Werken in Ierland

Ierland, één der groenste landen van Europa, heeft heel wat in petto, en terecht, gezien de natuurschoon. Al dit maakt werken in Ierland uiteraard nog aantrekkelijker. Jaarlijks trekken heel wat mensen naar Ierland om er zich te vestigen en er te werken, een mooie carrière uit te bouwen, wat eigenlijk voor iedereen mogelijk is wie wil werken in Ierland. In dit artikel wordt beschreven hoe je je optimaal kunt voorbereiden alvorens te vertrekken om te werken in Ierland Vooraleer je naar Ierland vertrekt, valt het aan te raden je eerste job op het internet te zoeken, gezien je geen accomodatie zult vinden zonder referentie van een werkgever, tenzij je in een hotel verblijft. Bovendien bieden tal van bedrijven goede voorwaarden indien je vanuit een ander land komt, en zullen zij instaan voor je vlucht en zullen zij de eerste nachten zorgen voor een degelijke accomodatie in een hotel of bed & breakfast. De reden hiertoe is omdat zij maar al te goed beseffen dat je als Belg of Nederlander je vertrouwde omgeving dient achter je te laten, en zij bovendien nood hebben aan Nederlandstalige mensen, de welke zij niet zo makkelijk vinden. Daarom is het als Nederlandstalige relatief eenvoudig om een job te vinden in Ierland.

Waarom hebben bedrijven in Ierland Nederlandstalige mensen nodig?

Veel bedrijven hebben hun hoofdzetel in Ierland, hoofdzakelijk in Dublin en Cork. De meeste van de deze bedrijven zijn ook actief binnen Nederland en België, en hebben bijgevolg mensen uit deze landen nodig om hun klanten te woord te kunnen staan in eigen taal. Deze jobs kunnen varieren van klantendienstmedewerker tot een managementsfunctie. Gezien het tekort aan Nederlandstalige mensen, bieden bedrijven vaak een uiterst interessante loon aan, waarbij je makkelijk 50 tot 70% meer kunt verdienen voor een gelijkaardige job in je eigen land.

Dien ik enige formaliteiten te vervullen alvorens te vertrekken?

Ja hoor, en dit is iets waar veel mensen geen rekening mee houden. Een zeer belangrijk gebeuren, is voorkomen dat je op een zwarte lijst (wanbetalers) komt te staan. Dit kun je doen door simpelweg contact op te nemen met elk bedrijf dat een dienst verleent waar jij gebruik van maakt - denk maar aan je elektriciteitsleverancier, internetprovider, mobiele operator, ... Het beste wat je doet is eerst telefonisch contact opnemen met deze bedrijven, met de melding dat je naar het buitenland vertrekt, en vraag je hen welke stappen je moet ondernemen teneinde de samenwerking stop te zetten. Veelal zal het gebeuren dat je een aangetekende zending zal moeten sturen, met daarin de melding dat je de geleverde diensten wenst stop te zetten, samen met een bewijs van de werkgever dat je naar het buitenland vertrekt om er te werken. Dit bewijs zal de werkgever je met alle plezier doorgeven, en kun je gerust vragen. Sommige bedrijven zullen ook een attest van de stad of gemeente waarin je woont vragen, met daarin een bewijs dat je uitgeschreven bent uit het bevolkingsregister van jouw woonplaats. Hierbij dien je echter wel op te letten, want eenmaal je uitgeschreven bent, moet je binnen maximum 2 maanden ingeschreven zijn bij de Nederlandse of Belgische Ambassade in Ierland. Dit alles klinkt zeer ingewikkeld, maar eigenlijk is het best realiseerbaar binnen enkele dagen.

Heb ik enige sociale zekerheid in Ierland als buitenlander?

De meeste werkgevers in Ierland voorzien een hospitalisatieverzekering op kosten van het bedrijf, dus hier zit je zeer zeker veilig. Indien de werkgever hier geen melding van maakt, is het aan te raden hiernaar te vragen, en hier ook een bevestiging van te vragen per mail, teneinde jezelf in te dekken tegen eventuele latere discussies hieromtrent. Indien de werkgever je geen garantie kan geven, is het aan te raden contact op te nemen met het ziekenfonds in je buurt, waar je veelal een overeenkomst kunt sluiten voor buitenlandse hulp ingeval van ziekte en/of hospitalisatie.

Als nieuwkomer in Ierland dien je ook een soort van sociaal nummer aan te vragen, meerbepaald een PPS-nummer, wat gelijk staat aan je rijksregisternummer in Nederland of België. De aanvraag hiervoor duurt op zich niet lang, maar soms laat het PPS-kantoor lang op zich wachten (gemiddeld 2 tot 3 weken). Hier hoef je je echter geen zorgen over te maken, want de werkgever zal je hierbij volop steunen en raad geven waar nodig. Sommige bedirjven geven je zelfs een dag of een halve dag vrij, zodat je dit in orde kan brengen.

Hoe vind ik makkelijk accomodatie in de stad waar ik zal werken?

Ook hier zal de werkgever je enkele tips geven, maar het kan zeker geen kwaad alvast een kijkje te nemen op enkele websites, waarvan er één uitspringt, namelijk 'daft.ie'. Deze site beschikt over duizenden accomodatiemogelijkheden (geen hotels) in alle regio's van Ierland. In Ierland is het gebruikelijk dat een gehuurd huis of appartement wordt gedeeld door verschillende personen. In Nederland en België gebeurt dit ook, maar in mindere mate. De reden waarom dit een populair alternatief is in Ierland, is omdat de prijzen voor het vastgoed veel hoger liggen dan in ons land. Hier dien je echter wel op te passen voor huisjesmelkers, want de standaarden in vastgoed liggen in Ierland aanzienlijk lager dan in Nederland of België. Enkele pande vergelijken is aan te raden alvorens een beslissing te maken, want het is zeer goed mogelijk dat je je keuze reeds na korte tijd zult beklagen.

De waarborg voor een gehuurd pand hangt af van de wekelijkse of maandelijkse huur. Meestal wordt er een waarborg gevraagd dat gelijk staat aan één maand huur, maar soms wordt een waarborg ook gerekend als de huurprijs voor één of twee weken. Vergeet niet hier een bewijs van te vragen aan de verhuurder.
© 2011 - 2024 Wicar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlag van IerlandVlag van IerlandIs het de Italiaanse vlag die je daar in de verte ziet? Je kijkt beter. Nee, deze vlag is groen, wit, oranje. Even denk…
WK voetbal 1958Zweden heeft in 1958 de eer om het WK voor dat jaar te mogen organiseren. Het speelsysteem is voor de laatste keer aange…
Groot-Brittannië: de natiesDe officiële naam is ‘Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland’. Toch is deze term voor Groot-Britt…
EK voetbal 1988West-Duitsland is het gastland voor het EK van 1988. Dit jaar weet België zich niet te kwalificeren voor de eindronde va…

Wet van vraag en aanbod bepaalt de prijs van product en mensWet van vraag en aanbod bepaalt de prijs van product en mensNiet alleen de constant bewegende olieprijs is gevolg van de "Wet van vraag en aanbod". De wet is ook van toepassing op…
Werking Mystery ShoppingMystery shopping, iedereen heeft er waarschijnlijk al eens van gehoord, maar wat betekent de term 'Mystery Shopping' nu…
Wicar (7 artikelen)
Laatste update: 23-07-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.