Hoe hoort het op het werk?
Etiquette maakt het leven prettiger, voorkomt blunders en zorgt dat je goed uit de verf komt. Ook op je werk. Dan gaat het niet over achterhaalde regeltjes over de manier waarop je je vorkje op je gebaksschoteltje neerlegt tijdens een receptie, maar wel over goede omgangsvormen. Fris je etiquette-kennis op met deze gouden regels. Je loopbaan kan er alleen maar wel bij varen. De contacten met collega’s ook.
Etiquette-regel 1: dress for success
Uit onderzoek is gebleken dat personeelsmanagers en potentiële werkgevers het liefst mensen aannemen die gekleed zijn zoals de bedrijfscultuur (stilzwijgend of openlijk) voorschrijft. De indruk die je maakt wanneer je die baan allang hebt, wordt net zo goed bepaald door je uiterlijk. In geval van twijfel is iets netter altijd beter dan iets meer casual. Let wel een beetje op met ‘overdressed’ verschijnen: steevast een veel duurder pak dragen dan je baas is niet per se een pré voor de verstandhouding...Laat datgene wat collega’s doen of dragen niet klakkeloos je voorbeeld zijn. Integendeel. Soms geven mensen om je heen niets anders dan het slechte voorbeeld - wat vooral een teken is dat jij de positieve uitzondering kunt zijn.
Etiquette-regel 2: let op lichaamsgeuren
Lichaamsgeuren? Potentiële stoorzenders! En dan hebben we het niet eens alleen over een penetrante zweetlucht. Zeker als je je favoriete parfum of aftershave al lang gebruikt, raak je eraan gewend. Je ruikt de geur niet meer zo sterk als buitenstaanders. Vandaar dat je in een volle ochtendbus weleens bijna in zwijm valt vanwege de geurgolf die ontstaat als een nietsvermoedend medemens de bus in stapt. Des te erger natuurlijk als je acht uur per dag samen werkt! Schroom niet om bij twijfel een goede collega te vragen, of dit bij jou weleens het geval is. En dan toch nog maar even die lichaamsgeur. Deodorant is een must die eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn, maar dat lang niet altijd is. Tot slot een ander probleem, de mondgeur. Een kauwgummetje na een lunch waarin rijkelijk knoflook en uit voorkwamen, kan nooit kwaad. En wie van zichzelf weet dat zij of hij geen frisse adem heeft, kan desnoods tussendoor even zo’n kauw-tandenborsteltje gebruiken.
Etiquette-regel 3: zo ‘doe’ je feestjes en recepties
Gouden regel nummer één voor feestjes en recepties op kantoor: let op je alcoholinname. Zelfs als je baas en/of collega’s openlijk aangeschoten staan te worden. Niet alleen voorkom je dat je voor gek komt te staan, ook ben je een ander verraderlijk fenomeen voor. Al dan niet onder invloed van drank, kunnen jij en collega’s elkaar opjutten in vertrouwelijk gedrag. ‘Het kan best, hij/zij doet het ook..’ Voor je het weet sta je heel gevoelige roddels te verspreiden. En ‘ach ja, dat moet kunnen..’ denk je de volgende ochtend echt niet meer. Laat het aan anderen over om wakker te worden met een of meerdere van zulke katers, of liever nog: breng die collega die over haar of zijn limiet dreigt te raken, een glaasje spa rood voor de dorst en hoop dat de hint overkomt. Of het nu gaat om alcohol, flirten of kleding, twee belangrijke vuistregels voor feestjes en recepties op - of namens - je bedrijf zijn deze: 1. bij twijfel niet doen, en 2. ‘less is more’. Dus als je van nature een flirt bent, hoe onschuldig ook, houd je dan bij deze gelegenheden in. Een misverstand is gauw geschapen. Draag je graag iets sexy’s of uitgesprokens, dan geldt dezelfde regel. Zeker als je nog niet weet wat gebruikelijk is.
Kleine gebaren die het leven op kantoor meteen mooier maken
Houd eens een deur open * zet de ringtone van je mobiele telefoon wat zachter en let in het enthousiasme van een leuk telefoongesprek nog steeds op je stemvolume * beperk privégesprekken op kantoor sowieso, zeker als je collega’s omkomen in het werk * Trakteer je buurvrouw of buurman op het werk niet op de hardnekkige aanblik van drie weken oude koffiebekers op je bureau * Let sowieso een beetje op de staat van je bureau – het is je visitekaartje * Liever een keer gedag zeggen zonder antwoord te krijgen, dan als een zwijgend holenmens van afdeling naar afdeling wandelen * Laat niet alleen anderen de rondjes koffie-halen voor hun rekening nemen * En zeg welgemeend dankjewel als je collega een van deze kleine gebaren maakt *
Etiquette-regel nummer 4: love is in the air?
Dat kantoor-romances een feit des levens zijn, staat vast. Ergens ook wel leuk. Liefde laat zich niet (altijd) dwingen. Dus al is ‘niet doen’ eigenlijk het beste advies, het is gewoon niet altijd een haalbare kaart de romance af te houden. Wel moet je je een paar dingen realiseren. Waar liefdesverwikkelingen ontstaan tussen superieur en een ondergeschikte, is er vaak iemand die vroeg of laat haar of zijn baan kwijtraakt of opstapt. Meestal is dat degene die het laagst in rang is! Ook is het een absolute no-no om tijdens het werk te laten blijken van jullie liefde, ruzietjes uit te vechten of uit te praten, of collega’s in intiem vertrouwen te nemen. Houd de romance zo veel mogelijk buiten je werkplek. Alleen al uit zelfbescherming: bazen achten medewerkers die romantisch verstrengeld zijn niet altijd even hoog, collega’s bemoeien zich niet alleen uit vriendelijke belangstelling met jouw zaken, en als het uitgaat, is het leven al pijnlijk genoeg zonder de wetenschap dat je collega’s ‘meegenieten’.
Mail-etiquette
Niet schreeuwen, ofwel met hoofdletters schrijven. Geef ook niet elk bericht een rood vlaggetje ten teken van hoge prioriteit. Val mensen niet lastig met éénregelige mails, kluitjes-in-het-riet-mails of andere ergernissen, maar bezorg ze een duidelijk en volledig antwoord. Ook om jezelf een lol te doen. Slecht of niet beantwoorde mails zijn net vliegen: je komt er niet vanaf.
Etiquette-regel nummer 5: de roddelmachine
Zoals eerder aangestipt bij de kantoorfeest-regels, roddelen is verleidelijk maar gevaarlijk. Voor je je laat verleiden mee te doen aan een sappige kantoorroddel die de werkdag kleur geeft, kun je je het beste terdege afvragen: hoe zou je je voelen als het object van jullie aandacht, erachter kwam wat er gezegd werd? Bedenk je goed, dat je niemand wilt kwetsen. Voor de ander niet, maar ook om je eigen kostbare reputatie te bewaren. Weet dat je bepaald niet de eerste zou zijn die carrièretechnisch haar of zijn vingers brandt aan een roddel die best onschuldig leek.
Etiquette survivalpakket
Er zijn tal van mensen die een ‘etiquette survivalpakket’ in de bureaulade hebben liggen. Denk daarbij aan:
- Een deodorant voor het geval van stressvolle gesprekken of oververhitte dagen op kantoor
- Panty, zodat een onverwachte ladder niet acht uur lang je verzorgde imago aantast
- Pepermunt of verfrissende mondspray, mocht er ongepland een klant komen aanwaaien of mocht je bij de lunch iets te veel ui en knoflook hebben gegeten
- Naald en draad om noodreparaties te verrichten aan pak of rok