Wat is een Verklaring Omtrent het Gedrag?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een document waaruit blijkt dat uw gedrag in het verleden wel of geen belemmering is om bepaalde functies uit te oefenen. De Verklaring Omtrent het Gedrag is bedoeld voor werkgevers die iemand aan willen nemen, die bijvoorbeeld met vertrouwelijke informatie of met kinderen gaat werken. Deze verklaring wordt tegenwoordig ook al opgevraagd voor stages of om tot opleidingen toegelaten te worden. Ook bij functies waarbij het niet echt nodig lijkt om een dergelijke verklaring op te leveren, word deze steeds vaker gevraagd.

Wanneer wordt een Verklaring Omtrent het Gedrag afgegeven?

De verklaringen worden afgegeven door het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag (COVOG), en kunnen bij de gemeente worden opgevraagd. Het COVOG gaat onderzoeken in hoeverre u in aanraking bent geweest met Justitie. Indien dit het geval is, gaan ze kijken hoe bezwaarlijk het vergrijp is geweest.

Is het verplicht om de Verklaring Omtrent het Gedrag te verstrekken?
Indien de werkgever hierom vraagt, en u gaat deze niet opleveren, zal het bij hem zeker vragen gaan oproepen. Het kan zelfs een reden zijn om iemand niet aan te nemen of in de proeftijd weer te ontslaan. Voor bepaalde beroepen is het document verplicht. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft bijvoorbeeld de verplichting aan onderwijzers opgelegd om de verklaring af te geven. De verplichting geldt bijvoorbeeld ook voor taxichauffeurs. De financiele instellingen in Nederland leggen het de werknemers over het algemeen ook op.

Hoe kan ik deze verklaring opvragen

Daarvoor kunt u terecht bij de gemeente. U moet zijn bij de afdeling burgerzaken in de gemeente waar u staat ingeschreven. Hiervoor moet u een formulier invullen die u verstrekt krijgt van de werkgever die aangeeft dat er een VOG moet komen. De werkgever moet op het formulier aangeven wat het doel is van de verklaring. Bij het indienen van het formulier moet u uw identiteitsbewijs laten zien.

U krijgt de VOG niet

In dat geval kunt u eventueel bezwaar aantekenen bij het COVOG. Binnen vier weken krijgt u de uitslag van uw bezwaar thuis gestuurd. Indien het terecht is dat u de verklaring niet krijgt, moet u in gesprek gaan met de werkgever om aan te geven dat u de verklaring niet gaat krijgen. Voor functies waarbij de verklaring wel vereist is kan het grote gevolgen hebben voor uw baan.

Hoe gaat de COVOG het strafverleden onderzoeken?

Hiervoor maken zij gebruik van het Justitieel Documentatiesysteem. Hierin staan de stafbare feiten die gepleegd zijn. Daarnaast kunnen zij ook politieregistergegevens raadplegen.

Criteria voor het afgeven van het VOG

Het doel van het VOG is van belang bij het aanvragen. Zij kunnen namelijk voor verschillende doelen, verschillende criteria hanteren. Veroordelingen voor zedenzaken is een zwaar wegende vergrijp bij functie waarbij met kinderen moet worden gewerkt. Veroordelingen in de afgelopen twintig jaar zullen in de beoordeling worden betrokken. In een functie waarbij er met geld gewerkt moet worden, zal het COVOG meer nadruk leggen op oplichting en fraudezaken.

Het verplichten om een VOG te verstrekken is een zwaar middel

Het niet verstrekken van een verklaring Omtrent het Gedrag, kan grote invloed hebben op de kansen op een baan. Iemand die als jongere een keer de fout in is gegaan, moet daar vervolgens voor gaan boeten zodra hij volwassen is. Steeds meer werkgevers gaan een VOG opvragen bij aanname, waardoor bepaalde groepen ten onrechte afgewezen gaan worden voor een baan.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hulp bij aanvragen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)Een aanvraagformulier krijg je meestal van je werkgever. Je kunt ook zelf een formulier downloaden. Als je een ingevuld…
Een Verklaring Omtrent het Gedrag aanvragen (VOG)Een Verklaring Omtrent het Gedrag aanvragen (VOG)Bijna elke werkgever vraagt tegenwoordig om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Maar niet alleen werkgevers, ook vo…
Bewijs van goed gedrag: wat is een bewijs van goed gedrag?Bewijs van goed gedrag: wat is een bewijs van goed gedrag?Een bewijs van goed gedrag, wat is dat eigenlijk? Soms vragen nieuwe werkgevers een nieuw personeelslid om een verklarin…
Een bewijs van goed gedrag aanvragenEen bewijs van goed gedrag aanvragenAls u een functie ambieert waarin u te maken krijgt met vertrouwelijke gegevens of kwetsbare personen, kan men u vragen…

Wat is calamiteitenverlof?In sommige gevallen hebt u recht op calamiteitenverlof. Het gaat om situaties waarbij u plotseling verlof moet opnemen i…
Hulp bij beleidsnota schrijvenEen beleidsnota schrijven kan iedereen. Beleidsnota’s opstellen lijkt vaak moeilijker dan het is. Twee zaken zijn belang…
Reactie

Aart, 20-12-2012
Hallo redactie. Ik ben al ruim 25 jaar in dienst van een jeugdzorg instelling en ben ooit des tijds gekeurd, maar een goed gedrag is nooit aangevraagd, omdat het niet nodig was in die tijd. Nu komt de vraag of ik het wil aanvragen… geen probleem maar ik vroeg mij af of dit wel kan, omdat ik overal lees dat het alleen om nieuwe werknemers gaat?
Mijn functie is bij de tech.dienst. Reactie infoteur, 22-12-2012
Het staat de werkgever vrij om erom te vragen. U kunt in principe weigeren, maar dan staat u niet sterk.

Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.