Thuiswerken zorgt voor minder stress
Steeds meer werkgevers en werknemers ontdekken de voordelen van het telewerken. Telewerken en thuiswerken heeft echter ook nadelen.
De laatste jaren is het thuiswerken sterk in opkomst. Naast het voordeel van filebestrijding blijkt het ook stressverminderend te werken.
Wat is Telewerken?
Telewerken is het (voornamelijk) thuis verrichten van arbeid door gebruik te maken van informatie- en communicatietechnologie. Door betere en goedkopere technologie en laptops van tegenwoordig bieden steeds meer werkgevers de mogelijkheid om gedeeltelijk thuis te werken. In Nederland raakt thuiswerken steeds meer ingeburgerd. Via het Internet kunnen ze verbinding maken met het netwerk van de werkgever. Twintig procent van de werknemers heeft de mogelijkheid om thuis te werken. Eén op de zes werknemers is regelmatig aan het telewerken.
Voordelen voor de werknemer
Vooral werknemers die voordeel hebben bij flexibele werktijden hebben veel baat bij het thuiswerken. Hij/zij kan zelf bepalen wanneer er gewerkt gaat worden. Op deze manier kan werken goed gecombineerd worden met het opvangen van de kinderen op schooldagen. Ook werknemers die een grote afstand moeten overbruggen om naar kantoor te gaan kunnen gedeeltelijk thuis gaan werken. Meestal gaat het slechts om één of twee dagen dat er thuis gewerkt mag worden, maar het geeft een hoop rust.
Nadelen voor de werknemer
U bent thuis in staat om dag en nacht met het werk bezig te zijn. In het weekend nog even de computer aandrukken om even iets af te maken of de mail checken. Dit kan een hoop stress veroorzaken. Bij de werkgever kan het een verwachting scheppen dat u bij grote drukte in het weekend “even een uurtje” nog iets afmaakt. Ook het tegengestelde is mogelijk. U zit lekker thuis en kunt mogelijk de switch van privé en werk niet maken waardoor u onvoldoende tijd besteedt aan uw werk.
Voordelen voor de werkgever
Indien u minder gestresst bent heeft u minder ziekteverzuim, dus een groot voordeel voor de werkgever. Daarnaast bespaart het kantoorruimte en maakt het de werknemer flexibeler. De medewerkers heeft de mogelijkheid om werk te verrichten buiten de kantooruren. Indien u het nog breder trekt hebben de werkgevers ook veel baat bij filevermindering. De medewerkers komen minder vaak op kantoor, dus minder reiskosten voor de werkgever.
Nadelen voor de werkgever
Het grootste nadeel zit in het opstarten van telewerkplekken. De werkgever moet investeren in apparatuur, meubilair, betrouwbaar netwerk enz. De medewerkers zijn niet meer vijf dagen op kantoor, hierdoor zullen bijeenkomsten, vergaderingen en dergelijke moeilijker te plannen zijn. De thuiswerkplekken zijn moeilijker te beveiligen dan het netwerk op kantoor.
© 2008 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie wil een PA?De PA oftewel Personal Assistent is helemaal in en je hoort er pas bij als je een PA hebt. Onzin natuurlijk, maar de PA…