Baankans journalistiek
De HBO opleiding journalistiek kent een grote instroom van studenten. Er zijn zoveel jongeren die journalist willen worden, dat journalistiek een numerus fixus oftewel lotingstudie geworden is. De arbeidsmarkt wordt overspoeld met journalistieke talenten. Hoe zit het eigenlijk met de baankans in de journalistiek?
HBO journalistiek
Er zijn veel manieren om in de journalistiek terecht te komen, maar de meest voor de hand liggende opleiding is HBO Journalistiek. Journalistiek is een populaire opleiding, dat bewijst het aantal studenten dat jaarlijks instroomt. Journalistieke opleidingen schieten dan ook als paddenstoelen de grond uit, vaak verscholen onder andere namen, zoals Media, informatie en communicatie. De inhoud is grotendeels hetzelfde, net als het werkveld. Zo kunnen studenten handig de loting omzeilen. Maar later zijn zij de dupe op de te krappe arbeidsmarkt.
Journalistiek aan de universiteit
Niet alleen het aantal journalistieke HBO-opleidingen neemt toe. Ook het aantal universitaire opleidingen stijgt. Er zijn negen universiteiten die een master Journalistiek aanbieden, met verschillende varianten en afstudeerrichtingen. In de journalistiek komt er dan ook steeds meer vraag naar hoog opgeleide studenten. Veel journalisten hebben eerst een andere universitaire bachelor gevolgd, zoals Bedrijfseconomie, Politicologie of Sociologie. Er is tegenwoordig meer vraag naar journalisten die WO zijn opgeleid en zich hebben gespecialiseerd binnen een bepaald vakgebied.
Baankans journalistiek
Journalist lijkt een droombaan. Schrijven, bezig zijn met het nieuws, reizen: veel jongeren voelen zich aangesproken door dit vooruitzicht. Eenmaal op de arbeidsmarkt blijkt de realiteit minder rooskleurig. Journalisten moeten vechten om een baan. Er is weinig vraag naar journalisten: het publiek van traditionele media loopt terug, online media nemen toe en advertentie-inkomsten worden anders verdeeld. Bij dagbladen wordt er fors bezuinigd, want de oplages lopen terug.
Kortom: de baankans binnen de journalistiek is ronduit slecht, zeker bij de geschreven pers. Studenten die een jaar lang hebben gesolliciteerd en zich daarna alsnog laten omscholen, zijn beslist geen uitzondering. Kansen liggen bij online media en van journalisten wordt dan ook vaak geëist dat zij multimediale vaardigheden verwerven.
Als freelancer aan de slag in de journalistiek
Bijna alle journalisten leiden een bestaan als freelancer. Zij moeten zichzelf goed in de markt kunnen zetten, zichzelf kunnen “verkopen”. En dat is niet voor iedereen weggelegd. Freelancer zijn betekent vrijheid, zelf je werktijden en tarieven bepalen, maar brengt ook grote onzekerheid en financiële risico’s met zich mee.
© 2012 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gonzo journalistiekGonzo journalistiek is een vorm van verslaggeving waarbij de verslaggever een mix toepast van fictie en non fictie. Bij…
Journalistiek: De OpleidingDe hbo-opleiding journalistiek leidt je op tot een goede allround journalist. Deze opleiding duurt 4 jaar en bereidt je…
Bronnen en referenties