Uiterlijk zakenvrouw

Uiterlijk zakenvrouw Het verscheelt natuurlijk van beroep tot beroep wat de kleding- en make-upvoorschriften zijn, maar zakelijkheid heeft altijd zo een aantal basiselementen waarbij het goed is deze te volgen.

Waarom volgen?

Strikt genomen is het belangrijk dicht bij jezelf te blijven en dat geldt dan ook voor je kleding. Maar dit neemt niet weg, dat als je in je werk ook wilt slagen het kan helpen in het acceptatieproces. Wat mensen nu eenmaal doen is de eerste beoordeling – en dat is meestal niet direct op je capaciteiten – baseren op wat ze zien. Als “het zien” dus neutraal is, kan je echt laten zien waarvoor je gekomen bent.

Neutraal

Dat neutraal in eerste instantie geassocieerd wordt met saaiheid, is wel te verklaren. Echter, een neutraal uiterlijk hoeft helemaal niet saai te zijn. Sterker nog, als je op een subtiele manier die zaken verwerkt die je zo typeren, zal het uiteindelijk het plaatje rond maken. Maar dan is het afstemmen van het geheel wel belangrijk.

Wat maakt neutraal?

Voorbeelden

Een uiterlijk is neutraal als er niet op zaken een dusdanig accent gelegd wordt, dat het afleid van datgene waar je voor bent. Neem als bijvoorbeeld een financieel adviseur, een makelaar of een projectmanager. Zowel intern als extern gericht is het van belang dat de focus gehouden wordt op datgene wat over het voetlicht gebracht moet worden. Zo zal de financieel adviseur met erg veel en grote sieraden de aandacht tijdens het uitleggen van de verschillende producten eerder verleggen naar de sieraden. De (potentiële) klant moet goed geadviseerd worden en je probeert zo goed mogelijk een product uit te leggen. Als de aandacht weggenomen wordt door de opvallend aanwezig zijnde sieraden (ze blinken ernstig of door beweging maakt het geluid), dan is de potentiële klant hoe dan ook afgeleid en kan het advies maar half binnen komen. Misschien in eerste instantie aardig, want de potentiële klant wordt klant, maar slechte adviseren worden tegenwoordig aanpakt door DNB (AFM).

Maar ook de makelaar die bijvoorbeeld met extreme make-up rondloopt of in kleding die geschikt is voor op het strand of de lengte van de bikinibroek niet zal overschrijven, zal niet de volledige inhoudelijke aandacht krijgen als ze de voors en tegens uitlegt van de woningen die de potentiële kopers op het oog hebben.

En de projectmanager moet intern het team compleet houden, een schreeuwerig uiterlijk geeft een achterstand op het op een lijn krijgen van de mensen. Mensen verliezen eerder de focus, associëren met een ander type vrouw etc. Hoe fout die beoordeling ook is, als de dame in kwestie haar werk goed doet.

Blijf jezelf

Om toch jezelf te blijven, maar je zakelijk te kleden, is het van belang om te bekijken waar je je prettig in voelt. Is dat meer een broek dan een rok, dan zijn daar zakelijk gezien ook voldoende mogelijkheden voor. Vlotte broekpakken of leuke diepgekleurde broeken, waar een veelkleurige bloes of tuniek het prima op doet. Voorkom alleen dat het te veel is, teveel lagen kleding, teveel make-up, teveel sieraden etc. etc. Als je wel je uiterlijk afstemt op hoe je voelt en waar je je prettig bij voelt, dan kan het nog steeds dat benadrukken waar jij voor staat.

Maar let ook op drukke kleding. Bij drukke kleding zijn drukke sieraden meestal geen succes. Veel kleurige kleding kan teniet gedaan worden als je je gezicht in diezelfde drukke kleuren opmaakt. Subtiel een kleur uit de kleding verwerken in bijvoorbeeld oogschaduw is geen probleem, maar fel gekleurde lippen kunnen dan mogelijk net te veel van het goede betekenen.

Heb je van jezelf altijd fraai gelakte nagels dan is het geen probleem nagellak te dragen, maar wil je wel eens je nagels “aankleden” met steentjes, streepjes of verschillende kleuren, beperk dit dan een beetje. Verzorging staat uiteraard altijd op een en aandacht voor het uiterlijk staat op twee, maar laat het altijd samengaan met wie je bent en als je van jezelf weet dat je een beetje extreem bent, haal er dan net die meest buitenste randjes vanaf.

Ben je van de nette mantelpakjes, benadruk je persoon dan met de bloes die net dat beetje extra kan betekenen. Als je dan voor de neutrale witte bloes kiest, wil dat alleen maar zeggen dat dat dus bij je past, ook goed. Maar bij het nette mantelpak kan ook prima een set aansprekende sieraden. Neem sieraden die op elkaar afgestemd zijn (oorbellen met een ring of armband of een ketting met een ring).

Tot slot

Alles bij elkaar benadruk je meer van jezelf als je dus op subtiele momenten kiest voor een kledingstuk, make-up, sieraden etc. die je accentueren in plaats van je een kerstboom laten zijn. Bouw het daarom op van een schoon en goed verzorgd lichaam, naar de basiselementen in kleding en gezicht en bekijk daarna hoe je de verdere “aankleding” van je uiterlijk laat zijn. En dat kan per afspraak natuurlijk ook nog wel een verschillen.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kledingvoorschriften zakelijkKledingvoorschriften zakelijkDe normen van kledingvoorschriften vervagen en op zich is daar niets mis mee, maar dan moet het gelijkmatig voor een hel…
Zakelijke lening, alles over zakelijk geld lenen!Het kan voorkomen dat je als (startende) ondernemer op een gegeven moment extra financiering nodig hebt. Om extra kredie…
Een zakelijke rekening openen, waar moet ik op letten?In tegenstelling tot een privé rekening is er bij een zakelijke rekening vaak sprake van transactiegebonden kosten. Denk…
Is zakelijke rekening ook veilig bij faillissement bankIs zakelijke rekening ook veilig bij faillissement bankIs een zakelijke rekening of de rekening van een vereniging ook veilig bij een faillissement van een bank? Hoe hoog is d…

Een gestructureerde vergadering leiden / voorzittenVergaderingen kunnen soms chaotisch verlopen. Er is weinig structuur aanwezig, de deelnemers rommelen maar wat aan en er…
Hoe overleeft u de nachtdienst?Hoe overleeft u de nachtdienst?Het werken in de nacht kan erg zwaar zijn, vooral als u het niet gewend bent. Het is van belang uw slaap en eetschema aa…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.