Iedereen kan leren plannen

Iedereen kan leren plannen Plannen is voor de één een gruwel en de ander vaart er wel bij. Toch weten we dat plannen voor nogal wat zaken wel degelijk zinvol kan zijn en dus voor degene die niet van plannen houdt, heel vervelend. Als deze man of vrouw inziet dat het toch ook wel van toegevoegde waarde kan zijn, dan kan je overgaan tot het “leren plannen” … want dat kan echt.

Plannen of de boel de boel?

Er is voor allebei wel iets te zeggen, want soms is de boel de boel laten en wel kijken wat je gaat doen, heel prettig. Maar als je een vol leven met werk, je privé en eventuele kinderen hebt, dan is plannen bijna een must. Soms slaan mensen er in door, want dan wordt werkelijk het hele leven – als dit mogelijk zou zijn - ingepland. In deze casus hebben we het over de grote lijnen en per item bekijken in hoeverre het zinvol is om te plannen.

Leren plannen

Logische opzet

Leren plannen is meer dan alleen wat logische stappen achter elkaar (kunnen) zetten. Het begint al bij de haalbaarheid van je idee(en). Toets of ze inderdaad haalbaarheid zijn (zoals je in gedachten hebt). Je kunt dit doen door de volgende vragen te stellen:
  1. Hoe realistisch is je plan? En kan het indien nodig, bijgesteld worden?
  2. Als je nieuw bent in het plannen, zorg dan dat het dicht bij je als mens staan.
  3. Maak direct de positieve vertaalslag (“dit kan niet, maar dat wel omdat …”).
  4. Dan komt de meetbaarheid, met een duidelijk begin en eind per proces.
  5. Tussen het begin en het eind kan je tussentijdse doelen stellen. Dit werkt prettig en is overzichtelijk.
  6. Indien er aanleiding toe is, plan een time out … maar uitstel mag geen afstel worden.
  7. Leg evaluatiemomenten vast. Hoe gaat het, moet je wat aanpassen en zo ja wat?
  8. Rond af met terug te kijken en hier ook een gevoel bij te krijgen.

Hoe voel je je bij het plannen?

Bij dit laatste punt is het goed om ook in beeld te houden / te monitoren hoe het gehele (nieuwe) proces van plannen voor je verloopt. Welke (persoonlijke) zaken gaan je goed af en welke niet, wat moet bijgestuurd worden etc.
Om het in je systeem te krijgen, is dit van belang dat je je er senang bij voelt en hoe een dergelijk proces mogelijk met vallen en opstaan gaat, moet je het niet met de grootste tegenzin doen. Het idee dat plannen iets oplevert is ook niet onbelangrijk.

Visualiseer

Bij een planning kan visualiseren je helpen. Voor ogen hebben en houden waar je plan naar toe gaat, wat het eindresultaat zal zijn, kan je helpen op de weg er naar toe.
De een kan beter visualiseren dan de ander en dat is niet erg. Als je er niet zo goed in bent doe dan het volgende:
  • Verzamel plaatjes van je doel en prik deze op een prikbord (een die ergens prominent aanwezig is).
  • Verzamel nu woorden die je doel omschrijven doe hetzelfde met het prikbord.
  • Ga vervolgens zelf schrijven en tekenen en plak het ook op het prikbord. Ga zover dat het eruit ziet zoals jij het wilt. Dit staat los van hoe goed of niet goed je zelf kunt tekenen. Het gaat om je oefening.
  • Bekijk je prikbord/moodboard goed en doe dit met enige regelmaat.
  • Bij het bekijken moet je je zintuigen prikkelen en proberen er een bijpassend geluid, een gevoel, een geur bij te krijgen.
  • Als het plaatje rond is, is het goed om deze exercitie regelmatig te herhalen en laat het een tweede natuur worden.

Dit vergemakkelijkt het proces van plannen, de voortgang volgen en een plan succesvol af te ronden. Zeker voor degene die niet erg van het plannen is, kan dit absoluut helpen.

Voel je goed

Het is misschien niet direct iets wat je koppelt aan plannen, maar als je iets tegen je natuur moet gaan doen, moet je sterk in je vel zitten. Je moet je goed voelen en geen noemenswaardige issues, die op kunnen spelen, hebben. Is dit wel het geval, zorg dan dat je dit als eerste aanpakt . De kans van slagen is dan vele malen groter.

Tot slot

Het hele leven plannen is overdreven, maar het is goed dat je bepaalde zaken wel als vanuit een planning oppakt. Dat wil zeggen dat als dat niet je natuur is, je hieraan moet werken. Enerzijds om een planning succesvol af te ronden en anderzijds om in te zien dat plannen soms wel zinvol kan zijn.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handige tips om te plannenPlannen is een vaardigheid die heel vaak een benodigde is voor het succesvol uitvoeren van een plan of project. Veel men…
Plannen: baas zijn over je eigen tijdPlannen: baas zijn over je eigen tijdVeel mensen zien plannen als iets negatiefs, als iets wat ze zichzelf opleggen. Dit is echter een verkeerde interpretati…
Hoe kan je het beste plannen?Het leven wordt steeds drukker en drukker. We moeten meer doen in minder tijd. Een manier om het overzicht te bewaren is…
Wat is een rijksbegroting?Wat is een rijksbegroting?Een rijksbegroting is te vergelijken met het huishoudboekje binnen een gezin. Jaarlijks wordt de rijksbegroting gepresen…

Belastingen in Gambia, wat moet u weten?Als u zich in Gambia vestigt, met of zonder bedrijf, krijgt u ook met belastingen te maken. Als gepensioneerde krijgt u…
Hoe omgaan met obstakels tijdens een stageHoe omgaan met obstakels tijdens een stageTegenwoordig is het voor jongeren die net de schoolbanken hebben verlaten niet gemakkelijk om een vaste baan te vinden.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • Sante (magazine): mei / juni 2015 “Plannen kun je leren”
  • Anna Staal (communicatie- en organisatiespecialist): www.annastaal.nl
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.