Ik zoek werk: hoe vind je snel een baan?
Een baan zoeken is niet altijd even makkelijk. Waar begin je en hoe zorg je er voor dat je een leuke baan vindt die goed bij jou past. Moet je je inschrijven bij een uitzendbureau of kun je het beste gewoon bij een bedrijf langs gaan met je cv? Als je eenmaal een sollicitatiegesprek hebt, waar moet je dan rekening mee houden en hoe verhoog je je kansen op een baan?
Een baan vinden
Werk zoeken begint altijd eerst met oriënteren. Waar wil je werken en wat vind je leuk om te doen. Als je een studie hebt gevolgd ga je al een richting op en weet je vaak wel waar je wilt werken. Als je geen studie hebt gevolgd is dat moeilijker: wat is leuk en waar ligt je kracht? Vaak weet je dit niet en kom je daar langzamerhand achter. Natuurlijk moet je ook rekening houden met de vraag of er wel werk is. Werk is niet overal te vinden, zeker niet altijd het werk dat je graag wilt doen. Ook is het belangrijk om te kijken naar je woonplaats. In dichtbevolkte gebieden is vaak meer werk dan op het platteland.
Ik heb geen studie, wat nu!
Ook zonder een studie kun je werk vinden. Het kan alleen wel moeilijker zijn om zonder studie aan een leuke baan te komen. Als je geen achtergrond hebt opgebouwd kun je het beste gaan zoeken op internet naar een leuke vacature. Zoek bijvoorbeeld naar bedrijven die je interesseren. Bijna elk groot bedrijf heeft op de internetsite wel een link ‘’vacatures’’. Je kunt hier kijken of er iets bij zit dat je interesseert.
Je CV
Je CV is natuurlijk heel erg belangrijk. Je CV is het visitekaartje van jezelf. Bedrijven kijken hier zorgvuldig na en lezen wat je hebt opgeschreven. Bij een CV hoort vaak een brief. In deze sollicitatiebrief schrijf jij wie je bent, waarom je graag deze baan wilt en waarom nou juist jij zo geschikt bent voor deze baan. Houd het kort en bondig en schrijf een vloeiend verhaal. Probeer te korte zinnen te vermijden en zorg ervoor dat je niet in telegram stijl schrijft.
Telegram stijl:
Hallo. Ik ben Piet. Ik zoek werk. Ik ben een vrolijke man. Een levensgenieter.
Vloeiende zin:
Hallo, mijn naam is Piet. Ik ben een vrolijke man die werk zoekt….
In je sollicitatiebrief schrijf je dus wie je bent en waarom je graag bij het bedrijf van interesse wilt komen te werken. Een sollicitatiebrief kan het beste getypt worden op de computer. Vaak kun je de brief digitaal inleveren via de link van het bedrijf. Soms kun je beter de brief typen, uitprinten en opsturen naar het bedrijf. Een foto van toevoegen kan heel erg nuttig zijn. Het bedrijf ziet direct met wie ze te maken hebben. Een foto zegt immers meer dan duizend woorden. Het is niet voor iedereen aan te bevelen om een foto toe te voegen. Uit onderzoek is gebleken dat te knappe vrouwen beter geen foto kunnen toevoegen. De kans op een sollicitatiegesprek is dan kleiner. Dit heeft waarschijnlijk te maken doordat de brieven bij grote bedrijven gelezen worden door vrouwen die liever niet al te knappe dames op de werkvloer zien! Als man hoef je je geen zorgen te maken.
Je brief is verstuurd, wat nu?
Als je brief eenmaal verzonden is moet je wachten. Het kan soms dagen, tot weken duren voordat je bericht terug krijgt. Moet je nu gewoon afwachten? Nee, natuurlijk niet! Je moet je brief en CV naar heel veel bedrijven sturen. Pas je sollicitatiebrief natuurlijk wel aan bij elk nieuw bedrijf. Hoe meer brieven je verzendt, hoe meer kans je maakt op een baan. Onthoud altijd: niet geschoten is altijd mis.
Je kansen vergroten
Je kunt je kansen vergroten door veel tijd te steken in je brief en CV. Zoals ik al eerder heb gezegd zijn deze twee documenten je visitekaartjes. Zorg dus dat je jezelf goed presenteert en schrijf netjes zonder spelfouten. Blijf bij jezelf in een brief en ga niet overdrijven.
Je sollicitatiegesprek!
Als je eenmaal wordt uitgenodigd voor een gesprek is dat natuurlijk fantastisch! Het werk is er bijna, maar nog even een gesprekje: dat kan toch niet zo moeilijk zijn? Je goed voorbereiden is heel erg belangrijk. Onderschat de waarde van een sollicitatiegesprek absoluut niet! Als je eenmaal bent uitgenodigd betekent dat nog lang niet dat je het werk binnen hebt. Een bedrijf nodigt meer mensen uit dan jij alleen. Je moet ervoor zorgen dat jij opvalt en dat jij het beste uit de bus komt. Hoe gaan wij dat doen?
- Zorg dat je nette kleding aantrekt
- Je moet er netjes uit zien (nagels geknipt et cetera)
- Praat netjes en laat de ander uitpraten
- Nooit liegen tijdens een sollicitatiegesprek
- Kom op tijd!! (ongeveer 10 minuten voordat je het gesprek hebt)
- Lach veel. (mensen die lachen worden eerder gemogen)
- Doe geïnteresseerd.
Een sollicitatiegesprek heeft vaak eenzelfde structuur. Degene die je gesprek afneemt legt in het begin uit hoe het bedrijf in elkaar steekt, een klein beetje geschiedenis en andere algemene zaken. Vaak is het zo dat hij/zij dan verteld wie hij/zij is en wat voor een functie degene heeft. Jij kunt nu lekker luisteren en hoeft niet veel te doen, of toch wel? Verdiep je van te voren altijd in het bedrijf. Wat voor een bedrijf is het, waar zijn de andere vestigingen en zoek naar andere weetjes. Hoe meer je van het bedrijf weet, hoe beter! Laat dat ook gerust doorschemeren tijdens je gesprek. Als je veel over het bedrijf weet, laat je zien dat een bepaald binding hebt met je werk en het bedrijf. Dit is een goed teken.
Soms wordt er ook gevraagd naar je ambities en toekomstplannen. Dit kan voor sommige mensen een lastige vraag zijn: wat wil je eigenlijk in de toekomst? Het is heel goed om van te voren op te schrijven wat je gaat zeggen. Een goede voorbereiding is heel belangrijk! Als voorbeeld het volgende antwoord:
''Ik zou graag doorwillen studeren, eventueel binnen dit bedrijf. Het lijkt mij erg leuk om meer te leren over dit bedrijf en meer externe taken uit te oefenen''
Assessment
Het gaat niet altijd zo makkelijk: een gesprek en klaar is Kees. Soms wordt er ook een assessment en IQ-test afgenomen. Ook hier kun je je op voorbereiden. In de boekenhandels zijn goede boeken te vinden met allerlei testjes om je voor te bereiden. Een goede voorbereiding is het halve werk!
Succes!