Onderzoek: collega's bepalen het werkplezier

Onderzoek: collega's bepalen het werkplezier Wat bepaalt je werkplezier? Is dat de kans om een goede balans tussen werk en privé te realiseren? Is het de pret van het werken met de laatste technische gadgets en snufjes? Of zijn het toch je collega's die het plezier van het werken maken of breken? Internationaal onderzoek van Accountemps gaf verrassende antwoorden... Wat máákt je baan? Ofwel, wat is het belangrijkste aspect dat je werkomgeving tot een plek maakt waar je graag bent? Daar was het financieel uitzend- en detacheringsbureau Accountemps net zo benieuwd naar als wij. Dus werd het zogenaamde Workplace Survey gehouden. Niet zomaar een klein onderzoekje, maar een internationaal onderzoek onder meer dan 2.400 managers in tien landen.

Een goede collega: goud waard

Het blijkt dat wij Nederlanders onze collega’s de belangrijkste factor vinden in een prettige werkomgeving. Op die vraag wat voor haar of hem telt in de werkomgeving, antwoordde liefst 37% van de ondervraagde Nederlanders dat aardige collega’s de hoofdrol spelen. Dat is een nogal verrassende uitkomst, want een van de andere mogelijke antwoorden bestond uit een hot item anno nu: namelijk een goede balans tussen leven en werk. Die factor werd echter nog altijd door 29% genoemd als doorslaggevend. Al ons gezellige (?) gemopper op 'de baas' ten spijt, suggereert het onderzoek dat een goede manager nou ook weer niet zo heel belangrijk is. De factor 'een manager die ik kan respecteren en van wie ik kan leren' is voor slechts 16% van het grootste belang.

Ach ja, baanzekerheid...

Het is bekend dat hoger opgeleiden over het algemeen minder last hebben van baanonzekerheid dan lager opgeleiden. Misschien scoort 'baanzekerheid' in dit onderzoek dus niet zo hoog omdat het onderzoek binnen de 'managementlaag' van de onderzochte landen is uitgevoerd. Een andere verklaring is dat dezer dagen baanzekerheid door vooral jongere werknemers als een vroegere utopie wordt gezien. Dertig jaar bij dezelfde werkgever en een gouden horloge is inmiddels immers uit de tijd. Andere factoren in de werkomgeving die Nederlandse werknemers nauwelijks warm of koud maken zijn een prettig kantoor, een korte reistijd en een indrukwekkend hi-tech pakket om mee te werken op de werkplek.

Niet verbazend

Anita Hijmenberg, Senior Manager van Accountemps, vindt de uitslag van het onderzoek geen verrassing. Zij zegt: “Als wij bemiddelen voor onze kandidaten vragen wij hen altijd wat zij de belangrijkste zaken in een nieuwe functie vinden. Het valt op dat men altijd zeer veel belang hecht aan de collega’s. De werkrelatie met collega's vinden veel mensen zelfs belangrijker dan de vraag of het bedrijf bijvoorbeeld technologisch helemaal 'bij' is." Goh, wat zijn we dan toch nog een leuke mensen ondanks het tijdperk van de zogenaamd kille technologie. Liever met een gezellig medemens achter een fossiel tikorgel, dan solistisch te werk temidden van een walhalla aan technische apparatuur.

Dat irritante type van de boekhouding

Wie de ambitie heeft om een goede collega te zijn, kan aan een aantal dingen wel iets doen, maar aan de belangrijkste niet altijd. Want in alle landen waar het onderzoek werd uitgevoerd, waren werknemers het eens in hun ongenoegen over collega’s die geen kwalitatief goed werk leveren, of - een punt dat je toch wat minder snel zou verwachten - geen oog voor details hebben. Dit waren de collegiale trekjes die 30% van alle ondervraagden het meest dwars zaten. Dat is nou jammer, ergens. Als je niet zulk geweldig werk uitvoert omdat je liever de labbekak uithangt, valt er nog wat bij te sturen. Maar als het nou eenmaal niet in je macht ligt prima werk af te leveren, is iedereen dus de pisang. Gelukkig zijn er ook factoren waar je wel iets aan kunt veranderen. Als je wilt tenminste. Collega’s die ideeën van een ander presenteren als hun eigen idee, vormen een struikelblok voor bijna een op de vijf Nederlanders, ofwel 19%. Aangezien wij zelf natuurlijk nóóit roddelen, stelt 15% van de ondervraagden dat roddelende collega’s erg vervelend zijn. Er is minder ergernis voor collega's die te laat komen (9%), om de haverklap ziek worden (8%) of geen rekening houden met beperkte kantoorruimte (5%). Dus, kies je zondes met beleid....

Wie, wat en hoe

De gegevens zijn gebaseerd op de Workplace Survey, een internationaal onderzoek van het wereldwijde financieel uitzend- en detacheringbureau Accountemps, onderdeel van Robert half International. Het onderzoek werd voor Accountemps uitgevoerd door onderzoeksbureau Heliview onder meer dan 2.400 Finance, Human Resources en Executive Managers in 10 landen: België, Brazilië, Dubai, Duitsland, Frankrijk,Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verliefd op een collega: de gevolgen op het werkVerliefd op een collega: de gevolgen op het werkHet is een goed teken als je het gezellig hebt met je collega. Verliefd zijn is iets dat normaal gesproken heerlijk is.…
Werken op kantoorWerken op kantoorEr ligt zoveel werk op je te wachten dat je niet weet waar je mee moet beginnen. Je moet een deadline halen, maar je con…
Hoe blijf je enthousiast over je werk?Er is volop aandacht voor mensen die helemaal ophouden met functioneren op het werk, er helemaal geen enthousiasme meer…
Als je woonhuis ook je werkplek isAls je woonhuis ook je werkplek isDe meningen zijn verdeeld en gemakkelijk is het voor de meeste mensen ook niet, maar toch zijn er mensen die werk en pri…

Werking Mystery ShoppingMystery shopping, iedereen heeft er waarschijnlijk al eens van gehoord, maar wat betekent de term 'Mystery Shopping' nu…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Accountemps
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.