt. Vasthoudendheid heeft te maken met het vermogen dat jij hebt om ongewenste prikkels buiten te sluiten en te negeren.

Als je je concentratie wilt verhogen is het zaak om je vasthoudendheid te vergroten. Dat betekent: zorgen dat er minder ongewenste prikkels aanwezig zijn, en dat je minder snel toegeeft aan prikkels die je stimuleren om je focus te verleggen.

Je concentratie verbeteren door het verminderen van prikkels

Prikkels zijn nooit helemaal weg te nemen. Er is altijd wel een geluid, een beeld, een gevoel of een gedachte die probeert om je aandacht af te leiden en je focus weg te nemen van wat je eigenlijk aan het doen bent. Gelukkig is het wel mogelijk om prikkels zoveel mogelijk te beperken.

Een rustige en opgeruimde werkplek

Het is van belang om te zorgen voor een opgeruimde en rustige werkplek. Probeer zo min mogelijk spullen te laten rondslingeren die je zouden kunnen afleiden, en probeer je werkplek zo uit te zoeken en in te richten dat je zo min mogelijk last hebt van andere mensen.

Telefoon uit en geen e-mail checken

Het digitale tijdperk brengt allerlei gemakken en handigheden met zich mee, maar het zorgt er ook voor dat we ieder moment gestoord kunnen worden. Als je je echt goed wilt concentreren schakel dan je mobiele telefoon uit en zorg ervoor dat je geen meldingen krijgt van nieuwe e-mails. Als je de computer niet nodig hebt kan het soms verstandig zijn om ook deze uit te schakelen.

Voorkomen van lichamelijke prikkels

Ook het lichaam zelf kan ongewenste prikkels afgeven. Denk daarbij aan honger, dorst, pijn en slaap. Zorg er daarom voor dat als je je echt moet concentreren, je goed uitgerust bent en je goed gevoed bent, dat je van tevoren naar de toilet gaat en dat je altijd een flesje of glas water binnen handbereik hebt.

Je concentratie verbeteren door slim met prikkels om te gaan

Zoals hierboven al werd benoemd, kun je nooit alle prikkels wegnemen. Daarom is het belangrijk om slim met prikkels om te gaan, en op die manier de vasthoudendheid zo lang mogelijk te laten voortduren.

Doelen stellen

Als eerste is het belangrijk om doelen te stellen. Het effect hiervan wordt goed zichtbaar als je tegen een deadline aan zit. Het is dan heel duidelijk waarvoor je aan het werk bent (wat je doel is) en je laat je minder snel afleiden dan gebruikelijk. Niet alleen een einddoel is belangrijk; (zelf bepaalde) tussentijdse doelen kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn.

Beloning

Naast het stellen van doelen is ook een beloning belangrijk: het liefst op de korte termijn. Het is veel makkelijker om jezelf aan te sporen tot een uur geconcentreerd werken als er daarbij een beloning in het verschiet ligt. Dat kan van alles zijn: een stuk chocola, een wandeling, een telefoontje met een goede vriend, een sigaret, een stukje lezen in je favoriete tijdschrift.

Contact met anderen uitstellen

Als je collega's, huisgenoten of anderen je komen storen, moet je daar meestal wat mee. Negeren is vaak asociaal en daarom simpelweg geen optie. Het beste is het vaak om hen kort uit te leggen dat je druk bezig bent met iets en dat je snel bij ze terugkomt. Vaak kunnen collega's of huisgenoten best even wachten. En door ze te laten wachten kun jij je concentratie vasthouden.

Ideeën en gedachten opschrijven

Wanneer je afgeleid wordt door je eigen gedachten is het soms niet voldoende om doelen te stellen en jezelf een beloning in het vooruitzicht te stellen. Soms blijven gedachten door je hoofd spoken. Je herinnert je opeens dat je nog iets heel belangrijks moet doen, of er schiet je een geweldig idee te binnen voor een probleem waar je al dagen je hoofd over breekt. als je niets met deze gedachten doet is de kans groot dat ze in je hoofd blijven ronddolen. Als je ze echter opschrijft (zorg dat je altijd pen en papier bij de hand hebt) kun je ze even parkeren, je weet zeker dat je ze niet vergeet, en je kunt er later op een geschikter moment mee verder.
© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren en leren: concentratie tipsStuderen en leren: concentratie tipsHoe ga je om met concentratie problemen tijdens de studie? Hoe ga je om met concentratie moeilijkheden tijdens het leren…
Studeren: concentratie moeilijkhedenStuderen: concentratie moeilijkhedenConcentratie problemen tijdens het studeren? Problemen met de concentratie tijdens de studie is hinderlijk! Hoe ontstaan…
Beter studeren door betere concentratieBeter studeren door betere concentratieWe kennen allemaal wel het die situatie waarbij we het enorm moeilijk hebben om ons te concentreren tijdens het studeren…
Concentreren tijdens het studerenConcentreren tijdens het studerenConcentratie is erg belangrijk om goed te kunnen studeren. Leren voor je toets, examen of tentamen kan erg moeilijk en s…

Zakelijk: Stress op het werkZakelijk: Stress op het werkDe meeste mensen kennen het wel, zo nu en dan schiet de stress-meter omhoog als er ergens bijvoorbeeld een belangrijke d…
Studentenjobs in België: hoe zit dat nu?Met de zomervakantie in aantocht zijn veel jongeren op zoek naar een studentenjob of hebben er al een gevonden. Maar hoe…
Bronnen en referenties
  • Taco Oosterkamp (2010). 'Hoe kun je je concentreren als iedereen je lastig valt?' In: Martijn Aslander et al. '150 lifehackingtips om slimmer en efficiënter te werken'
  • John Cliteur (2012). 'Breinwijzer'
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 19-03-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.