Aardbeien plukken
In de zomermaanden loopt het storm op bijbaantjes als aardbeien plukken, en niet voor niets. Je kunt er een aardig zakcentje mee verdienen, vooral als je niet lang op vakantie gaat. Werken bij de boer is al mogelijk wanneer je dertien jaar oud bent, dus als je nog geen kranten mag bezorgen of in een supermarkt mag werken, is dit een goed alternatief. Het grootste voordeel van deze bijbaan is dat je er meestal maar een halve dag mee bezig bent: meestal van 7 tot 12 uur. Hierdoor houd je ook nog tijd over voor leuke dingen. Naar mijn eigen ervaring is het een prima bijbaan, maar wellicht niet voor iedereen weggelegd. Harde werkers kunnen op deze manier wel aardig wat geld verdienen.
Aanmelden
Om aardbeien te kunnen plukken moet je je eerst aanmelden bij een aardbeienboer. Ga daarom eens rondkijken in je directe omgeving om vast te stellen of er boeren zijn die behoefte hebben aan plukkers. Het vinden van potentiële werkgevers zal waarschijnlijk geen groot probleem zijn mits je niet in een zeer stedelijk gebied woont. De manier waarop je moet aanmelden kan verschillen. Meestal kun je dit doen via een papieren formulier dat je moet ophalen bij de boer, maar soms ook via internet. Bedenk dus wel dat niet bij alle boeren aanmelden via het internet mogelijk is! Op het formulier moet je verschillende dingen invullen:
- Het nummer van de Kinderbijslag
- Je Sofinummer (dat is het nummer dat achterop je ID-kaart staat)
- Je school en/of opleidingsniveau
- Of je al eerder ervaring hebt gehad met aardbeien plukken of andere bijbaantjes
- Van wanneer tot wanneer je beschikbaar ben voor aardbeien plukken (Meestal is dit minimaal voor twee weken, dus houd daar rekening mee).
- Je telefoonnummer en/of e-mail adres
- Ook moet je over het algemeen een kopie van je ID-kaart of paspoort meenemen.
Aardbeien plukken
Als je je hebt aangemeld, moet je wachten tot je een reactie krijgt van de aardbeienboer, dit gebeurt via de telefoon, e-mail of soms zelfs per post. Het is verstandig je vroeg aan te melden, want ook hier geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt! Als je bent uitgekozen om te plukken krijg je te horen wanneer je kan beginnen, hoe laat je aanwezig moet zijn op die dag, hoe lang je werkt en op welke dag(en) je vrij bent. Als het bijvoorbeeld regent kunnen je werktijden verschuiven, of het werk kan volledig worden afgelast. Je hebt over het algemeen één pauze, gedurende je wat kan eten en drinken. Of je dit zelf mee moet nemen verschilt per aardbeienboer. Doe ook altijd laarzen/oude schoenen en oude kleren aan voor het plukken, want je zit de hele dag in het veld!
Wat verdien je met deze bijbaan?
Jouw inzet bepaald de inkomsten, het ligt dus echt aan jezelf. Je krijgt meestal per kilo, per krat of per bakje betaald; bijna nooit per uur. Wat je verdient heb je dan wel zelf in de hand, maar je inkomsten liggen meestal wel net hoger dan het minimum jeugdloon, en dat is voor 15-jarigen 2,98 euro per uur (in 2017). Stel dat je 5 uur werkt, dan verdien je dus meer dan 10 euro per dag. Deze inkomsten kunnen echter afwijken. De hoogte van je inkomsten wordt onder andere bepaald door de weersomstandigheden, de huidige aardbeienprijs en hoe vaak het veld al geplukt is.