Hoe overleeft u de nachtdienst?

Hoe overleeft u de nachtdienst? Het werken in de nacht kan erg zwaar zijn, vooral als u het niet gewend bent. Het is van belang uw slaap en eetschema aan te passen aan de werktijden zodat u het goed vol kunt houden en u niet in slaap valt onder het werk. In dit artikel kunt u tips lezen om te wennen aan het werken in de nacht en hoe u de nacht door kunt komen.

Wat is nachtdienst?

Het woord zegt het al, nachtdienst houdt in dat men in de nacht moet werken. Sommige mensen werken constant in de nacht echter zijn er ook banen waarbij het per week kan wisselen. Hou er rekening mee dat dit erg zwaar kan zijn aangezien men steeds van hun ritme moet wisselen. Mensen die constant in de nacht werken zullen eraan gewend raken, maar vooral wisselende diensten zijn lastig.

Voorslapen

Als u wilt slapen voor u naar het werk gaat hou er dan rekening mee dat u niet te lang slaapt. Zorg dat u niet in een te diepe slaap komt omdat u anders te slaperig bent als u naar het werk gaat. Wat kan helpen is om te slapen op een bank in plaats van een bed, met eventueel het licht aan en een muziekje op. Vaak komt men dan moeilijker in de diepe slaap aangezien u nog geluiden hoort en wellicht toch niet zo aangenaam ligt als in bed.

Eten

Van warm eten en grote maaltijden worden mensen over het algemeen wat slaperig en duf. Het is dus verstandig om geen grote warme maaltijd te nuttigen voor het avond eten. U kunt dan beter een boterham eten en ook boterhammen en/of fruit meenemen.

Drinken

Vooral als men voor het eerst in de nachtdienst gaat kan het erg zwaar zijn. Om goed alert te blijven zijn er de opties om koffie en/of energiedrank te nuttigen. Beide zijn niet erg gezond, maar het houden u wel wakker. Beide werken echter ook verslavend dus probeer het zo snel mogelijk ook weer af te bouwen. Als u voelt dat u bijna in slaapt valt helpt het vaak ook al een slokje koud water te drinken of om uw gezicht een beetje nat te maken.

Meer slapen

Na de nachtdienst kunt u thuis het beste nog even ontbijten en daarna het bed in gaan. Als u de volgende nacht weer moet werken probeer dan in de ochtend zolang mogelijk door te slapen. U kunt eventueel oordoppen in doen en een slaapmasker opdoen zodat u niet zo snel gewekt wordt aangezien andere in de ochtend naar het werk gaan.

Verdere tips

  • hou er rekening mee dat het in de nacht vaak veel kouder is dan op de dag
  • als u de slaap voelt aankomen ga dan even buiten een rondje lopen
  • wellicht werken er meer mensen, knoop een praatje aan als u slaperig word

De voordelen

Als u voor vast in de nacht werkt bent u in de middag thuis en hoeft u zich geen zorgen te maken om naar de winkels te gaan voor deze dicht zijn. Ook kunt u thuis zijn voor de kinderen in de middag, zorg wel dat u voldoende slaap krijgt dus dat u niet in de ochtend alweer vroeg op moet voor de kinderen, dit kan u echt opbreken. Soms krijgt u ook meer betaald als u in de nacht werkt.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 tips voor het werken van nachtdiensten10 tips voor het werken van nachtdienstenIn veel beroepsgroepen wordt in nachtdiensten gewerkt. Denk aan de zorgsector, de transport- en vervoerssector, maar ook…
Nachtdienst draaien: niet gezond voor de mensNachtdienst draaien: niet gezond voor de mensNachtdienst draaien is niet echt gezond. Het kan in sommige beroepsgroepen niet anders dan dat ook ís nachts mensen aan…
Tijdens nachtdienst is gezonde voeding extra belangrijkTijdens nachtdienst is gezonde voeding extra belangrijkIn menige bedrijfstak wordt volcontinu gewerkt volgens een ploegendienstsysteem. Niet alleen in industrie, beroepsvervoe…
Onregelmatige werktijden en de invloed op de slaapOnregelmatige werktijden en de invloed op de slaapIn onze huidige 24-uursmaatschappij komt het steeds vaker voor dat mensen in ploegendiensten werken of dat er nachtdiens…

Uiterlijk zakenvrouwUiterlijk zakenvrouwHet verscheelt natuurlijk van beroep tot beroep wat de kleding- en make-upvoorschriften zijn, maar zakelijkheid heeft al…
Hoe kunnen we reclame maken met postzegels?In Nederland mogen we sinds 1998 een eigen postzegel ontwerpen, hiermee zijn wij één van de weinigen die tot deze mogeli…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 24-07-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.