Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's): wanneer verplicht

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's): wanneer verplicht Persoonlijke beschermingsmiddelen beschermen je tegen risico's op het werk. Persoonlijke beschermingsmiddelen worden ook PBM's genoemd. Onderstaand lees je wanneer bepaalde PBM's worden gebruikt en wanneer ze vervangen moeten worden.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Onderstaand zijn veelvoorkomende persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) benoemd. Per PBM is aangegeven wat het doel is van een dergelijke PBM en na hoe lang de PBM's vervangen moeten worden. Tijdige vervanging is belangrijk omdat een slecht onderhouden of versleten PBM niet meer de bescherming biedt die het zou moeten bieden. De gevolgen hiervan zijn dat er ernstige ongevallen kunnen plaatsvinden.

Helm

Een helm of valhelm beschermt je tegen stootgevaar en het gevaar van vallende voorwerpen. Dankzij een helm voorkom je schade aan je hoofd. Een helm moet 5 jaar na de productiedatum worden vervangen. Deze datum is in de helm weergegeven. Wanneer een helm beschadigd is geraakt moet deze ook direct worden vervangen.

Gehoorbescherming

Het dragen van gehoorbescherming kan in de vorm van oorkappen, oordoppen, enzovoorts. Geadviseerd wordt al om gehoorbescherming te dragen bij een geluidsniveau dat hoger is dan 80 dB(A). Bij een geluidsniveau dat hoger ligt dan 85 dB(A) is gehoorbescherming verplicht. Elektrische gereedschap heeft een hoger geluidsniveau dan 85 dB (A), wat wil zeggen dat bij het gebruik hiervan al gehoorbescherming noodzakelijk is. Beschadigde bescherming moet vervangen worden. Ook wanneer je het idee hebt dat de demping van geluid niet meer optimaal is zal je de gehoorbescherming moeten vervangen.

Veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen beschermen je voeten en eventueel enkels tegen stootgevaar en verzwikken. Wanneer veiligheidsschoenen beschadigd zijn moeten ze worden vervangen.

Stofmasker

Een stofmasker moet worden gebruikt in ruimtes waar de lucht verontreinigd is. Voorbeelden van verontreiniging zijn stofdeeltjes, damp, enzovoorts. Er zijn uitvoeringen voor verschillende omgevingen (bijvoorbeeld droog of vochtig). Wanneer het stofmasker vuil of stoffig wordt of wanneer het ademhalen moeilijker gaat is het masker rijp voor vervanging. Wanneer de lucht zeer slecht is moet een gelaatsmasker met filterbus worden gebruikt.

Valbeveiliging

Als je op hoogte moet werken waarbij gevaar is voor naar beneden vallen maak je gebruik van valbeveiliging. Een valbeveiliging zorgt ervoor dat je niet helemaal naar beneden zult vallen. Na een val, bij beschadiging of wanneer de beveiliging is versleten zal de PBM vervangen moeten worden.

Handschoenen

Handschoenen draag je om te voorkomen dat je in je handen snijdt of dat ze bekneld raken. Je creëert met handschoenen in feite een extra huid die de schade opvangt. Handschoenen moet je niet gebruiken wanneer je verspanende werkzaamheden uitvoert, omdat ze dan eenvoudig vast kunnen schieten in het apparaat. Wanneer handschoenen versleten zijn moet je ze vervangen.

Veiligheidsbril en ruimzichtbril

Wanneer je verspanende activiteiten uitvoert, bescherm je je ogen met een veiligheidsbril. Een veiligheidsbril vervang je wanneer het zicht slecht wordt of wanneer de bril beschadigd is geraakt. Een ruimzichtbril is dan weer meer geschikt voor werkzaamheden met bijvoorbeeld chemicaliën omdat ze het gehele gezicht beschermen tegen mogelijke kwalijke gevolgen van chemicaliën.

Laskap

Speciaal voor het lassen maak je gebruik van een laskap. Deze beschermt je tegen de schadelijke straling. Een laskap moet worden vervangen wanneer deze beschadigd is geraakt.
© 2014 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) kopen?Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) bieden bescherming tegen de gevolgen van gevaren en risico's in het dagelijkse…
Veilig skaten: tipsIn Nederland is skaten (ook wel skeeleren genoemd) een snel groeiende sport met een sterk toenemend aantal beoefenaars,…
Keuring arbeidsmiddelen en PBM's: wat, hoe vaak en door wie?Keuring arbeidsmiddelen en PBM's: wat, hoe vaak en door wie?In Nederland heb je te maken met een grote hoeveelheid wetten en normen. Zo is bijvoorbeeld de productveiligheid vastgel…
Chemie: Veiligheid in het laboratoriumVeiligheid in het laboratorium is zeer belangrijk om ongelukken te voorkomen, zeker als we zoals in de scheikunde werken…

Werken met extreme hitte of koudeWerken met extreme hitte of koudeHet weer in Nederland is zeer veranderlijk. Het ene moment schijnt de zon en enkele ogenblikken later valt de regen met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BluesyPete, Wikimedia Commons (CC0.0)
  • www.rie.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.