Hoeveel verdient een secretaresse? (Salaris secretaresse)

Een secretaresse is een spin in web. De werkzaamheden zijn afwisselend en divers. Hoeveel verdient een secretaresse? Wat is het salaris van een secretaresse, medisch secretaresse, juridisch secretaresse en directiesecretaresse?

Werkzaamheden secretaresse

Een secretaresse verricht werkzaamheden die uitvoerend en ondersteunend van aard zijn. Zij werkt voor een leidinggevende ,collega’s en mensen van buiten. De werkzaamheden bestaan uit secretariële taken, zoals het verzorgen van de correspondentie, het uitwerken van de notulen voor vergaderingen, het maken van afspraken en het bijhouden van de agenda, het aannemen van de telefoon, doorverbinden en het afhandelen van vragen. De secretaresse organiseert bijeenkomsten, bereidt vergaderingen voor door een planning en deelnemerslijst te maken en de uitnodigingen te versturen.

Je leest het: het beroep van secretaresse is veelzijdig en afwisselend. Het si belangrijk dat je prioriteiten kunt stellen en onder tijdsdruk kunt werken, omdat er veel taken zijn die je af moet handelen.

Taken secretaresse

 • Het schrijven van teksten: brieven, verslagen, e-mails, faxen
 • Onderhouden van contacten met mensen binnen en buiten de organisatie
 • Het plannen van vergaderingen
 • Het bijhouden van de agenda
 • Het verzorgen van de correspondentie

Opleiding secretaresse

De MBO 3 opleiding Secretaresse leidt rechtstreeks op tot het beroep van secretaresse. Je kunt je ook specialiseren in een bepaalde richting, zoals juridisch of medisch secretaresse. Als je directiesecretaresse wilt worden, moet je de MBO4 opleiding Directiesecretaresse of Managementassistent volgen. Met een HBO-opleiding als achtergrond, zoals International Business and Languages, kun je ook in het beroep van directiesecretaresse rollen.

Soorten secretaresses

Als secretaresse kun je werkzaam zijn in verschillende werkvelden, bijvoorbeeld:
 • Secretaresse van burgemeester en wethouders (secretaresse B&W)
 • Juridisch secretaresse
 • Medisch secretaresse
 • Directiesecretaresse

Juridisch secretaresse

De juridisch secretaresse verricht administratieve werkzaamheden voor een accountant, advocaat of notaris. Juridische zaken worden afgehandeld volgens bepaalde procedures. Als juridisch secretaresse is het belangrijk dat je op de hoogte bent van wet – en regelgeving en het juridische vakjargon.

Medisch secretaresse

Een medisch secretaresse werkt in de gezondheidszorg. Het is belangrijk dat het werk zorgvuldig gedaan wordt en dat de secretaresse kennis heeft van het vakjargon op medisch gebied. Ze moet de vragen van patiënten kunnen beantwoorden, brieven verwerken en ervoor zorgen dat de arts de informatie over de patiënt bij de hand heeft.

Directiesecretaresse

De directiesecretaresse geeft leiding aan het secretariaat en is de steun en toeverlaat van de manager of directeur. Hier is minimaal een MBO 4 opleiding Directiesecretaresse voor vereist, vaak aangevuld met enkele jaren werkervaring. Ook vanuit een HBO opleiding kun je instromen in het beroep Directiesecretaresse.

Wat verdient een secretaresse?

Het salaris van een secretaresse ligt rond de €1.700 en € 2.500 bruto per maand. Het is niet eenvoudig om een salarisindicatie te geven van een secretaresse. Het salaris is afhankelijk van de CAO waar de secretaresse onder valt, maar ook van de leeftijd, het aantal jaren werkervaring en het loongebouw van de werkgever.

Salaris juridisch secretaresse

Het salaris van een juridisch secretaresse ligt gemiddeld iets hoger dan dat van een secretaresse.
Grote commerciële kantoren betalen beter dan kleinere. In de grote steden en in de Randstad liggen de salarissen hoger dan in de rest van het land. De ondergrens ligt rond de €1.750; de bovengrens op €3.200 op basis van een fulltime dienstverband.

Salaris medisch secretaresse

Het salaris van een medisch secretaresse is circa €1.700 bruto per maand. Qua doorgroeimogelijkheden kan de medisch secretaresse doorgroeien naar een seniorfunctie, Officemanager of hoofd van het medisch secretariaat.

Salaris directiesecretaresse

Het startsalaris van een directiesecretaresse begint bij €1.800 bruto, maar kan snel oplopen tot wel € 4.000 per maand.

Wat verdient een secretaresse? (Salaris secretaresse)

Het salaris van een secretaresse is afhankelijk van diverse factoren, zoals de CAO waar de functie onder valt, het loongebouw, maar ook persoonlijke factoren zoals leeftijd, het aantal jaren werkervaring en opleiding spelen een rol. Het gemiddelde salaris van een secretaresse ligt tussen de € 1.700 en € 2.500 bruto per maand.
© 2011 - 2023 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het beroep directiesecretaresseBijna iedereen kent wel iemand die secretaresse is of een secretaresse in dienst heeft. Maar een secretaresse is niet he…
Werken als secretaresseWerken als secretaresseHet beroep van secretaresse wordt vaak onderschat. Het is een beroep waar veel ballen in de lucht moeten worden gehouden…
Opleiding medisch secretaresseOpleiding medisch secretaresseEen medisch secretaresse heeft een verantwoordelijke baan. Voor deze administratieve baan in de zorg heb je een goede op…
Wat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatWat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatEen nieuwe baan in 2023, maar wat verdient uw buurman of buurvrouw? Of wat verdient een piloot, de huisarts, de postbode…

Verbrede landbouwVerbrede landbouwVerbrede landbouw wordt steeds verder ontwikkeld. Maar wat is nu precies verbrede landbouw? Welke vormen zijn er? Kan oo…
Werk en ontspanning combineren: vakantiewerk aan zeeWerk en ontspanning combineren: vakantiewerk aan zeeJongeren en studenten nemen in de zomermaanden vaak een vakantiejob of vakantiebaantje om wat bij te verdienen. Toch wil…
Bronnen en referenties
 • Carrieretijger
 • Tkmst.nl
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 08-07-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.