Gezond & gelukkig op het werk: houding, hygiëne en mentaal

Gezond & gelukkig op het werk: houding, hygiëne en mentaal Veel mensen hebben tijdens het werk niet de meest ideale zit- loop- of stahouding. Niet zozeer omdat men niet wil, maar omdat het vaak niet kan of men staat er niet bij stil. Met name de rug en de benen moeten het vaak ontgelden. Verder kan een verkeerd leefklimaat klachten geven en kan je al met al ook nog stress opleveren. Gezond en gelukkig zijn op de werkplek is belangrijk voor iedereen. Waar kan je op letten om dit proces te bevorderen?

Goed in je vel op het werk

Het spreekt voor zich dat het voor alle partijen het beste werkt, als je gelukkig op je werkplek bent. Het is lekker voor jezelf en prettig voor je directe collega’s om met een gelukkig mens dat goed in zijn of haar vel zit samen te werken, bovendien ben je productiever. Dat laatste is weer goed voor de werkgever en de eindconsument.

Er ligt een rol voor de werkgever om de juiste omgeving te creëren in meubilair, atmosfeer en hoeveelheid werk. Uiteraard geldt dat er voor jezelf ook een rol is weggelegd om het proces, van goed en prettig op de werkplek zitten, te bevorderen. Samen zorg je er voor dat je gezond je werk kunt doen en daar word je een gelukkiger mens van.

Houding

Een van de belangrijkste zaken is uiteraard de houding die je tijdens je werk aanneemt. Wees er alert op, want te vaak staan we er niet eens bij stil.

Het is in iedere houding belangrijk dat je begint met je rug te rechten en de schouders rechtop te houden (met de borst vooruit), ze noemen dit ook wel een ‘trotse houding’. Deze houding is belangrijk voor je onderrug. Als je een dergelijke houding niet van nature hebt, blijf dan alert tot het moment dat het als vanzelfsprekend gaat of vraag een collega om je er op aan te spreken zodra je rechte houding inzakt. Soms kan een bedrijf er een ergotherapeut bij halen om het personeel te helpen met de juiste houding en eventuele aanpassingen die vanuit de werkgever moeten komen.

Stahouding

Als je veel staat, krijgen je benen het te verduren. Zorg dus dat je met enige regelmaat wat stukjes loopt. Het hoeven geen enorme afstanden te zijn, als de bloedcirculatie in de benen maar op gang blijft. Is dat lastig, zorg dan dat daar waar je staat je een beetje blijft bewegen met de benen. Af en toe op een been gaan staan en wissel dit af en/of trek je onderbenen afwisselend op en probeer zover als mogelijk te komen met je hak richting je bil. Ga ook zo nu en dan op je tenen staan, dit is goed voor het sterker maken van de kuitspieren. De enkels krijg je in beweging door op één been staand met het andere been de enkel rondjes te laten draaien in de lucht (linksom en rechtsom)en wissel dit enkele keren af. Doe al deze oefeningen gedurende enkele minuten en zo vaak op een dag als je wilt c.q. kunt.

Als je veel staat is het belangrijk dat je goede schoenen draagt. Dat wil zeggen, schoenen met een goede pasvorm, bij voorkeur ademend (dus een natuurlijk materiaal) en geen enorme hakken. Dit is slecht voor de voet, kuit en rug.

Bron: DeeDee51, PixabayBron: DeeDee51, Pixabay
Loophouding
Lopen doe je ook rechtop en met de eerder genoemde ‘trotse houding’. Kantel zo nu en dan je bekken naar voren, houd deze houding even vast. Zorg ook dat je kuiten ontspannen blijven. Nogal wat mensen die veel lopen, krijgen na verkoop van tijd keiharde kuiten. Uiteraard verharden je kuiten ietwat door de beenspieren die je traint, maar verder voelt het een stuk beter aan als je je kuiten zo soepel als mogelijk houdt. Die soepele spieren in de kuiten bevorder je door bijvoorbeeld je onderbenen zo nu en dan ‘los te schudden’. Til je onderbeen een stukje van de grond en laat je kuit ‘los schudden’. Dit voelt overigens ook vaak heel ontspannen aan. Wissel dit enkele keren af.

Als je veel loopt zijn schoenen met een goede pasvorm belangrijk. Schoenen die te groot zijn geven geen steun en kunnen wrijvingsplekken op de voeten opleveren. Schoenen die te klein zijn kunnen de voet afknellen en de bloedtoevoer doen afnemen. Bovendien is een natuurlijk materiaal ademend en dat is weer belangrijk om eventueel zwetende voeten te ontlasten of zweetvoeten te voorkomen. Voor degene met een beroep waar veel gelopen wordt, geldt ook dat hoge hakken niet handig zijn. Een klein hakje kan op zich wel, maar dit is afhankelijk van de leest van de schoen.

Zithouding

Ook met een zittend beroep moet je opletten. Rechtop zitten en die ‘trotse houding’ hebben geldt ook voor het zittende beroep. Echter, hier moet je tevens kijken of de rugleuning van je stoel goed aansluit en of je voldoende steun krijgt. Daarnaast moeten je armen in een hoek van 45 graden op het bureau passen en je voeten moeten plat op de grond staan. Ben je klein en haal je dat niet, zorg dan dat je een voetenbankje op de juiste maat krijgt. Let hier op dat je knieën iets lager dan je taille uitkomen.

Beweeg regelmatig om nek- en schouderklachten, door te lang in een zelfde houding te zitten, te voorkomen. Veel drinken is altijd goed, maar helpt ook om je te herinneren aan het gegeven dat je naar de wc moet en je dus moet lopen. Je ogen moeten zich ter hoogte van de bovenkant van je monitor begeven, zo kan je de nek in een natuurlijke stand houden. Voorkom dat je gaat staren naar je monitor, want staren kan droge en geïrriteerde ogen opleveren. Door af en toe afwisselend naar objecten dichtbij en dan weer veraf te kijken train je ook de oogspieren. Werk verder nooit meer dan één uur aaneengesloten achter je monitor. Mocht het toch eens fout gaan, zorg dan dat je oogdruppeltjes bij je hebt. Dit voorkomt dat je pijnlijke ogen krijgt.

Al zittend kan je ook wat andere spiergroepen trainen, niemand die het ziet. Denk hierbij aan de bilspieren zo nu en dan aantrekken en weer loslaten. Doe dit gedurende enkele minuten. Ditzelfde kan je doen door je buikspieren aan te spannen en weer los te laten. Maar ook de voeten train je door afwisselend al zittend op de tenen en dan weer op de hakken te gaan ‘staan’.

Bron: FirmBee, PixabayBron: FirmBee, Pixabay

Hygiëne

Een schone werkplek is beter voor je. Enerzijds geeft het je een prettiger gevoel om te werken en anderzijds voorkom je de enorme bacteriegroei. Zeker als je ook nog achter je werkplek eet. Het is dan ook handig altijd een pakje antibacteriële doekjes in je lade te hebben liggen. Even een doekje over de spullen is slechts enkele minuten werk, maar je hebt er de hele dag plezier van.

Een frisse atmosfeer, dus ook een goed luchtklimaat, helpt je om in een goede stemming te werken. Natuurlijk heeft de werkgever hier een rol in, door goede apparatuur te laten plaatsen en dit jaarlijks te laten reinigen (als het niet standaard in het pand aanwezig is). Dit neemt niet weg dat je zelf ook iets kunt doen. Denk hierbij aan planten op het werk. Er zijn luchtzuiverende planten die ook nog decoratief zijn. Bovendien doet groen in de werkomgeving het mentaal ook erg goed. Als iedereen op het werk één plant op zijn bureau heeft, ziet het er plots een stuk anders uit.

Mentaal

Met veel zorgen gaan werken, is feitelijk vragen om moeilijkheden. Als je het om wat voor reden dan ook thuis moeilijk hebt, zorg dan dat je leidinggevende er vanaf weet. Mocht dat niet haalbaar zijn, informeer dan bijvoorbeeld een directe collega die te vertrouwen is of wellicht is er een vertrouwenspersoon binnen de onderneming. Vaak levert het met iemand anders bespreken van moeilijkheden, al ruimte in je hoofd op. Het is een utopie om te zeggen dat je je privéproblemen volledig thuis moet laten. Daar heeft een werkgever wellicht recht op, maar dit is niet realistisch. Je kunt wel zorgen dat de load van de problemen niet direct op je werk drukt, door het dus met iemand te delen. Zo creëer je ruimte in je hoofd voor je werk en dat kan vervolgens weer afleiding zijn voor de problematiek thuis.

Als de werkgever het juiste klimaat regelt op de werkvloer, dan mag de werkgever ook van de medewerker verwachten dat hij of zij er alles aan doet, om zo fit en fris als mogelijk op het werk te verschijnen.

Tot slot

Menigeen onderschat het probleem van een verkeerde houding op het werk. We brengen er nogal wat uren door, dus is het ook van belang dat je met een juiste houding werkt. Tel daar bij op dat je op een gezonde frisse werkplek wilt werken en je hoofd dusdanige ruimte heeft, dat je zonder ‘kopzorgen’ lekker kunt werken. Draag aan je eigen gezondheid en plezier dus ook een stukje bij op je werk.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zithouding bij de gitaarZithouding bij de gitaarWil je bij het gitaar spelen voorkomen dat je last krijgt van spierpijn en andere ongemakken? Werk dan om te beginnen aa…
Stoel en werkplek goed instellen: advies en tipsStoel en werkplek goed instellen: advies en tipsMensen zitten tegenwoordig steeds meer, ook op het werk. Het is een feit dat grote delen van de werkende bevolking een v…
Kenmerken van een goede werkstoelKenmerken van een goede werkstoelEen goede (zit)houding is van zeer groot belang om je rug gezond te houden en een pijnlijke rug te voorkomen. Hoewel de…

Ruzie op de werkvloerRuzie op de werkvloerHet zal eenieder weleens overkomen zijn: je krijgt om wat voor reden dan ook ruzie met een collega. De een zal denken ‘l…
De optimale bestelhoeveelheid: De formule van CampDe optimale bestelhoeveelheid: De formule van CampEen belangrijk iets in het voorraadbeheer is het bepalen van de optimale bestelhoeveelheid. De optimale bestelhoeveelhei…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Concord90, Pixabay
  • Healthy Magazine: “Tips voor geluk en gezondheid op je werk”
  • Jan Otjes, ergotherapeut
  • Afbeelding bron 1: DeeDee51, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: FirmBee, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.