De optimale bestelhoeveelheid: De formule van Camp

De optimale bestelhoeveelheid: De formule van Camp Een belangrijk iets in het voorraadbeheer is het bepalen van de optimale bestelhoeveelheid. De optimale bestelhoeveelheid is te berekenen met de formule van Camp. Ook wel genoemd: EOQ-formule. De optimale bestelhoeveelheid laat de economisch meest verantwoorde seriegrootte zien. Dit houdt in dat de kosten zo laag mogelijk zijn bij de bestelde hoeveelheid. Voor het gebruiken van de formule van Camp zijn echter wel een paar belangrijke gegevens nodig.

De formule van Camp

Aan het begin van de twintigste eeuw is in het voorraadbeheer een grote stap gezet, namelijk de ontwikkeling van de formule van Camp. Camp kwam tot de conclusie dat er in één oogopslag gezien moest worden wat de economisch meest verantwoorde seriegrootte was. Vandaar dat de formule van Camp ook wel EOQ-formule genoemd wordt. EOQ is een afkorting voor Economic Order Quantity.

De beoogde periode voor de formule is meestal één jaar. Echter kan men dit altijd naar eigen zin aanpassen, maar dan moet er wel gedacht worden om alle andere kosten ook van een jaar naar een ander gekozen periode te wijzigen. Om de formule te kunnen invullen worden eerst een paar aannames gedaan:
  • De vraag naar het product is bekend, en 'nee-verkopen' zijn niet aan de orde.
  • De levertijden zijn te allen tijde vast.
  • De kosten voor het bestellen zijn altijd hetzelfde en zijn ook vooraf bekend, hetzelfde geldt ook voor de voorraadkosten.

De opbouw van de formule van Camp

De formule van Camp is als volgt opgebouwd:

Zoals op de afbeelding te zien is bestaat de formule uit verschillende afkortingen. Elke afkorting heeft zijn eigen betekenis. De betekenissen zijn als volgt te omschrijven:

Q Q (Quantity) staat voor de optimale bestelhoeveelheid.
2 De 2 is een gegeven getal.
D D (Demand) staat voor de vraag naar het product. Dit is afhankelijk van de gekozen periode om de formule te gebruiken. Als u het berekent op jaarbasis dan krijgt u de vraag naar het product op jaarbasis. Maar als u het berekent voor één maand dan verandert ook dit getal naar de vraag naar het product per maand.
Cb Cb (Bestelkosten) staat voor de kosten die gepaard zijn met het doen van een bestelling.
Cv Cv (Voorraadkosten) staat voor de voorraadkosten per product over de gekozen periode.

Let wel op! Zorg ervoor dat alle cijfers gebruikt in de formule van dezelfde periode zijn, als de productvraag op jaarbasis is dan moeten de bestelkosten en voorraadkosten ook op jaarbasis zijn.

Het berekenen van de optimale bestelhoeveelheid

De formule van Camp is erg makkelijk te gebruiken mits men beschikt over de juiste waarden. Om te beginnen wordt dus eerst gekeken naar alle benodigde gegevens en de beschouwde periode.

Voor de duidelijkheid wordt een voorbeeld gebruikt met een beschouwde periode van één jaar. De gegeven cijfers voor dit voorbeeld zijn:
  • Vraag naar het product per jaar: 17.500
  • Bestelkosten: €70,-
  • Voorraadkosten per product: €5,-

Met de bovenstaande gegevens kan de formule ingevuld worden, dit komt er dan als volgt uit te zien:

Om dit goed uit te rekenen kan de formule het beste in verschillende stappen worden opgedeeld. Hieronder wordt kort weergegeven hoe dit opgedeeld kan worden:
  • 2x17.500 = 35.000
  • 35.000x70 = 2.450.000
  • 2.450.000 / 5 = 490.000
  • √490.000 = 700

In het voorbeeld is de optimale bestelhoeveelheid 700 eenheden. Voor het bedrijf gebruikt in het voorbeeld is het dus het beste om per bestelling 700 eenheden te bestellen. Op de bovenstaande manier is het altijd mogelijk om de formule correct te gebruiken.

Nadelen van de formule van Camp

Het probleem met de formule van Camp is dat veel gegevens op voorhand bekend dienen te zijn. Hierdoor is het ook in lang niet alle gevallen mogelijk om de formule te gebruiken.

Situaties waarin de formule van Camp niet bruikbaar is, kunnen zijn of waarvoor gewaakt moet worden:
  • Als uw als bedrijf niet weet wat de vraag naar het product zal zijn over een beschouwde periode.
  • Als de bestelkosten altijd verschillend zijn.
  • Als de voorraadkosten per keer verschillen.
  • Soms kan er maar in een bepaalde hoeveelheid besteld worden, dan is het dus niet handig om de formule van Camp te gebruiken. Dit omdat het dan niet mogelijk is om de optimale bestelhoeveelheid te bereiken.
  • Als het om een product gaat dat bijvoorbeeld seizoensgebonden is dan is het onverstandig om aan het einde van het seizoen nog veel te bestellen. In dit soort situaties is het beter om te bestellen wat van toepassing is op de situatie.

Conclusie

Om de formule dus optimaal te gebruiken moet men echt 100% zeker zijn van de gegevens die ingevuld worden in de formule. Men kan ook uitgaan van de gegevens uit een voorgaand jaar maar dat werkt alleen als het komende jaar precies hetzelfde is. Als hier een kleine afwijking in zit dan kan de formule niet meer worden toegepast omdat het dan een verkeerd beeld geeft. En dat resulteert erin dat men niet de optimale bestelhoeveelheid berekent, en dat is wel het doel van de formule.
© 2017 - 2024 Jeroen96, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorraad en voorraadbeheerVoorraad en voorraadbeheerVoorraden hebben een belangrijke invloed op de financiële resultaten van een onderneming. De hoeveelheid artikelen in de…
Kwadratische vergelijkingen oplossenEr zijn vier verschillende kwadratische vergelijkingen op te lossen. Het is daarom altijd belangrijk om eerst te kijken…
Formule van ChézyFormule van ChézyDe formule van Chézy is een formule die voortkomt uit de vloeistof leer. De zeer bekende formule is in 1775 ontwikkeld d…
Hartslag voor optimale vetverbranding bij afvallenHartslag voor optimale vetverbranding bij afvallenJe hartslag kan je helpen als je wilt afvallen. Er is namelijk een hartslag die zorgt voor een optimale vetverbranding.…

Gezond & gelukkig op het werk: houding, hygiëne en mentaalGezond & gelukkig op het werk: houding, hygiëne en mentaalVeel mensen hebben tijdens het werk niet de meest ideale zit- loop- of stahouding. Niet zozeer omdat men niet wil, maar…
Coveys zeven eigenschappen: leidraad bij timemanagementCoveys zeven eigenschappen: leidraad bij timemanagementTips voor timemanagement kunnen je helpen beter leren om te gaan met je tijd. Daardoor kun je prettiger werken, maar ook…
Bronnen en referenties
  • Goor, H. M. (2015). Werken met logistiek. Groningen / Houten: Noordhoff Uitgever bv Groningen / Houten. ISBN: 978-90-01-84180-5
Reactie

Chelsea (infoteur), 23-06-2017 #1
Wat een heldere informatie, Jeroen. Ik heb altijd veel moeite met het toepassen van formules, maar in dit artikel wordt het tenminste heel duidelijk (en dus bruikbaar) uitgelegd. Bedankt! Reactie infoteur, 23-06-2017
Leuk om te lezen dat mijn artikel duidelijk en bruikbaar is! Dan bereikt het artikel gelukkig het doel waarvoor het bedoeld is :)

Graag gedaan en bedankt voor uw reactie!

Jeroen96 (2 artikelen)
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.