Bijverdienen op eBay: hoe wordt je nu een superverkoper!

Wist je dat je bijna alles wat je wilt kopen kan terugvinden op eBay? Van tweedehandswagens tot een pepermolen gemaakt uit slangenhuid – eBay werd door de jaren heen ‘s werelds grootste marktplaats! Van de duurste designers producten tot de goedkoopste merkloze producten, alles wat je zoekt ligt aan je voeten voor enkele eurocentjes.

De wondere wereld van eBay

Wist je dat je bijna alles wat je wilt kopen kan terugvinden op eBay? Van tweedehandswagens tot een pepermolen gemaakt uit slangenhuid – eBay werd door de jaren heen ‘s werelds grootste marktplaats! Van de duurste designers producten tot de goedkoopste merkloze producten, alles wat je zoekt ligt aan je voeten voor enkele eurocentjes.

Sommige vergelijken eBay met een wereldwijde braderie en ze zitten er niet ver naast. Wereldwijd zoeken miljoenen mensen naar koopjes op eBay.

Begrijp je waar ik naartoe wil? Verkoop jij al op eBay? Nog niet? Niet slim. Er valt geld te verdienen met eBay – VEEL GELD! Het geld ligt er voor het grijpen en als jij er niet bij bent dan ben je het lottoticket van de eeuw aan het missen. Je zou een topverkoper moeten worden op eBay en ik zal je tonen hoe je dit doet.

Kennis is macht

Nu je weet dat je met eBay een fortuin kan verdienen --- hoe begin je er dan aan? Het is allemaal gemakkelijk om een eBay account aan te maken, een paar artikelen toe te voegen en ze te verkopen. Dat kan zelfs het kleinste kind. Word je niet liever een TOPVERKOPER op eBay? Zou je niet liever honderden en honderden euro’s per maand binnenrijven met eBay? Wie niet? Het eerste dat je moet leren is hoe eBay eigenlijk werkt, hoe kopers denken, wat kopers aantrekt en hoe je jouw aanbiedingen onweerstaanbaar maakt zodat ze bij jou kopen en niet bij iemand anders. Kijk niet alleen thuis rond naar ‘rondslingerende’ zaken om te verkopen, maar beslis om er echt een succesvolle thuiszaak van te maken! Tenzij je enkel jouw versleten tweedehands zaken wenst te verkopen.

Zou je niet liever te weten komen wat eBay kopers nu juist kopen? Je moet weten wat te verkopen, aan welke prijs en hoe je ze moet verkopen. Om dit te bewerkstelligen, zal je een beetje huiswerk moeten maken--- maar dat geeft niet want je zal dan een stapje voor hebben op andere eBayverkopers. Het eerste waar je mee begint is de trends te bekijken van voorbije verkopen. eBay maakt het jou gemakkelijk door u een tool aan te bieden die juist dit doet, namelijk “lijst van afgelopen aanbiedingen”. Door deze tool te gebruiken kan je zien aan welke prijs deze artikelen werden verkocht, percentages verkocht, en je ontdekt er de verkoopsstrategieën van de artikelen die jij wenst aan te bieden. Ga naar eBay en klik op “uitgebreid zoeken” (naast de gewone zoekknop), vul de zoektermen in waarop je wilt zoeken (neem bijvoorbeeld ‘gsm’) en vink enkel “zoeken inclusief afgelopen aanbiedingen” aan. Nu krijg je alle afgelopen aanbiedingen voor gsmproducten. De rode zijn onverkochte aanbiedingen, de groene zijn gemarkeerd “Verkocht” en dat zijn natuurlijk degene waar we op zoek naar zijn. Je wilt overigens geen artikelen aanbieden die niet verkopen, toch? Nu kan je zien wat en hoe andere verkopers op eBay hebben verkocht, de meest verkochte merken, de verkoopsprijs, welke opties, hoe de advertentie werd opgesteld, welke afbeeldingen, gebruikten de verkopers kleuren, vetgedrukte woorden,… Belangrijk is de verkoopsprijs, de startprijs, type aanbieding (nu kopen, veiling,…). Topverkopers gebruiken vaak betalende opties van eBay om hun producten in de schijnwerper te plaatsen. Dit om meer aandacht te trekken en zo meer bezoekers aan te trekken. Als je aanbieding opvalt, zal het meer bekeken worden en zal je er meer biedingen op krijgen.

Heeft de verkoper een garantie gegeven of een terugbetalingplan? Bekijk ook hun verzendkosten en opties. Welke betaalmethodes bood de verkoper aan?

Uw aanbieding zal gemakkelijker verkocht geraken als je kopers meerdere betalingsmogelijkheden aanbiedt. eBay laat je toe om een aantal betaalmogelijkheden aan te vinken.

Deze mogelijkheden zijn:
 • Paypal
 • Kredietkaarten
 • Cheque
 • Overschrijving
 • Cash

De meeste verkopers accepteren Paypal en andere zowel Paypal als kredietkaarten. Het spreekt voor zich dat hoe meer betaalmogelijkheden je aanbiedt, hoe meer je verkopen zal genereren. Het probleem is echter dat sommige kopers bepaalde betaalmogelijkheden uitbuiten om te frauderen. Hoewel er meer dan voldoende eerlijke kopers zijn die willen betalen per cheque of cash, zijn er toch een aantal die je vals geld sturen of een onvolledige cheque, of zelf ongedekte cheques. De keuze is natuurlijk aan jou of je die betalingsmethodes wenst aan te bieden en het risico wil lopen.

Terug naar onze zoekresultaten. Om te weten wat er allemaal verandert aan vraag en aanbod voor gsm’s (of eender welk ander object je wilt verkopen) doe zeker een opzoeking op actieve aanbiedingen. Dit geeft je een beeld van je concurrentie. Zijn er veel momenteel, wat zijn de huidige vraagprijzen, wordt er geboden,… Ze stellen je ook in staat om JOUW advertentie op maat te maken en aan te passen.

Maak je huiswerk

Volgens eBay, doet 90% van de topverkopers aan een of andere soort van marktonderzoek alvorens hun aanbiedingen te plaatsen. Door een opzoeking te doen op ‘afgelopen aanbiedingen’ krijg je enkel een overzicht van de laatste 2 weken. Als je dieper wilt gaan en je wilt topverkoper worden op eBay, dan zal je toch wat huiswerk moeten maken. Herinner je je nog huiswerk? Dat is wat ervoor gezorgd heeft dat je goede resultaten behaalde op school. Nu zal het je helpen een onwaarschijnlijk inkomen te verdienen op eBay.

eBay biedt een dienst aan die het volgende mogelijk maakt, namelijk Marketplace Research:
 • Toegang tot afgelopen aanbiedingen van de laatste 90 dagen
 • Bekijk en analyseer alles van: meest gezocht, startprijzen, gemiddelde startprijs en gemiddelde verkoopprijs.
 • Je kan aanbiedingen volgen waarover je meer informatie wilt zien en zien aan welke verkoopprijs ze zijn verkocht.
 • Bekijk grafieken van gemiddelde koop en verkooptrends.

Deze dienst wordt in 3 varianten aangeboden, FastPass, Basic and Pro. Er wordt voor elk pakket een administratieve kost aangerekend. Aangezien de beste verkopers en Powersellers deze tools gebruiken zou je daar best ook een voorbeeld aan nemen. Maar enkel en alleen als je beslist om een Top eBay-verkoper te worden!

Gebruik Verkopers Plaza

EBay maakt het toekomstige topverkopers gemakkelijk— aangezien het voor hen een win-win situatie is aan verkoopscommissies. Verkopers Plaza (Seller Central) is een uitstekende bron van informatie. Je kan er volgende prachtige tools terugvinden:
 • What’s Hot tab toont je welke aanbiedingen op dit moment goed verkopen en naar wat veel gezocht wordt zodat je daar ook kan aan deelnemen.
 • Merchandising kalender waarschuwt je op voorhand welke aanbiedingen eBay extra in de verf zal zetten de komende dagen alsook welke promoties eBay zal lanceren.
 • Categorie Tips geeft je voorsprong op anderen bij het maken van je advertentiepagina. Zij tonen je precies welke zoektermen er worden gebruikt voor de categorie waarin jij een aanbieding wil zetten. De juiste zoektermen gebruiken, betekent meer bezoek en dus ook meer verkopen.

Klik op What’s Hot en je wordt doorverwezen naar eBay Pulse. eBay Pulse geeft de populairste aanbiedingen weer per categorie. Artikelen die snel en veel verkocht worden! Gebruik daarom het categoriekeuzemenu om een Pulse rapport te krijgen over de markt die jij onderzoekt. Je kan nog dieper gaan per categorie en subcategorie en je kan er ook de top 5 winkels in die categorie terugvinden. Zo krijg je een beeld hoe succesvol deze verkopers zijn en het geeft je een beeld hoe ook jij kan verwezenlijken wat zij hebben verwezenlijkt, namelijk Geld Verdienen! Gebruik gelijk welke van de zoekfuncties om resultaten te verkrijgen en klik dan op de winkelnamen om de winkel te onderzoeken, verkoopsprofielen te bekijken en hun feedbackscores te analyseren.

Een alternatieve zoekfunctie voor eBay wordt aangeboden door derden die marktonderzoek en statistieken bijhouden voor eBay. Deze derden kunnen je vertellen wanneer het beste moment is om jouw aanbieding te plaatsen en welke opties je het beste gebruikt. Om Verkoopsmanager terug te vinden ga je naar “Mijn eBay” – “Account tab” - Abonnementen.

Say Cheese!

Om een succesvol topverkoper te worden op eBay, zal je in staat moeten zijn magnifieke foto’s te trekken van de artikelen die je zal aanbieden. Probeer je daarvoor in de plaats te stellen van je potentiële kopers en probeer te zien wat zij willen zien. Een koper wil zien wat hij zal kopen, dat zou jij ook willen. Zorg ervoor dat je foto’s duidelijk en helder zijn. Liefst close up. Troebel is slecht. Helder goed. Kristalhelder beter. Natuurlijke lichtinval en indirecte verlichting werken het best om je aanbiedingen goed te fotograferen. Indien je een digital product verkoopt zorg er dan voor dat je afbeelding een reflectie is van je aanbieding. Er bestaat software en zelfs freeware waarmee je afbeeldingen van ebooks en cd’s kan maken. Als je geen doorgewinterde fotograaf bent en het lukt je echt niet om een goede foto te maken, dan kan je nog steeds opteren voor hulp van een professioneel fotograaf of artdesigner die van je advertentie een succes zullen maken. Onthoud dat kopers graag een helder en duidelijk beeld willen hebben van wat ze gaan kopen en zullen dus eerder geneigd zijn het van jou te kopen als je aan hun behoeften voldoet.

Creatieve advertenties maken

Om een superverkoper te worden zal je creatief moeten zijn bij het schrijven van je advertentie-beschrijving. Verdiep je even binnenin de categorieën en bekijk vergelijkbare aanbiedingen om te zien wat andere topverkopers hebben geschreven. Bekijk wel beschrijvingen van verkopers met een feedbackscore van meer dan 200 en niet van gloednieuwe aanbieders. Je zal merken dat sommige beschrijvingen kort en bondig zijn en andere dan weer heel uitgebreid en gedetailleerd. Sommige droog en andere heel erg langdradig, en heel af en toe zal een beschrijving je opvallen. En dan heb je nog een laatste soort namelijk beschrijvingen waarvan je strijk van het lachen ligt. Misschien heb je mails ontvangen van vrienden over een bepaalde aanbieding. De reden waarom deze aanbieding duizenden keren rondcirculeerd is omdat de verkoper een aandachtstrekkende beschrijving heeft geschreven. Sommige aanbiedingen krijgen zoveel aandacht gewoon omdat de verkoper een unieke aanbieding heeft (bijvoorbeeld de begraafplaats naast Marilyn Monroe), dit betekent niet dat jij geen aandacht zal krijgen. Maak de beschrijving overeenstemmend met je product of dienst. Beschrijf zoveel mogelijk karakteristieken en details, inclusief eventuele gebreken dat het zou hebben. Een verkoper heeft de verplichting een eerlijke beschrijving weer te geven over de staat van het aangeboden product.

Probeer te anticiperen op vragen die potentiële kopers zouden kunnen stellen en verwerk deze antwoorden in jouw beschrijving. Op die manier zal je veel tijd besparen met het beantwoorden van vragen. Het is ook een goed idee iemand anders jouw beschrijving te laten nalezen. Een derde heeft een andere kijk op wat je hebt geschreven. Eventuele grammaticale fouten en spellingsfouten worden vermeden. Indien er fouten voorkomen zal je minder professioneel overkomen bij de koper die eventueel geïnteresseerd zou zijn jouw product aan te kopen. Maar boven alles: wees creatief! Zorg dat je boven de andere aanbieders uitsteekt en je zal betere resultaten boeken dan je verwacht.

Heb je een idee wat aan te bieden?

eBay geeft je ideeën over wat je zoal kan aanbieden! Kijk even in de rubriek “zoekertjes” naar wat kopers zoal op zoek zijn. Als je die vraag kan beantwoorden verzeker ik je dat je zal verkopen als een gek!

Heb je reeds Feedback?

Een van de zaken waar een potentiële koper naar kijkt, naast je product zelf, is jouw feedbackscore. Je feedbackscore is wat anderen over jouw manier van werken hebben opgemerkt, alszijnde koper en als verkoper. Je wilt ervoor zorgen dat je de best mogelijke feedbackscore hebt, want dit vertelt een potentiële koper dat je te vertrouwen bent en je op een eerlijke manier handelt op eBay. Een gemakkelijke manier om snel je feedbackscore op te drijven zijn een aantal aankopen te doen van goedkope artikelen (aanbiedingen van 0.5 – 1 euro zoals ebooks enz…) Er zijn vele aanbiedingen aan 1 euro op eBay waar je uit kan kiezen. Zelfs al heb je die artikelen niet nodig, het is een kleine maar belangrijke investering om een goede feedbackscore te verkrijgen, die onmisbaar is als je vertrouwen wilt wekken bij jouw mogelijke kopers. Zorg ervoor dat je ten allen tijde een excellente klantendienst uitstraalt en behandel je klanten respectvol. Zij zullen zeker een positieve feedback geven en op die manier bouw je je reputatie op, in de eBaymarkt.

Natuurlijk is de ene koper al wat veeleisender dan de ander, maar als jij je klanten altijd respectvol behandeld, zal je een reputatie hebben van een verkoper waarbij men met een gerust hart aankopen kan doen. Dus stel je potentiële klanten gerust door je feedbackscore zo hoog en positief mogelijk te houden en je zal je verkoopspercentage verhogen.

Uitmuntende Customer Service

De hoogste prioriteit die je als topverkoper moet stellen is een uitmuntende dienstverlening naar je klanten toe en dat doe je door op een snelle, efficiënte en correcte manier te communiceren met je klanten. Wanneer je een email ontvangt, antwoord daar zo snel mogelijk op. Snelle reacties zullen je helpen verkopen. Wanneer je niet snel genoeg je vragen beantwoord zal je koper zijn interesse verliezen en een vergelijkbare aanbieding gaan zoeken. Leer uit eigen ervaringen met contacten met klantendiensten en grote bedrijven. Als jij niet snel genoeg geholpen wordt, ben je ook niet tevreden.

Het is niet omdat je ze niet hoeft te zien, of omdat je ze niet hoeft te spreken dat je ze mag negeren. Stuur emails naar je klanten, stuur ze een bedank-mailtje of stel ze enkele vragen over hoe je jouw dienstverlening nog kan verbeteren. Wees interactief met je klanten. Geef een uitmuntende dienstverlening en je klanten zullen wederkerende kopers worden EN jou positief beoordelen, wat een positief gevolg zal hebben op jouw verkopen.

Open een eBay winkel

Als je 1 product aanbiedt, dan is dat fantastisch, maar wat denk je van VEEL aanbiedingen? NOG BETER! Wanneer je je eigen winkel opent op eBay dan geniet je van een aantal specifieke voordelen tegenover andere aanbieders. Plaatsingskosten gaan omlaag, je kan voorraden aanbieden, zelf rubrieken aanmaken, pagina’s aanmaken, een logo aanmaken, enz… En daarbovenop kan je aan cross-promotion doen. Het voordeel van een winkel is ook dat al je aanbiedingen op een centrale plaats terug te vinden zijn.

eBay winkels bieden tal van voordelen om topverkoper te worden. Een aantal van deze voordelen en tools zijn de volgende:
 • Extra Marketing tools
 • Stelt je in staat je winkel naar eigen goeddunken samen te stellen en de layout ervan aan te passen.
 • Tools om gemakkelijk aanbiedingen online te plaatsen en te beheren.
 • Gratis klantendienst
 • Verschillende weergave opties die het makkelijker maken al je aanbiedingen meer te laten opvallen.
 • Er zijn verschillende soorten eBay winkels elk met hun eigen voordelen en mogelijkheden: Basiswinkel, Topwinkel en Topwinkel Plus.

Nu Kopen en Vaste prijs!

Een extra manier om topverkoper te worden is door te mogen werken met “Nu kopen” en “Vaste Prijs”. Dit stelt je in staat onmiddellijk te verkopen tegen een door de verkoper vooropgestelde prijs waardoor de biedingen onmiddellijk ten einde komen.

Het voordeel hiervan is dat jij niet hoeft te wachten op je verdienste tot het einde van de veiling en je koper kan zijn product sneller ontvangen. Als je veel producten hebt is dit een ideale manier om een constante bron aan inkomsten te genereren en als je een product hebt waar veel vraag naar is en weinig aanbod is dit de beste manier om veel inkomsten te hebben op een kortere tijdsspanne.

Aanbieden in meerdere categorieën

Wil je je verkoopsaantallen verhogen, maak dan gebruik van het aanbieden in meerdere categoriën tegelijkertijd. Dit verhoogt de visibiliteit van je aanbieding. Het is ook een goed idee om gebruik te maken van de verschillende aanbiedingsopties die eBay ter beschikking stelt zoals vet gedrukte tekst, markeren, meer afbeeldingen,… Dit zijn allemaal eye-catchers.

Opnieuw, gebruik de zoekfunctie om te kijken welke opties andere topverkopers gebruiken om hun verkopen te verhogen. Dit zal ook jouw verkoopsresultaten positief beïnvloeden en dat is altijd goed.

Gebruik kortere veilingsduurtijden en bied garanties aan

De laatste 2 tips die ik jullie te bieden heb om een succesvolle TOPVERKOPER te worden op eBay zijn het verlagen van de veilingsduurtijd en het aanbieden van niet-goed-geld-terug-garanties. Het inkorten van de veilingscyclus, 3 dagen ipv 5 dagen of 10 dagen, houdt in dat je je geld sneller zal ontvangen en de kans is groot dat je er meer verkopen mee zal bereiken en je een groter doelpubliek zal bereiken. Een garantie aanbieden zal een koper gerust stellen en sneller overtuigen tot aankopen over te gaan. Ze weten dat als het product niet is zoals beschreven, ze het kunnen teruggeven.

Vind JOUW goudpotje op eBay!

Het is ondertussen een feit dat eBay de online markt uit zijn voegen heeft doen barsten. Sommigen zeggen dat het ’s werelds grootste braderij is – en ze kunnen nog gelijk hebben ook. Maar eBay is ook een synoniem geworden voor kopen, verkopen, ruilen, geld verdienen en online business. Als je ooit getwijfeld hebt om te starten met verkopen op eBay dan raad ik je aan snel op hun site te gaan kijken welke de regels zijn, een product te zoeken en er nu aan te beginnen! Start in je vrije tijd en bouw je eigen zaak op na verloop van tijd en na onderzoek gedaan te hebben bij over andere topverkopers. Leer hoe zij het doen, hoe succesvol ze zijn en neem er een voorbeeld aan. Maak gebruik van de verschillende tools en cursussen die eBay zelf aanbiedt, je kan zelfs DVD’s aanschaffen die je de knepen van het vak aanleren.

Zoals ik reeds vermeld heb, kennis is macht en macht resulteert in succes als een eBay TOPVERKOPER!!
© 2009 - 2024 Kime, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijverdiensten voor thuiswerkBijverdiensten voor thuiswerkWie zich intensief inzet in de wereld van het thuiswerk kan aardig wat bijverdiensten binnen halen. Toch zijn hier ook r…
Hoe werkt ebay?Hoe werkt ebay?De meeste mensen kennen eBay wel. Dit is een soort internationale versie van het Nederlandse Marktplaats waar iedereen s…
Tips voor veilig kleding kopen op ebayTips voor veilig kleding kopen op ebayEBay is een online handelsplaats. Er wordt van alles gekocht en verkocht. Van make-up tot auto's. Maar niet iedereen die…
Thuiswerken en een uitkering ontvangenThuiswerken en een uitkering ontvangenThuiswerk is een bron van inkomsten en voor veel mensen is het ook de enige manier om een extraatje te verdienen. Zo zij…

Pesten op het werk: psychische gevolgen en oplossingenPesten op het werk: psychische gevolgen en oplossingenPesten een verschijnsel dat we achter ons laten na de kleuterschool? Een beetje treiteren, daar moet je tegen kunnen ond…
Hoe hoort het op het werk?Hoe hoort het op het werk?Etiquette maakt het leven prettiger, voorkomt blunders en zorgt dat je goed uit de verf komt. Ook op je werk. Dan gaat h…
Kime (3 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.