Werken in een dierenwinkel

Werken in een dierenwinkel Als u werkt in een dierenwinkel bent u de gehele dag bezig met en voor dieren. Het is een afwisselende baan maar vaak met vaste tijden. Zou u graag in een dierenwinkel willen werken? In dit artikel leest u meer informatie over dit beroep.

Wat voor opleiding?

Om in een dierenwinkel te komen werken is er niet altijd een diploma vereist, het kan wel zijn dat u dan niet alles mag zoals klanten adviseren en bepaalde dieren verzorgen. Een opleiding is dan ook wel altijd verstandig en zo heeft u wel meer kans op een functie bij een dierenwinkel. U heeft hiervoor de opleiding dierenverzorging nodig, soms wordt de opleiding ook onderverdeeld in uitstroomrichtingen waardoor u specifiek zou kunnen kiezen voor de richting medewerker dierenspeciaalzaak.
De opleiding is een MBO opleiding en deze is te volgen op niveau 2, 3 en/of 4. Bij niveau 4 krijgt u een deel managment bij de opleiding waardoor u uiteindelijk ook manager zou kunnen worden.

Voor wie is het werk geschikt?

Het kan soms redelijk zwaar werk zijn in verband met zakken voer en bodembedekking die moeten worden bijgevuld. Verder als men van dieren houd kan dit een ideaal beroep zijn, doordat u producten voor dieren gaat verkopen heeft u zowel direct als indirect de hele dag met dieren te maken. U helpt mensen en geeft advies rondom hun dieren. Niet alleen mensen met huisdieren zult u tegenkomen maar bijvoorbeeld ook vissers.

De algemene winkel werkzaamheden

Er zijn een aantal werkzaamheden die overéén komen met werk in andere winkels. Ervaring met het werken in een winkel kan dan ook een voordeel hebben bij het solliciteren. Een aantal werkzaamheden die u in andere winkels ook tegen zult komen zijn:
  • vakken vullen - het bijvullen en recht zetten van de procuten
  • cassiere - afrekenen met de klanten
  • schoonmaken - zoals bijvoorbeeld de vloeren
  • bestellen - zorgen dat van alle artikelen genoeg aanwezig zijn
  • bestellingen verwerken - bestelde producten die binnen zijn gekomen in het magazijn plaatsen of in de winkel

De dierenwinkel werkzaamheden

De werkzaamheden kunnen erg verschillen per winkel en per functie. Bij een kleine dierenwinkel zal men wellicht alle werkzaamheden mogen verrichten, bij een grote zaak wordt met vaak beperkt tot een bepaalde afdeling omdat het anders simpelweg te veel zal worden. Bij een dierenwinkel is het vooral een kwestie van veel weten over dieren en mensen willen adviseren.
Als iemand net een nieuw huisdier heeft aangeschaft of aan wilt schaffen bestaat er een grote kans dat de eerste aankopen bij de dierenwinkel worden gedaan en dat u dan ook vele vragen kunt verwachten. Als u ergens geen antwoord op weet vraag dan een collega erbij zodat de klant wel juist geïnformeerd wordt.

De dieren verzorgen

Niet alle dierenwinkels houden dieren maar de meeste wel. Het verzorgen van de dieren is dan ook vaak een taak die uitgevoerd zal moeten worden. Zo zullen de hokken verschoond moeten worden en moeten ze uiteraard elke dag vers water krijgen en voorzien worden van voer. U zult ook een ziek dier moeten kunnen herkennen want stel voor dat het besmettelijk is.
Één van de lastige taken als u net komt werken in een dierenwinkel is het hanteren en vangen van sommige dieren, vaak willen klanten precies die ene vis tussen de andere vissen en het vangen van een vogeltje kan ook nog een hele opgave zijn. Alleen oefenen is een goed idee maar doe dit niet te vaak, voorkom dat de dieren teveel met stress te maken krijgen.
© 2012 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geen dieren bij dierenwinkel kopenGeen dieren bij dierenwinkel kopenVeel mensen weten het niet, maar het is erg slecht om dieren in een dierenwinkel te kopen, de dieren zijn zwakker, worde…
Slecht advies van dierenwinkelsSlecht advies van dierenwinkelsVeel mensen gaan wanneer zij een dier zoeken naar de dierenwinkel, daar kan je onder andere dieren zoals hamsters, ratte…
Waarom dierenwinkels geen dieren meer zouden mogen verkopenmijn kijk opWaarom dierenwinkels geen dieren meer zouden mogen verkopenOntzettend veel mensen houden één of meer huisdieren: een groot deel van deze dieren is afkomstig van dierenwinkels. De…
Dieropleidingen MBODieropleidingen MBOEr bestaan een hoop diergerelateerde opleidingen, bijvoorbeeld dierverzorging, dierenartsassistent en trimmer. Daarnaast…

Leer vacatures lezen - zo vind je een betere baan!Leer vacatures lezen - zo vind je een betere baan!Vacatures, vacatures en nog eens vacatures. Om ze te doorzien en erachter te komen wat bedrijven nu echt van je willen,…
Telefonisch solliciteren met succesTelefonisch solliciteren met succesBij een krappe arbeidsmarkt probeer je zo creatief mogelijk je kansen op een interessante baan te vergroten. In plaats v…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.