Bijzonder verlof op een rijtje

Bijzonder verlof op een rijtjeHet is bekend dat je bijzonder verlof mag opnemen bij een bevalling of bij overlijden van bijvoorbeeld je partner. Er zijn nog meer situaties denkbaar waarvoor je bijzonder verlof kunt krijgen, zoals bij een verhuizing of wanneer je gaat trouwen. In sommige gevallen kun je wel verlof krijgen, maar dan gaat het om onbetaald verlof, zoals ouderschapsverlof.

Het bijzonder verlof

Soms is niet duidelijk of je voor een bepaalde situatie bijzonder verlof kunt aanvragen. Er zijn 2 regelingen die hierbij een rol spelen, namelijk de wet en het CAO dat geldt voor het bedrijf waar je werkt. Er zijn situaties waarin wettelijk gezien geen recht is op verlof waarin in CAO wel afspraken over zijn gemaakt. Indien je niet onder een CAO valt, dan is automatisch de wettelijke regeling van toepassing. Je manager kan ook bepalen of hij vrij wil geven of niet. Hiertoe is hij niet verplicht.

Hieronder is een overzicht van de gangbare verlofdagen binnen bedrijven:

Reden verlofWettelijk minimumGangbaar aantal dagenSpreiding minimum-maximum
Ondertrouw werknemer00,50-1
Huwelijk bloedverwant 1e en 2e graad010-1
Bevalling partner111-5
Overlijden partner/kind272-5
Overlijden ouder272-5
Overlijden 2e graad familie232-5
12,5 of 25 ambt- of huwelijksjubileum werknemer010-2
40 jarig ambt- of huwelijksjubileum werknemer010-2
25-, 40- of 50-jarig huwelijksjubileum 1e en 2e graad familie (werkdag)010-2
Verhuizing (max. per 12 maanden en kalenderjaar010-3
Adoptie kind4 weken4 weken4-8 weken
Enstige ziekte of ongeval partner, kind (onder 18 jaar)2 weken2 weken2-4 weken
Examen indien belang van bedrijf00,50,5-1
Dokters-of tandartsbezoek0naar omstandigheden0,1-2

Aanvullende informatie

Voor het overlijden van een partner, kind of ouder staan 2 dagen aangegeven, één voor de dag van het overlijden en één voor de dag van de begrafenis. In de wet staat: "naar billijkheid te berekenen." Bezoek uit medische noodzaak valt wettelijk gezien onder ziekteverzuim. In bovengenoemd schema worden gewone bezoekjes bedoeld. Het is wel de bedoeling om deze bezoekjes zoveel mogelijk aan het begin of einde van de dag te plannen.

Betaald of onbetaald verlof

In sommige gevallen krijg je geen salaris doorbetaald wanneer je verlof neemt, zoals bij ouderschapsverlof. Het kan gaan om een kortdurend verlof of verlof voor langere tijd. Volgens de wet heeft de werknemer geen recht op salaris. In het CAO kan aangegeven staan dat er recht is op (gedeeltelijke) doorbetaling van salaris.
© 2011 - 2025 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • - office rendement, uitgave januari 2011