Verveling op het werk aanpakken

Verveling op het werk aanpakken Zich vervelen op het werk kan erg lastig zijn. Langdurige en frequente verveling op de werkvloer kan dan ook leiden tot een burn-out. Wat kan je doen tegen verveling op het werk en hoe vul je de 'dode' uren op? De meeste mensen brengen dagelijks ongeveer 8 uur door op de werkvloer. Om dat vol te houden, heb je een job nodig die je interesseert en waar je voldoening uit kan halen. Heel wat werknemers klagen echter regelmatig over verveling op het werk. Dit is erg lastig en vermoeiend, en het zorgt ervoor dat de dagen eindeloos lang lijken. Wie zich regelmatig verveelt, vertrekt meestal ook met minder enthousiasme naar het werk. In ernstige gevallen kan de verveling leiden tot een burn-out of een depressie. Het is dus belangrijk om verveling aan te pakken!

Voer 'vergeten' taakjes uit

Heb je even een rustig moment op het werk, en weet je in eerste instantie niet wat je nog kan doen? Blader dan even terug in je agenda of je mailbox, misschien kom je ergens een 'vergeten' of uitgesteld werkje tegen dat je nu kan afmaken. Je kan rustige momenten ook gebruiken om je bureau even te ordenen, je archief in orde te maken of grote kuis te houden op je computer. Bekijk even je computerbestanden en verwijder wat je niet meer nodig zal hebben. Kijk je mailbox na en ruim overtollige, oude e-mails op. Zo behou je het overzicht en belast je je computer niet met overbodige bestanden.

Leg je lat hoger

Heb je onvoldoende werk om elke werkdag 8 uur lang aan de slag te zijn? Probeer dan eens om de taken die je wel moet uitvoeren, zeer precies en secuur te doen. Zo nemen je taken en werkzaamheden automatisch meer tijd in beslag, en kan je voldoening halen uit het feit dat je je werk tot in de puntjes hebt verzorgd.

Vraag meer werk

Heb je systematisch last van doodse momenten waarbij je niets om handen hebt? Vraag dan even na bij collega's of je iets voor hen kunt doen. Er zullen vast wel collega's zijn die teveel werk hebben en met plezier een taakje aan je doorgeven. Zo heb jij weer iets te doen en verruim je je kennis, want misschien doe je wel iets waar je normaal nooit mee geconfronteerd wordt!

Spreek met je werkgever

Als je echt onvoldoende te doen hebt, je verveelt en je elke dag slechter voelt in je job, kan je best even een gesprek met je werkgever of directe overste vragen. Bespreek je slechte gevoel en bekijk de mogelijkheden om je taken uit te breiden of eventueel meer verantwoordelijkheid te krijgen. In de meeste gevallen hoef je zeker niet bang te zijn om meer werk te vragen, dat hebben werkgever liever dan dat je de hele dag aan het niksen bent! Ook geef je hiermee blijk van initiatief en ambitie.

Zoek een andere baan

Hebben alle bovenstaande maatregelen niet of onvoldoende geholpen? Dan kan je misschien beter op zoek gaan naar een nieuwe baan. Je hoeft je zeker niet jarenlang te vervelen op je werk, integendeel! Als je veel te doen hebt zullen de dagen sneller voorbijgaan, zal je meer voldoening uit je werk halen en zal je je in het algemeen beter voelen. Zorg er dan wel voor dat je niet in het andere uiterste vervalt: een overvloed aan werk dat je niet aankan leidt ook niet tot een aangename werksfeer!
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Saai werk kan je gezondheid beïnvloedenSaai werk kan je gezondheid beïnvloedenChronische verveling is slecht voor de gezondheid. Er zijn mensen die saai werk hebben en daardoor gezondheidsklachten k…
Vervelingsziekte bore-out door werken onder je niveauVervelingsziekte bore-out door werken onder je niveauEen bore-out is minder bekend dan een nurn-out. Bij een bore-out door verveling en werken onder je niveau kunnen dezelfd…
Verveling leidt tot stress: bore-outVerveling leidt tot stress: bore-outTe veel werkdruk, teveel werkstress; voor je het weet ligt een burn-out op de loer. Over burn-out hoor je vaak. Uit Zwit…

Best betaalde banenBest betaalde banenDit artikel biedt een overzicht van de best betaalde banen. Bijna iedereen is wel op zoek naar een goed betaalde baan. D…
Verbrede landbouwVerbrede landbouwVerbrede landbouw wordt steeds verder ontwikkeld. Maar wat is nu precies verbrede landbouw? Welke vormen zijn er? Kan oo…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.