Hoe kunnen we reclame maken met postzegels?

In Nederland mogen we sinds 1998 een eigen postzegel ontwerpen, hiermee zijn wij één van de weinigen die tot deze mogelijkheid in staat zijn, veel landen verbieden het zelf ontwerpen van postzegels nog steeds. Maar hoe krijgen we onze eigen postzegel? En wat zijn de voorwaarden? Persoonlijke postzegels geven een flair aan elke brief die verzonden wordt of vormen een stukje reclame voor het bedrijf dat een dergelijke postzegel heeft laten ontwerpen.

De postzegel

We kennen het allemaal, het kleine velletje papier dat je op een enveloppe of pakje plakt om deze te kunnen verzenden. Tot 1998 was er alleen maar een vaste selectie postzegels die gebruikt konden worden, namelijk postzegels met bijvoorbeeld iemand van het koninklijk huis erop of een speciaal thema. (Denk maar aan kerstpostzegels of een jubileum). Als er een mens afgebeeld werd dan was het wel een vereiste dat deze ook dood was. Levende mensen kunnen namelijk gekke dingen doen en zo'n postzegel gaat toch de hele wereld over! In Amerika geldt dit nog steeds, zo zal je op de korte termijn Obama echt niet op een postzegel terugvinden.

Sinds 1998 is het in Nederland mogelijk om je eigen postzegels te laten afdrukken. Vroeger moest men toestemming vragen aan de minister van waterstaat en verkeer. Vandaag de dag hoef je alleen nog maar toestemming te vragen aan PostNL en, indien er iemand van het koninklijk huis wordt afgedrukt: Ook toestemming aan de minister van de koningin.

Voorwaarden van reclame maken

Er zijn twee soorten 'persoonlijke' postzegels die gemaakt kunnen worden. Zo heb je de specials, dit zijn vaak de velletjes postzegels die je met valentijn ziet, of waarin als thema is kunst en cultuur, een traditie of een jubileum. Dit zijn de postzegels die door iedereen gekocht kunnen worden bij bijvoorbeeld het postkantoor of dr Bruna. De eisen van dit soort postzegels zijn erg streng, natuurlijk mogen er geen aanstootgevende of kwetsende zaken in voorkomen, religie is niet toegestaan, geen bloederige taferelen, haatdragende teksten of seks. Het proces om zo'n postzegel te mogen produceren gaat als volgt: Je schrijft een brief waarin je je suggestie motiveert, bijvoorbeeld het 100 jarig jubileum van een landelijk bedrijf (zoals Dauwe Egberts), het is belangrijk dat het idee origineel is en dat het de Nederland vertegenwoordigd. Het heeft geen zin om zelf een ontwerp in te sturen, PostNL heeft haar eigen ontwerpers. Als het idee interessant wordt gevonden krijgt een ontwerper, die slechts één keer per vijf jaar gevraagd wordt om diversiteit in ontwerpen te behouden, het idee toegeschoven, deze werkt hier meestal dan een maand aan en komt dan terug met zijn of haar idee. Bij elk nieuw thema wordt er geprobeerd een andere soort artiest te gebruiken, zo gebruikt PostNL beeldhouwers, fotografen, tekenaars en architecten. PostNL geeft de voorkeur aan diverse lagen postzegels, zo zijn ze erg voor postzegels die bijvoorbeeld kraslagen hebben, of een eigen geur of zelfs een 3d achtige postzegel.

Voorbeeld: Persoonlijke postzegel / Bron: NeveahVoorbeeld: Persoonlijke postzegel / Bron: Neveah

Persoonlijke postzegels

Ook is het mogelijk om persoonlijke postzegels te maken. Deze postzegels komen niet in de winkel te liggen maar worden tegen een betaling van 9 euro voor 10 postzegels naar jou toegestuurd. Ook hier geldt dat de postzegel geenszins gewelddadig, aanstootgevend, kwetsen, religie, bloederige taferelen of haatdragend is. Seks is natuurlijk ook uitgesloten. Uiteindelijk gaat de postzegel van hand tot hand en je weet nooit precies in wiens handen het belandt gedurende het verwerkingsproces. Ome en eigen postzegel te maken volg de volgende stappen:

  1. Ga naar PostNL persoonlijke postzegel
  2. Kies een eigen afbeelding of gebruik de online catalogus op PostNL om een geschikte foto te kiezen en kies eventueel een achtergrondkleur.
  3. Bewerk in het voorbeeld met de foto de positie en grootte van de foto.
  4. Kies of je de teksten om de foto heen oranje of grijs wilt en of je deze op dubbel formaat wilt hebben.
  5. Kies het aantal vellen.
  6. Geef je naam, adres en andere gegevens op en kies de betalingswijze.

Geschiedenis van de postzegel

JaarVerandering
1620Post werd gebracht in de hoop dat de ontvanger hier geld voor zou betalen.
1653Een aristocraat besloot dat het belachelijk was dat de ontvanger de post moest betalen, hij voerde Portokwitantie in.
1784Ook in Nederland kan nu vooruit betaald worden bij het verzenden van post. Dit hoeft echter niet.
1807Na de Franse overheersing krijgt Nederland een postwet, posterijen worden onderdeel van het Ministerie van Financiën en de overheid stelt posttarieven vast.
1838De Schotse Hames Chalmer vindt de postzegel uit, 6 mei 1840 heeft Engeland als eerste land een klevende postzegel. De naam van deze postzegel is Penny Black omdat deze zwart is gedrukt. Het geeft het hoofd van Koningin Victoria weer.
1852Ook Nederland heeft nu haar eigen zegel, deze zegel is blauw en kost 5 cent, de zegel geeft het hoofd van Koning Willem III weer.
1861De eerste postzegels met kartelrand worden gedrukt, nu kunnen de postzegels afgescheurd worden in plaats van afgeknipt.
1871Vanaf nu moet je altijd voor je post betalen en het bedrag gaat over het gewicht, niet over de afstand.
1931Vanaf nu worden er ook foto's geïntroduceerd in de postzegelmarkt.
1998Vanaf 1998 mag men in Nederland de persoonlijke postzegel laten afdrukken.
© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat bepaalt de waarde van een postzegel?Het kopen van postzegels kan een interessante vorm van beleggen zijn en er is ook geld mee te verdienen. Het belangrijks…
Beleggen: de meest waardevolle postzegelsBeleggen: de meest waardevolle postzegelsHet beleggen in postzegels kan een goede manier zijn om geld te verdienen. Er gaat namelijk veel geld in om. De duurste…
Belgische postzegel: de Omgekeerde DenderdermondeBelgische postzegel: de Omgekeerde DenderdermondeDe Omgekeerde Dendermonde is de duurste postzegel van België. De postzegel heeft een waarde van ruim honderdduizend euro…
Filatelie en PostzegelsFilatelie en PostzegelsOnder filatelie wordt verstaan: de liefhebberij van het verzamelen van postzegels. Echter filatelie heeft niet alleen me…

Hoe overleeft u de nachtdienst?Hoe overleeft u de nachtdienst?Het werken in de nacht kan erg zwaar zijn, vooral als u het niet gewend bent. Het is van belang uw slaap en eetschema aa…
Wat zijn informatiesystemen (ICT) en welke zijn er?Informatiesystemen of ICT-systemen zijn belangrijk in elk bedrijf. Ze ondersteunen de bedrijfsprocessen of delen hiervan…
Bronnen en referenties
  • Quest Magazine
  • Afbeelding bron 1: Neveah
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.