InfoNu.nl > Zakelijk > Diversen > Thuiswerken zorgt voor minder stress

Thuiswerken zorgt voor minder stress

Steeds meer werkgevers en werknemers ontdekken de voordelen van het telewerken. Telewerken en thuiswerken heeft echter ook nadelen. De laatste jaren is het thuiswerken sterk in opkomst. Naast het voordeel van filebestrijding blijkt het ook stressverminderend te werken.

Wat is Telewerken?

Telewerken is het (voornamelijk) thuis verrichten van arbeid door gebruik te maken van informatie- en communicatietechnologie. Door betere en goedkopere technologie en laptops van tegenwoordig bieden steeds meer werkgevers de mogelijkheid om gedeeltelijk thuis te werken. In Nederland raakt thuiswerken steeds meer ingeburgerd. Via het Internet kunnen ze verbinding maken met het netwerk van de werkgever. Twintig procent van de werknemers heeft de mogelijkheid om thuis te werken. Eén op de zes werknemers is regelmatig aan het telewerken.

Voordelen voor de werknemer

Vooral werknemers die voordeel hebben bij flexibele werktijden hebben veel baat bij het thuiswerken. Hij/zij kan zelf bepalen wanneer er gewerkt gaat worden. Op deze manier kan werken goed gecombineerd worden met het opvangen van de kinderen op schooldagen. Ook werknemers die een grote afstand moeten overbruggen om naar kantoor te gaan kunnen gedeeltelijk thuis gaan werken. Meestal gaat het slechts om één of twee dagen dat er thuis gewerkt mag worden, maar het geeft een hoop rust.

Nadelen voor de werknemer

U bent thuis in staat om dag en nacht met het werk bezig te zijn. In het weekend nog even de computer aandrukken om even iets af te maken of de mail checken. Dit kan een hoop stress veroorzaken. Bij de werkgever kan het een verwachting scheppen dat u bij grote drukte in het weekend “even een uurtje” nog iets afmaakt. Ook het tegengestelde is mogelijk. U zit lekker thuis en kunt mogelijk de switch van privé en werk niet maken waardoor u onvoldoende tijd besteedt aan uw werk.

Voordelen voor de werkgever

Indien u minder gestresst bent heeft u minder ziekteverzuim, dus een groot voordeel voor de werkgever. Daarnaast bespaart het kantoorruimte en maakt het de werknemer flexibeler. De medewerkers heeft de mogelijkheid om werk te verrichten buiten de kantooruren. Indien u het nog breder trekt hebben de werkgevers ook veel baat bij filevermindering. De medewerkers komen minder vaak op kantoor, dus minder reiskosten voor de werkgever.

Nadelen voor de werkgever

Het grootste nadeel zit in het opstarten van telewerkplekken. De werkgever moet investeren in apparatuur, meubilair, betrouwbaar netwerk enz. De medewerkers zijn niet meer vijf dagen op kantoor, hierdoor zullen bijeenkomsten, vergaderingen en dergelijke moeilijker te plannen zijn. De thuiswerkplekken zijn moeilijker te beveiligen dan het netwerk op kantoor.
© 2008 - 2019 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Thuiswerken biedt alleen maar voordelenThuiswerken biedt alleen maar voordelenSteeds meer bedrijven bieden de medewerkers de mogelijkheid om één of enkele dagen in de week thuis te werken. Thuiswerk…
De voor- en nadelen van thuiswerkenTelewerken, ook wel thuiswerken genoemd, betekent eigenlijk het flexibel maken van je werk naar plaats en tijd. Dit klin…
Telewerken: op afstand bij de baasTelewerken: op afstand bij de baasWerken in je eigen werkruimte in je eigen huis, ofwel 'telewerken' wordt steeds populairder. Door de moderne communicati…
Thuiswerken, wat zijn de voordelen en wat de valkuilen?Thuiswerken, wat zijn de voordelen en wat de valkuilen?Thuiswerken gebeurt steeds meer en vooral vrouwen kiezen vaak voor thuiswerken, zodat een baan en kinderen beter te comb…
Thuiswerk op papier vastleggenAls werknemers van een organisatie de mogelijkheid hebben om af en toe thuis te werken, scheelt dat in reistijd en biedt…

Reageer op het artikel "Thuiswerken zorgt voor minder stress"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juul
Gepubliceerd: 06-08-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!