Hoe omgaan met obstakels tijdens een stage

Hoe omgaan met obstakels tijdens een stage Tegenwoordig is het voor jongeren die net de schoolbanken hebben verlaten niet gemakkelijk om een vaste baan te vinden. Heel veel bedrijven zien vacatures immers graag ingevuld worden door personen die reeds ervaring hebben binnen de sector. Het doen van een stage biedt mogelijkheden aan pas afgestudeerden en mensen die een carrière switch overwegen om ervaring op te doen binnen een bepaald werkdomein. Tijdens een dergelijke stage kan je echter geconfronteerd worden met enkele struikelblokken waarvan je als startende arbeidskracht vaak niet weet hoe hierop te reageren.

Verschillende obstakels

Zoals bij elke nieuwe ervaring kan je tijdens je stage geconfronteerd worden met obstakels en problemen die je niet had verwacht. Wanneer je in een nieuwe omgeving terechtkomt verwacht je natuurlijk dat alles vlot verloopt en dat de algehele ervaring strookt met je verwachtingen, zoals de mogelijkheid om zowel persoonlijk als professioneel te groeien. Helaas is dit niet altijd het geval en zullen er tijdens je stage mogelijke obstakels opduiken waarvan je niet weet hoe ermee om te gaan. Wanneer bepaalde problemen zich toch voordoen is het belangrijk om je altijd professioneel op te stellen en te werken aan mogelijke oplossingen waar zowel jijzelf als je werkgever zich mee kunnen verzoenen.

Bepaalde obstakels zijn heel normaal tijdens een stage en komen dan ook heel vaak voor. Het tijdelijke karakter van de stage en niet of onderbetaald worden voor je prestaties zijn obstakels die je kan verwachten en je dus mentaal op kan voorbereiden. Er zijn echter ook obstakels die niet op voorhand te verwachten zijn en die louter afhankelijk zijn van de werkomgeving waarin je terechtkomt.

Te weinig werk

De reden waarom je beslist om stage te doen is ongetwijfeld het opdoen van een waardevolle werkervaring. Wanneer je die kans niet krijgt doordat je te weinig werk toegeschoven krijgt kan dit heel frustrerend werken. Veel stagiairs worden vaak geconfronteerd met het krijgen van te weinig werk of nutteloos werk dat geen toegevoegde waarde biedt aan de onderneming.

Hoe reageren

Wanneer je het gevoel hebt dat je al je taken tegen de middag reeds afgerond hebt is het belangrijk dat je de rest van de dag niet invult door Facebook of andere tijdverdrijvende zaken. Spreek je werkgever hierop aan en vraag of er projecten zijn waarbij je kan helpen. Hij zal je hiervoor bovendien nog dankbaar zijn ook. Je kan ook lunchen met collega’s en meer informatie vragen over de projecten waar zij aan werken. Het is belangrijk dat je van je laat horen zodat je werkgever ziet dat je proactief gemotiveerd bent en veel meer in je mars hebt dan je tot dan toe hebt kunnen laten zien.

Te weinig begeleiding en coaching

Wat als je werkgever je taken geeft die volstrekt onduidelijk zijn en waarvan je niet weet hoe ze aan te pakken? Je wilt niemand tot last zijn door te veel vragen te stellen maar aan de andere kant heb je geen idee hoe te starten aan de opdracht. Vraag je in een dergelijk geval je baas om raad of probeer je het zelf te achterhalen?

Hoe reageren

Wees niet bang om vragen te stellen. Veel werkgevers of supervisors vergeten soms dat je nieuw bent in de onderneming waardoor ze niet de nodige aandacht besteden of hulp bieden bij je vooropgestelde takenpakket. Wanneer je verduidelijking of informatie vraagt over bepaalde taken zal je werkgever wel begrijpen dat de materie compleet nieuw is. Hij zal je vragen zelfs met plezier beantwoorden aangezien dit veel minder tijd kost dan foutief gemaakte opdrachten die vermeden hadden kunnen worden recht te zetten. De enige vragen die wel een irriterend effect hebben op je supervisor zijn die vragen waarop je reeds een antwoord hebt gekregen. Zorg er dus voor dat je voldoende aantekeningen hebt gemaakt tijdens zijn uitleg zodat je baas niet alles hoeft te herhalen.

Te weinig feedback

Je werkt reeds enkele weken als stagiair, je krijgt voldoende werk toegeschoven waarover je geen specifieke vragen hebt. Je krijgt echter geen feedback van je supervisor waardoor je niet weet of je nu juist of fout bezig bent. Ga je er vanuit dat geen nieuws, goed nieuws is?

Hoe reageren

De beste manier om feedback te krijgen van je leidinggevende is door actie te ondernemen en hier effectief naar vragen. Vraag een wekelijkse bijeenkomst met je leidinggevende aan waarin je geëvalueerd wordt en richtlijnen krijgt hoe je jezelf nog kunt verbeteren. Dit bespaart je niet enkel stress en frustraties maar je supervisor zal je bezorgdheid en je gedrevenheid om taken correct uit te voeren ook zeker waarderen.

Besluit

Veel van deze scenario's kunnen worden vermeden eenvoudige stappen te ondernemen alvorens je stage van start gaat. Om op dezelfde golflengte met je werkgever te komen is het belangrijk om vooraf te communiceren wat je wilt leren, welke projecten je graag wilt behandelen en welke vaardigheden je te bieden hebt. Door deze eenvoudige maatregel toe te passen verzeker je een leerrijke en aangename ervaring tijdens je stageperiode.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stages: Tips voor stage lopenStages: Tips voor stage lopenVaak komt het ergens tijdens je opleiding wel naar voren: je moet stage lopen. Voor jezelf én je opleiding is een stage…
Wat is een maatschappelijke stage?Wat is een maatschappelijke stage?Leerlingen van het voortgezet onderwijs moeten vanaf het schooljaar 2011 – 2012, verplicht 30 uren maatschappelijke stag…
Een stage vinden in Suriname: tipsEen stage vinden in Suriname: tipsVolg je een mbo-, hbo- of wo-opleiding dan en moet je voor je studie stage lopen of bestaat de mogelijkheid omdat vrijwi…
Rechten van een stagiairRechten van een stagiairBij veel opleidingen is het verplicht om stage te lopen. Een stagiair heeft ook bepaalde rechten. Zo heeft hij dezelfde…

Iedereen kan leren plannenIedereen kan leren plannenPlannen is voor de één een gruwel en de ander vaart er wel bij. Toch weten we dat plannen voor nogal wat zaken wel degel…
AliExpress, goedkope Chinese webshopAliExpress, goedkope Chinese webshopHet label 'Made in China' wordt al snel geassocieerd met goedkope spullen. In Nederland betaalt u wel een hoger bedrag v…
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.